Vaak zijn we overpirkkeld en kunnen we niet bij onszelf blijven. Je raakt uitgeput en holt achter de feiten aan. Als je hooggevoelig bent, heb je er nog meer last van. Wat kun je hiertegen doen? Het is heel belangrijk dat je leert aarden. Met twee benen stevig in jouw leven op de grond.

Een aantal manieren om jezelf te aarden zijn:

  • Concentreer je op jouw ademhaling. Je concentreren op je ademhaling, wanneer je leert jezelf te aarden, is een van de gemakkelijkste en meest directe manieren om jezelf te centreren in het nu. Als je overspoeldwwordt door emoties kun je merken dat je adem sneller gaat of juist stokt. Om jezelf te aarden ga jij je concentreren op elke in- en uitademing. Haal langzaam en bewust adem. Als je moeite hebt om je te concentreren zeg je: “langzaam en zacht, langzaam en zacht”. Het is de bedoeling dat je jouw ademhaling op een natuurlijke manier gaat verdiepen. Als je heel gespannen bent kun je jouw ademhaling tellen. Elke ademhaling is een tel. Als je bij tien bent begin je weer overnieuw. Als je in contact bent met je lichaam en het nu, dan aard je.
  • Drink iets warms, zonder cafeïne. Het klinkt heel makkelijk en dat is het ook. Warmte is rustgevend en geruststellend, en helpt je daardoor te aarden in het huidige moment en in je lichaam. Als je bewust iets warms drink zul je merken dat je ontspant. Drink bijvoorbeeld een kopje kruidenthee. Geen cafeïne omdat dit de neiging heeft om je zenuwstelsel te sensibiliseren. En dat wil je vermijden als je al in de stress zit. Mijn favoriete aardende, ontspannende thee bevat bijvoorbeeld gember, kaneel, kurkuma en heilige basilicum.

Aarden

  • Koud douchen. Kou verhoogt de immunitei,  je vet vermindert en je stemming verbetert doordat er dopamine geactiveerd wordt. Als je niet gewend bent aan koude douches, maak dan aan het einde van je warme douche het water 30 seconden warm en koud. Maak het water de komende drie weken steeds iets koeler en blijf er langer onder staan. Aan het einde van de drie weken went je lichaam aan de koude temperatuur. Het is een verkwikkende en aardende ervaring. 

  • Eet iets gezonds, zwaars en duurzaams. Niet goed eten kan leiden tot onnodige stress, angst en spanning. Om goed voor jezelf te zorgen moet je minstens één gezonde, zware en ondersteunende maaltijd per dag eten. Denk hierbij aan groenten zoals zoete aardappel, koolraap, wortel, rode biet en cassave. Aandacht besteden aan wat je eet is belangrijk en brengt je naar je lichaam.
  • Ga staan als een blok. Sta met je voeten parallel en minstens schouderbreedte uit elkaar. Je hoofd boven je lichaam zwevend, de kin verschoven en de rug recht. Leg je handen naast je of plaats ze over je navel. Laat al je lichaamsgewicht en spanning in je voeten zakken, zodat het in de grond kan worden opgenomen. Om dit aardingsproces te ondersteunen, stel je voor dat wortels uit de onderkant van je voeten groeien en zich diep in de grond onder je uitstrekken.