Floating market, of eigenlijk een tourist trap

Voordat ik de River Kwai bezocht, moest ik ook naar de “Floating Market”, er was echt alleen een combitrip. Ik wacht in het restaurant van het hotel, ik moet zeggen dat er niet echt veel bij me wacht. Hoe meer priv√©, hoe beter ik denk dan.

Nu is het mijn schuld?

De ene na de andere taxitour-chauffeur komt binnen gestormd. Allemaal hebben ze andere bestemmingen dus de mijne laat aardig op zich wachten. Dan komt hij al rennend en druk gebarend binnen.

“Be quick but don’t hurry”

Hij doet net of ik te laat ben en het mijn schuld is allemaal, hilarisch. Ik hobbel braaf achter hem aan naar de mini-van. Daar zitten al aardig wat mensen in dus ik hoef niet langs veel hotels meer, elk nadeel…

You wait here

We rijden een minuut of vijf en dan stopt hij. Ik denk om nog meer gasten op te halen, maar nee. De schuifdeur gaat open en hij staat wederom druk te gebaren. Ook ik word aangewezen en moet de bus weer uit. Euh, okay. “You wait here”, is de boodschap. Nou omdat je het zo aardig vraagt.

“I feel like I’m waiting for something that’s noot going to happen”

We wachten en wachten maar er gebeurt niets. Tot jawel, na ongeveer vijftien minuten er een andere mini-van komt aanrijden. Kennelijk was dit al de eerste keer overstappen, hahaha. Na ongeveer anderhalf uur rijden zijn we er. Ik stap uit en wordt naar wat bootjes gestuurd. Er is niet echt veel te beleven en de markt zie ik ook nog niet.

SMILE!

Maar ik blijf positief, de bootjes gaan vast de goede kant op. We wachten en wachten en kennelijk moeten er eerst nog tien andere groepen voor. Als ik dan eindelijk mag gaan zitten gaat dat in een sneltrein vaart. Hop, hop geen getreuzel en die boot in. Ineens staat er een kerel voor me en roept heel hard; “Yes, SMILE!” en weg is hij weer.

GAS EROP!

Dan leg ik mijn tas voor me neer en BAM gas erop. Wat is dit joh?! Ik dacht lekker te gaan touren in een bootje maar deze heeft er aardig de vaart in, hilarisch. Ik kijk naar de vrouw naast en ook zei ligt in een deuk.

“Nothing is as fast as the speed of trust”

We varen en varen, maar nergens is er nog een markt te zien. Dan komen we meer bootjes tegen en wordt het iets drukker. We varen onder wat bruggen door en dan aan het einde zie ik wat leven.

Wat een leuk bordje

Langs de oevers zijn soort etalages waar alle bootjes langs varen. Dit is geen markt maar een toeristenval hahaha. We worden afgezet bij een markthal. Daar word ik uit de boot getrokken en krijg gelijk een bordje onder mijn neus.

He, daar sta ik op! Hoe grappig, dat hebben ze dus in tien minuten snel geprint. Mijn hemel wat doen ze met al die bordjes? Er is echt niemand die ze koopt. Wel een leuk servies om met oudjaar kapot te gooien.

Floating marketVliegende eekhoorns

Dan moeten we natuurlijk weer wachten maar werkelijk geen idee waarom. Ik begrijp ook niet helemaal wat de bedoeling is, aangezien we nu aan de kant op de markt staan. We zouden naar een “drijvende” markt zouden gaan. Dan zie ik in mijn ooghoek wat bewegen, wat is dat joh? In een bakje liggen twee opgerolde beestjes. Ik loop er naartoe en wil er een proberen te aaien.

“It’s a bird, it’s a plane. It’s a super flying squirrel!”

No photo, no photo schreeuwt de dame. Euh, relax ik wilde hem alleen aaien. Money, give money for photo. Ik vraag haar wat het zijn en ze laat het bordje zien met vliegende eekhoorns, hoe schattig! Ik wil er eigenlijk toch wel een even goed zien dus probeer met haar een deal te maken. Als ik nou wat van die gebakken bananen van je koop, mag ik dan een foto nemen?

Gevaarlijk!

En ja, uiteindelijk is ze om. Ik wil hem vastpakken maar dan gilt ze; “too long nails!”. Nou volgens mij is het een ienimieni beestje dus dat lukt wel. No no dangerous! Ik doe net of ik haar gegil niet hoor en voorzichtig pak ik het kleine beestje.

“Life is too short for boring nails”

Wat een kleintje, te lief. Ik maak wat foto’s en vraag haar er ook nog maar een te nemen, dan heeft ze ook iets te doen. Ik bedank haar vriendelijk en als ik vervolgens bij de volgende kraam kijk ligt daar een grote slang.en inderdaad ook hier schreeuwt de man gelijk; “No photo!”.

Lekker lopen

Ik was het niet van plan want ineens zie ik de gids weglopen de markt op. We dwalen langs de vele kraampjes, geen idee waar dit heen gaat. Dan komen we een stuk verderop weer bij een opstap plek, het is er behoorlijk druk.

“Keep walking and keep smiling”

Hij probeert boven de menigte uit te komen en vertelt dat we nu een paar uur hebben om over de floating markt te “lopen”, te grappig. Of je kan een ander bootje nemen, maar die moet je wel even betalen, dan kun je de floating markt op.

Tourist trap

In mijn ooghoek heb ik natuurijk al lang gezien dat er alleen maar toeristen op de Floating market zijn en er alleen maar souvenirs worden verkocht. Maar goed ik ben er nu toch dus ik doe gewoon mee. Ik stap in de tweede boot, onee wachten en op de vierde boot. Dan gaat hij peddelen in plaats van met een motor, dat scheelt.

Dat doen we maar niet

Hij probeert te roeien maar het is zo ongelofelijk druk dat hij eigenlijk geen kant op kan. We leggen ergens aan omdat de dame achter mij iets ziet. Ze vraagt de prijs en krijgt te horen 850 Bath, dat is ongeveer 25 euro, voor een rieten hoedje. Ze moet lachen, net als de rest van de boot. “Dat doen we maar even niet”, zegt ze.

Floating marketFloating marketDas duur!

Alle prijzen zijn echt vijf keer zo hoog als ergens anders. Dit is echt een grote geldmachine, denken ze. Onze peddelaar staat zo vast dat hij besluit om achteruit te gaan.

“The best things in life are free”

Dan wordt hij ineens weer aan de kant getrokken omdat ze denken dat we al rond zijn, we moeten nog beginnen hahaha. We varen de andere kant op waar het lekker rustig is. Zo rustig dat er ook bijna geen kraampjes zijn.

Floating marketNO PHOTO

Ik zit echt met mijn mond open te kijken naar deze Floating market en deze ochtend in me op te nemen. Dan ben ik na een half uur weer terug aan de kant en heb ik nog een uur om over de veel te dure markt te struinen.

“The richer you get, the more expensive happiness becomes”

Ik loop gewoon maar weer terug naar voren, om braaf te wachten en mensen te kijken. Daar gaat het maar door met nieuwe ladingen die allemaal foto’s willen maken van de eekhoorns. En ze blijft dus ook maar gillen; “NO PHOTO!” Terwijl ze ook nog druk al die bananen moet bakken.

Floating marketWEES OP TIJD!

We moesten echt, echt, echt om uiterlijk kwart voor terug zijn anders zou logistiek alles in de soep lopen. Op mijn telefoon is het inmiddels al vijf over en is iedereen aanwezig behalve de gids zelf.

“Time has a wonderful way of showing us what is really matters”

Dan komt hij rustig aangelopen en zegt dat we moeten wachten, off course! Er gaan van de andere groepen een hoop mensen in de bootjes, die hebben voorrang kennelijk.

Floating marketJij moet wachten

Dan is er zoveel onduidelijkheid wie waar heen moet dat hij de helft van de groep, inclusief ikzelf naar de bussen stuurt. Huh? Die zijn toch niet hier? Nu wel dus. Die hebben ze omgereden, dus de bootrit was een “showtje”.

“Learn to wait, things always fall into place”

Iedereen moet de bus in maar ik moet weer blijven staan, why? Iedereen gaat terug naar Bangkok maar ik moet naar de River Kwai. Ik wacht en wacht en wacht. En dan komt het verlossende woord, ik moet toch mee in die bus.

Floating marketWie gaat er mee?

Werkelijk geen idee waar ik nu uitkom, maar dat ga ik vast snel meemaken. Als we stoppen sta ik ineens weer op de eerste plek waar we zijn afgezet. Weer een “overstap”. Ik moet er weer uit met nog een dame. Geen idee hoe lang we nu weer moeten wachten.

“Hope but never expect. Look forward, but never wait”

Meer en meer bootjes komen aan en iedereen staat verwart te kijken waar ze heen moeten. Dan na tien telefoontjes heeft hij het door denk ik. Iedereen gaat allerlei bussen in, nou bijna iedereen dan. Ik mag nog even wachten. Gaat er wel iemand naar de River Kwai?

Floating market

Dan na nog een half uur komt er een busje aan bij de opstap plek van de Floating market en zie ik hem betalen. Ik mag mee naar de River Kwai, eind goed al goed. Nog ander half uur te gaan maar dan ben ik er echt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter