Nationaal park De Weerribben, prachtig!

Een mooie dag om “on route” te gaan. En wat is leuker dan met dit weer het water op. Op naar Nationaal Park De Weerribben. Het is een gebied met eindeloze rietvelden, vogels, meren, slootjes en mysterieus ogende moerasbossen.

Gevarieerd landschap

Het lijkt hier allemaal mooie vrije natuur maar niets is minder waar. De Weerribben zijn geheel door de mens aangelegd. Door de winning van turf werd alles hier steeds moerassiger waardoor er een prachtig landschap kon ontstaan. Als je rondvaart zie je veel riet en oude watermolens. Op sommige plekken is ‘t dicht bebost en andere stukken kijk je ver weg. Mocht je binnenkort gaan let dan goed op bij de omleiding, niet echt goed aangegeven dus ik moest een aardig eindje terug.

varen Nationaal park De Weerribben

Zeldzame vuurvlinder

Er zouden veel dieren leven, o.a otters en de zeldzame vuurvlinder, maar die zitten vandaag denk ik op de woonboulevard, net als de rest van Nederland. Hier en daar kom ik een verdwaalde kanoër of fluisterboot tegen, maar grotendeels ben ik helemaal alleen op tweede paasdag in de stilte, zalig. 

Nationaal park De Weerribben is in een woord, prachtig! En zou door iedereen een keer ontdekt moeten worden. De beste manier om dit te doen is via het water. Je kan op veel plekken een fluisterboot of kano huren. Verder zijn er veel activiteiten en bezienswaardigheden en kan je er uiteraard ook heerlijk wandelen en fietsen. Check voor alle juiste info even de site.

Startpunt van mijn route door Nationaal park De Weerribben

Ik heb vandaag een bootje gehuurd bij café restaurant De Weerribben. De ligging van dit restaurant is in het hart van de Weerribben. De ligging van dit restaurant is in het hart van de Weerribben en is daarmee perfect om mijn ontdekkingstocht te beginnen.

Je kan kiezen uit 2 routes, ik ga voor de lange 14 km. De fluisterboot is heerlijk stil en super makkelijk te bedienen, zelfs ik kan ‘t! Dus dat zou voor niemand een probleem moeten zijn.

Nationaal park De Weerribben OPLETTEN!

Let wel even op bij de vaaromleiding zoals ik hierboven al aangaf, die is niet heel makkelijk aangegeven. Ik kan zeggen je moet NIET het dorpje uitvaren, zoek ergens halverwege naar een kleine waterweg, succes!

Als je aan het varen bent lijkt het een groot, groen doolhof. Overal weer andere waterstraatjes. Ik zou hier eindeloos kunnen dwalen, verdwalen lukt niemand, verzekeren ze mij. Alle vaarten en vaartjes komen uiteindelijk allemaal weer uit op de Kalenbergergracht. Behouden vaart!

Nationaal park De Weerribben