Ijzerenman, lopen en loungen

Zondagmorgen, heerlijk wakker worden met een opkomende zon. Het beloofd een heerlijke, mooie dag te worden. Wat ga ik doen? Wandelen. Ik heb niet veel tijd dus ga een rondje lopen bij Ijzerenman in Vught.

“Het Gat van Van Haaren”

In de auto vraag ik me af waarom het eigenlijk De IJzeren Man heet. Ik kom erachter dat het niet een heel romantisch verhaal is maar de plas genoemd is naar de stoombaggermolen die hem heeft gegraven. De plek bestaat sinds 1890, toen was het een plek waar zandwinning plaatsvond. Deze bagger molen was helemaal niet zo geliefd, de arbeiders waren bang dat ze door deze baggermolen hun baan zouden verliezen. Ze gingen staken en verzonnen de scheldnaam; De Ijzeren Man.

“Als je goed kijkt kun je iedere dag iets moois zien”

Het graven ging door en toen het klaar was vulde de put zich met grond-, wel- en regenwater. De aannemer dieervoor zorgde dat het graven doorging en wie tevens de eigenaar was heette van Haaren. De Ijzeren Man werd zodoende ook wel bekent als “Het Gat van Van Haaren”. Uiteindelijk werd rond 1930 de plas een natuurzwembad en er kwam een hotel aan de oever.

Ijzerenman

Heerlijk genieten op het terras

Op enkele plaatsen in het midden na is de plas niet veel meer dan 1,5 meter diep, dit komt door verzanding. Het ondiepste punt ligt aan de kant van Cromvoirt waar hij nog slechts 40 tot 75 cm diep is. Vroeger waren het 2 meren naast elkaar, daarvan is “de dijk” nog over wat nu een klein eilandje is.

“Hoeveel stappen terug ben jij jezelf voorbij gelopen?”

Er is een fijn terras gemaakt bij de Ijzerenman, met een zand strandje, waar ik neerplof op een heerlijke loungebank met een verse gember thee. Deze zondag is puur genieten als je t mij vraagt.

Ijzerenman