Angst, ook jij kent deze vervelende emotie vast wel. Je kan een beetje bang zijn en soms misschien zelfs wel doodsbang. Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid (de fight-flight modus) waardoor je hart sneller gaat kloppen, je ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en je spieren zich aanspannen. 

“Fears are nothing more than a state of mind”

Angst kan zo diep verscholen zitten dat je het misschien niet eens als angst bij jezelf zou herkennen. Dan is het ergens op de achtergrond toch aanwezig, maar ben je jezelf er nog niet bewust van.

Angst achter boosheid

Als er geen bewustzijn is van de angst, dan kan dit bijvoorbeeld naar buiten komen als boosheid. Als je goed kijkt naar de emotie boosheid, zit er vaak een angst achter verscholen. Als je de angst wel kan voelen, is het belangrijk dat je naar de angst toe gaat en het je aandacht geeft. Vraag jezelf als eerste af; “Zijn er gedachten die ik nu heb? Die gekoppeld zijn aan de angst”.

“Where there is anger, there is always pain underneath”

Als je weet wat je op het moment van de angst denkt, kun je jezelf afvragen of je vaker angstig wordt van deze gedachten. Je zal vaak zien dat je gedachten gericht zijn op iets in de toekomst. Wat gaat er gebeuren? Je hebt geen controle over wat er komen gaat.

Bang voor je eigen gedachten

Iets wat nog vaker voorkomt en erg vervelend kan zijn, is dat je bang bent voor dingen die je zelf verzint. Je bedenkt dat je partner misschien wel bij je weggaat of dat je je baan verliest, terwijl het nog helemaal niet gebeurd is. Het is nog niet gebeurd maar het zou kunnen gebeuren en daarom lijdt je nu. Je mind creëert allerlei scenario’s die waarschijnlijk nooit gaan gebeuren. Het is zelfs zo, dat stel dat het zou gebeuren, de echte situatie vaak makkelijk is dan deze ingebeelde situatie.

“Fear has a large shadow, but he himself is small”

Het verschil is namelijk dat je niets kan doen aan iets wat ingebeeld is. Maar als iets daadwerkelijk gebeurt, je er dan op kan reageren en keuzes hebt. Het enige wat je kan doen, aan een ingebeelde situatie, is ermee stoppen om het te denken, meer niet.

Is de angst toekomstgericht?

Stel dus vast of iets is ingebeeld en op de toekomst gericht. Als dat zo is, dan weet je dat je gedachten maken dat je nu angst in je lichaam voelt. Dan is het niet een situatie buiten je die echt plaatsvindt. Je lichaam maakt namelijk geen onderscheid of iets echt gebeurt of dat iets zich afspeelt in je hoofd.

“False Evidence Appearing Real”

Dus als jij jezelf vertelt dat je bedreigt wordt, dan zal je lichaam dit aannemen en er een fysieke reactie op geven. Je lichaam weet niet dat de leeuw niet echt in de kamer staat en alleen maar in je gedachten voorkomt. Je lichaam reageert op angst gedachten direct met hoog ademen, benauwd, spanning op de borst en zo meer, terwijl er eigenlijk niets aan de hand is.

Focus op je lichaam

Je weet dus als er geen daadwerkelijk dreiging om je heen is, maar dat het vanuit je gedachten komt. Wat je dan doet is bewust een stap achteruit doen. Je zegt tegen je angst, ik zie dat je er bent maar ik luister niet naar je. Je gaat zitten en haalt diep adem en legt de focus op de energie in je lichaam.

“Fear is only as deep as the mind allows”

Je haalt je focus van het denken af en gaat bewust letten op je ademhaling. Het kan gebeuren dat het je niet lukt als de angst echt heel sterk is. Je hebt het gevoel dat je er toch steeds weer in teruggetrokken wordt. Dan weet je in ieder geval bewust, dat je er nu nog niet uit kan stappen, maar wel dat het ingebeeld is dus je er iets aan kan doen.

Het is niet de waarheid

In ieder geval, als je het inziet, is er een begin dat je jezelf er niet meer mee identificeert. Er is dan een gedeelte in je, wat kan zien dat het niet waar is, wat er gebeurt maar dat je eigen gedachten dit doen. Het is veel erger om in angst te zijn en niet te weten dat het je eigen gedachten zijn en dus geen werkelijke dreiging. Alleen weten dat dit zo is, is al een stap in de goede richting.

“Courage is knowing what not to fear”

Als je even met de angst gaat zitten en het er gewoon laat zijn, komt er een moment dat het wat uitdooft en minder wordt. Dit is het moment om bewust rustig te gaan ademhalen. Hou dit vol totdat je voelt dat je lichaam weer wat gaat ontspannen. Je voelt de opluchting, of er een last van je schouders afvalt, dat alles weer langzaam wegtrekt.

Wakker worden

Het voelt als het wakker worden na een nachtmerrie, dat gevoel ken je vast wel. Dat je wakker schrikt in je eigen bed, na een nare droom. Poeh het is voorbij, ik ben veilig! Op het moment dat je in de opluchting bent, kan het zijn dat je voelt dat de gedachten je weer gaan trekken om toch weer terug te gaan naar de angst. Er komt een gedachte op, hoe klein en subtiel ook, en als je die volgt dan weet je dat de rest ook weer gaat volgen en je er weer inschiet. Zorg dus dat je opmerkzaam blijft in het hier en nu.

Angst vanuit je pijnlichaam

Het kan ook zijn dat je angst voelt opkomen en bij jezelf geen gedachten kan vinden die het zouden veroorzaken. Je staat in de supermarkt en ineens voel je die intense angst opkomen, uit het niets. Deze angst komt vanuit het pijnlichaam. Dit is een opeenstapeling van oude pijnen. Het pijnlichaam produceert angst en zo word je bang voor de angst zelf.

“Anxiety is nothing but repeatedly re-experiencing failure in advance”

Simpel gezegd is je lichaam diep van binnen bang voor een opgeslagen oude pijn, dus je voelt angst opkomen. Naar aanleiding van die angst in je lichaam, ga je vaak angstige gedachten ontwikkelen. Je pijnlichaam wil zich op dit moment voeden met pijn en wil dat je angstige gedachten gaat creëren om het zo weer te vergroten. Ook nu kan je dus extra alert zijn en de keus maken om niet in de gedachten te schieten en te letten op je ademhaling. Wat ook kan helpen is een hand op je voorhoofd leggen, je voelt dan direct dat je bloedsomloop verandert en de rust terugkeert.

Bang voor de angst

Wanneer je ook bang voor de angst kan zijn, is als je een keer iets angstigs hebt meegemaakt. Dan bestaat er een kans dat je angst ontwikkelt voor die angst. Stel je voor: je hebt een keer vast gezeten in de lift. De kans dat je de volgende keer onbevreesd de lift in zal stappen, na deze angstige ervaring, is klein. Toch is het belangrijk om, ondanks je angst wel in die lift te stappen. Doe je dit niet dan zal je angst voor de angst steeds groter worden. Door de lift te vermijden ervaar je niet dat je negen van de tien keer helemaal niet vast komt te zitten in de lift. Dit principe kun je toepassen op al jouw angstige situaties.

Best gek als je weer uit je angst bent, om te ervaren dat er aan de ruimte waarin je je bevind niets is veranderd, maar alles toch totaal anders voelt.