De Posbank, heerlijk uitwaaien

Uitwaaien bij de Posbank

Geschiedenis van de Posbank

Ik heb altijd gedacht dat de Posbank een wandelgebied was op de Veluwe. Toen ik ging onderzoeken wat het nu eigenlijk echt is ontdekte ik dat de Posbank de halfronde stenen bank is, die in 1918 bovenop het uitzichtpunt aan de rand van Herikhuizerveld is geplaatst.

De bank is vernoemd naar de oud-voorzitter van de ANWB, de heer G.A. Pos. Ter ere van zijn 25 jarig jubileum heeft Willem Leliman hem ontworpen en Gerrit Bennink hem gemaakt. De officiële onthulling van de bank was op 24 mei 1921.

De Posbank ligt in het Nationaal Park Veluwezoom. De plek heeft een hoogte van 90 meter boven NAP en je kijkt er uit over het IJsseldal, Arnhem, de Achterhoek, de Liemers en soms zelfs tot in Duitsland. Het hoogste punt op de Veluwe is 110m en heet “Signaal Imbosch”.

Wandelen bij de Posbank

Je kunt er verschillende wandelingen maken die starten bij het bezoekerscentrum of bij het Paviljoen, heerlijk even uitwaaien bij de Posbank. Sommige wandelingen zijn prima zonder kaart te lopen, zegt men, je volgt dan gewoon de pijlen. Heel makkelijk vind ik het nog niet echt, ik ben bijna verdwaald. Ik loop door de bloeiende, geurende natuur en onderweg kom ik van alles tegen.

Zo voel ik me even een dartelend hertje als ik de sporen volg die ik zie. Ook sta ik oog in oog met een kudde schapen. Wil je niet verrast worden door een los lopende kudde kom dan op woensdag of zondag, dan vind je ze in de “schaapskooi”.

Vandaag is niet de aller mooiste dag om te wandelen hier, het mooist is de hei in augustus en september als alles paars in bloei staat. Ook kun je hier mooie fietstochten maken, maar ik ben meer een wandelaar.

Paviljoen de Posbank

an het einde van mijn tocht kom ik bij het moderne, transparante paviljoen De Posbank. Dit gebouw is ontworpen door architect Mastenbroek. Er zijn uitsluitend milieuvriendelijke materialen gebruikt en er hangt een rustige, aangename sfeer. Je kan aan meerdere kanten van het gebouw plaatsnemen.

Het is helaas te koud en regenachtig voor het terras dus ga ik aan de bovenzijde, aan de voorkant, van het gebouw zitten. Er staan een paar leren relax stoelen waar je geniet van het mooie uitzicht. Even heerlijk met de voetjes omhoog na een lange wandeling.

De kaart heeft hele, lekkere gerechten,  vandaag kies ik voor het broodje zalm. Rijkelijk belegd, vers boerenland brood en een heerlijke roomkaas ertussen, aanrader! Ik kom zeker nog een keer terug om de rest van de kaart te testen.

Uitwaaien bij de Posbank