Chiang Mai, Vipassana

Ongelooflijk wat ik de afgelopen maanden heb beleefd. Wat een avonturen, wat een lessen, wat een openbaringen. Het is de beste en mooiste keuze ooit gebleken. Waar ik zo naar verlangde heb ik gedaan. En ik heb er geen seconde spijt van gehad. 

Vipassana

Ook speelt al een tijd door mijn hoofd, dat ik Vipassana wil doen. Echter telkens als ik me wil inschrijven, in België, is het direct vol. Ik heb dus besloten om het nu hier in Thailand te doen, voor ik naar Nederland vlieg. Het is de ultieme afsluiting van dit jaar. Van veel mensen om me heen krijg ik de vraag, waarom? Waarom zoveel dagen, zoveel uren, jezelf kwellen in een meditatiehouding? 

Guatama de Boeddha

Vipassana betekent letterlijk “de dingen zien zoals ze werkelijk zijn”. Vipassana is een van de oudste meditatietechnieken uit India. Gautama de Boeddha herontdekte deze techniek meer dan 2500 jaar geleden. Hij zei dat het een universele remedie is voor universele kwalen. Het is “de kunst om te leven”. 

“Vipassana meditation is a way of self-transformation through self observation”

Alhoewel Vipassana als techniek ontwikkeld werd door de Boeddha, is het niet zo dat het alleen beoefend wordt door boeddhisten. Er is zeker geen sprake van bekering. De techniek werkt vanuit het principe, dat alle mensen met dezelfde problemen kampen. De techniek die deze problemen kan oplossen moet universeel toepasbaar zijn. Je hoort daarom ook dat mensen uit allerlei geloofsovertuigingen dit volgen en het met geen enkel geloof tegenstrijdig is.

Bevrijding

Het doel van de techniek is een totale eliminatie van mentale onzuiverheden. Het resulteert in het hoogste geluk van volledige bevrijding. Het lijkt me prachtig om dit te mogen ervaren. Wat het nog meer brengt is genezing. Niet alleen het genezen van ziektes, maar genezen van het menselijk lijden. 

“The quieter you become the more you hear”

Vipassana is een manier van zelftransformatie door zelfobservatie. De focus ligt op de diepe verbinding tussen lichaam en geest. Deze verbinding kan worden ervaren door middel van gedisciplineerde aandacht. Je focust je aandacht op lichamelijke gewaarwordingen. Deze gewaarwordingen, die het leven van het lichaam vormen, staan continu in contact met je geest en kan dit beïnvloeden. 

Evenwichtigheid van geest

“De op ervaring gebaseerde reis naar zelf verkenning. Deze reis, naar de gemeenschappelijke bron van lichaam en geest, lost mentale onzuiverheden op. En als die onzuiverheden zijn opgelost ontstaat er een evenwichtige geest, vol liefde en medeleven. 

De wetenschappelijke wetten die iemands gedachten, gevoelens, oordelen en gewaarwordingen leiden worden duidelijk. Door directe ervaring wordt de natuur van hoe men groeit of terugvalt, hoe men lijden veroorzaakt of hoe men zichzelf ervan bevrijdt, begrepen. Het leven wordt dan gekenmerkt door toenemende opmerkzaamheid, zelfcontrole, vrede, en de afwezigheid van misleidende voorstellingen.”

Wat is Vipassana niet?

 • Het is geen rite of een ritueel gebaseerd op blind geloof
 • Het is geen vorm van intellectueel of filosofisch vermaak
 • Een rustkuur, vakantie, of ontmoetingsplaats
 • Het is ook geen vlucht voor de moeilijkheden van het dagelijkse leven

S.N.Goenka

Sinds de tijd van de Boeddha tot op de dag van vandaag wordt Vipassana geleerd door een lijn van vele leraren. De huidige leraar in deze traditie is de Mr. S.N. Goenka. Hij is geboren en getogen in Birma maar van oorsprong Indisch. Hij had het geluk om Vipassana te leren van zijn leraar, Sayagyi U Ba Khin, die destijds een hooggeplaatst overheidsbeambte was. 

“Vipassana is the art of living. Not the art of escaping”

Veertien jaar lang kreeg S. N. Goenka les en vestigde zich daarna in India. Hij gaf daar les in Vipassana sinds 1969. Sindsdien heeft hij tienduizenden mensen van diverse afkomsten en van alle mogelijke religies onderwezen. Door de enorme vraag naar Vipassana begon hij in 1982 assistent-leraren te benoemen.

Wat houdt de Vipassana techniek in?

Wat ga ik de komende twaalf dagen doen? De techniek wordt onderwezen tijdens een 10-daagse cursus. Ik ga de basis leren van de methode. Tijdens de cursus volg ik een voorgeschreven gedragscode. En moet ik zoveel oefenen, zodat ik voldoende weet om de voordelen ervan direct te ervaren. Tien dagen is eigenlijk maar een korte periode om tot de diepste lagen van je onderbewustzijn door te dringen en te leren de diepgewortelde complexen af te breken. Onafgebroken oefenen in afzondering, is de sleutel tot het succes van deze techniek.

“The only conversion involved in Vipassana is from misery to happiness, from bondage to liberation”

De cursus vergt dus zeer hard en serieus werken. Het gaat in drie stappen. De eerste stap is me houden aan de regels. Tijdens de Vipassana moet ik me onthouden van doden (zelfs geen muggen of mieren), stelen, elke seksuele activiteit (zelfs geen gedachte), liegen en het gebruik van verdovende middelen. Deze code van moreel gedrag dient om de geest, die anders te geagiteerd zou zijn voor zelfobservatie, tot rust te brengen.

Meesterschap voor mijn geest

De volgende stap is meesterschap over mijn geest ontwikkelen, door te leren de aandacht te richten op de natuurlijke werkelijkheid. Dit doe je door de steeds veranderende stroom van de adem, zoals die de neusgaten naar binnenkomt en weer naar buiten gaat, te observeren. Tegen de vierde dag is de geest kalmer en meer gefocust. Dan pas ben je beter in staat om de eigenlijke training van Vipassana te ondernemen. Over het hele lichaam ga je gewaarwordingen observeren. Hun natuur begrijpen en gelijkmoedigheid ontwikkelen, door te leren er niet op te reageren. Stel je dus voor dat je verschrikkelijke jeuk hebt of pijn van het uren zitten. Je observeert het maar doet er niets mee. 

Ten slotte, op de laatste volledige dag leer ik de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid of goede wil ten opzichte van allen. De zuiverheid die ik tijdens de Vipassana ontwikkeld heb, wordt nu gedeeld met alle wezens.

“When a problem arises in daily life, take a few moments to observe your sensations with a balanced mind. If the mind is calm and balanced, whatever decision you make will be a good one. When the mind is unbalanced, any decision you make will be a reaction. You must learn to change the pattern of life from negative reaction to positive action.” Dr. S. N. Goenka

Vipassana is dus eigenlijk een mentale oefening. Net zoals je lichamelijke oefeningen doet, om je fysieke gezondheid te bevorderen, kun je Vipassana gebruiken om een gezonde geest te ontwikkelen.

Mentale gezondheid

Vipassana moet echt volgens de originele, authentieke vorm geleerd worden, omdat de ervaring heeft geleerd dat dit echt bevorderlijk is. Overal zijn de regels en de techniek die ze je leren dus hetzelfde. Ik hoef er niets voor te betalen, het is geen commerciële instelling. Geen enkele leraar, kok of wie er werkt tijdens de Vipassana, krijgt hier iets voor.

“Invest in your mental health”

Ik betaal dus ook niet voor mijn verblijf en maaltijden. Alle onkosten worden gedragen door donaties, van mensen die een cursus hebben volbracht en de voordelen van Vipassana hebben ervaren. Je geeft een donatie, omdat je anderen de kans willen geven om er baat bij te hebben.

Blijven oefenen

Uiteraard krijg je meer en meer resultaten door het zelf dagelijks te blijven beoefenen. Het is onrealistisch om te verwachten dat in tien dagen alle problemen opgelost zullen zijn. In deze periode kun je de wezenlijke elementen van Vipassana geleerd krijgen, zodat je ze in het dagelijks leven kan toepassen. Hoe meer je de techniek oefent. Hoe meer je bevrijding van ellende zal voelen. Zo komt het uiteindelijke doel  van volledige bevrijding steeds dichterbij. Maar zelfs tien dagen kunnen duidelijk merkbare resultaten opleveren en heel veel voordelen geven voor het dagelijkse leven.

“Every practice was a learning process”

Alle ervaringen van mensen die ik gelezen heb, zeggen dat Vipassana van grote waarde is, om echt geluk te bereiken en te delen met anderen. Het is echt life-changing. Dus nu begrijp je vast, dat dit voor mij de mooiste afsluiter van 2019 is.

vipassanaHoe zien mijn dagen eruit?

Want het klinkt hierboven allemaal best okay en easy, maar dat valt, van wat ik gehoord en gelezen heb, toch tegen in de praktijk. 

4.00 Wekker

5.30 Dhamma talk, boeddhistisch lessen

7.00 Ontbijt

8.00 – 11:00 Meditatie 

11.00 Lunch 

12.00 – 14:00 Meditatie

14.00 – 14:05 Gesprek leraar

14:05 – 15:00 Vrije tijd

15:00 – 18:00 Meditatie 

18.00 Chanten

19.00 – 21:00 Meditatie 

21.00 Bedtijd

Zoals je ziet krijg ik dagelijks op een vaste tijd individuele instructies, op basis van mijn verloop en vorderingen. Al vraag ik me af wat je in vijf minuten kan bespreken. De meditatietechniek krijg ik van familie van Ajaan Tong geleerd. Ajaan Tong is een van de beroemdste meditatieleraren van Thailand.

“If someone calls you a buffalo, just put your hand on your backside and see if you have a tail. If you don’t have a tail, you’re not a buffalo.” – Ajahn Tong Sirimangalo

Verder is het absolute stilte dus niet praten, geen oogcontact, niet lezen, niet schrijven, niet dansen, niet sporten. Dus inderdaad geen telefoons, laptop, boeken of wat dan ook. Maar ook geen make up, geen parfum of andere luxe producten. Ook mag ik alleen witte, bedekkende kleding dragen en is er eten op twee tijden in de ochtend en daarna niets meer. Ik heb al eerder stilte retraites gedaan van een paar dagen, maar dit is toch even een ander kaliber. 

Tot over twee weken

Terwijl jullie dus ontwaken, ga ik met een ceremonie de stilte in. Op twaalf december, halverwege de middag, zal de stilte beëindigd worden. Gezonde spanning voel ik wel, maar heb er ook ongelooflijk veel zin in. Ik ben heel benieuwd wat dit gaat brengen en welke verdieping ik mag doorvoelen.

Op Facebook verschijnen er gewoon nog een aantal posts, super handig dat je berichten kan inplannen. Jullie hoeven me dus niet helemaal te missen, al is het dus niet helemaal ik.

Ik hoop jullie allemaal weer te spreken, over een week of twee.

 

6 reacties

 1. marianne op december 1, 2019 om 8:55 am

  Goed geschreven blog en het zal niet allemaal meevallen.

  Afzien en volledig tot jezelf komen.

  Een rijke ervaring gaan ervaren.

  In gedachten stuur ik de wind de sterren en de zon en de vogels naar je toe om je op te vrolijken als het nodig mocht zijn.

  Maar wat zal ik blij zijn als je er weer bent.
  Dikke knuffel en tot gauw mams 2. Karin op december 1, 2019 om 8:56 am

  Succes.
  Het moeilijkste lijkt mij om niet te eten .
  2 x p.d eten zou Ik omvallen.
  Trillen van de honger. Hahaha.

  Knap hoor dat je dat allemaal durft, Je bent ook wel een powervrouw.
  Ik ben benieuwd naar je ervaringen.
  Nogmaals heel veel succes.

  Ik lig achter met al je verhalen lezen.
  Maar Als Ik tijd heb ga Ik alles weet lezen. 3. Steven op december 1, 2019 om 12:38 pm

  🤩💪🏻 goggoooo 4. Madeleine op december 1, 2019 om 1:51 pm

  Oh geen probleem ik vast regelmatig. En 1x per dag is ook goed. Eten zit tussen je oren 🤣😉

  Het moeilijkst lijkt me de pijn van ‘t zitten. Uren in een lotushouding 🤔 au 🙈

  Enne thanks 🙏 5. Madeleine op december 1, 2019 om 1:52 pm

  ❤️ 6. Madeleine op december 1, 2019 om 1:52 pm

  Dank je mam ❤️
  Tot heeeeeeel snel
  KUS!Laat een reactie achter