Beste vrienden

Ben jij altijd op zoek naar dingen buiten jezelf. Kun jij anderen maar moeilijk loslaten? Ben jij jouw beste vriend?

Als je niet wakker wordt elke morgen met het gevoel dat jij je eigen beste vriend bent, dan zul je waarschijnlijk vaak lijden. Als je niet de leiding over je leven neemt en je eigen beste vriend wordt, zul je altijd pijn ervaren. Pijn van afwijzing, van eenzaamheid, schaamte, van zelfwijzing en de pijn van verlaten worden.

Ik ben het niet waard

Je zult onbewust blijven geloven dat je het niet waard bent en dat niemand van je houdt. Wat we natuurlijk allemaal weten, als je niet eerst van jezelf houdt, kun je ook niet van een ander houden. Leren hoe jij je eigen beste vriend wordt, is dus een goed begin.

De langste en belangrijkste relatie die je ooit zult hebben, is de relatie met jezelf. Daarom is het aan jou om een sterke verbinding te bouwen. Het zal echt niet altijd makkelijk zijn, maar wel nodig. Het zal lastig zijn om je los te maken van slechte gewoonten. Je houdt niet van veranderingen, dus er is wel discipline voor nodig. Het deel in jou dat comfortabel is met alles op de oude manier doen, kan behoorlijk in opstand komen.

Hou vast wat je ongelukkig maakt

We klampen ons vast aan wat het meest comfortabel voelt, zelfs als het soms niet goed voor ons is. Je moet moed, vastberadenheid, wilskracht en doorzettingsvermogen bezitten om oude gewoonten te doorbreken en nieuwe aan te leren. Zelfs zoiets eenvoudigs als toegeven dat je een fout hebt gemaakt, in de manier waarop je jezelf hebt behandeld, kan al een flinke opgave zijn.

Het ego is geen fan van fouten toegeven, daarom willen mensen niet veranderen. Het betekent dat je toegeeft dat je ongelijk had. De oplossing hiervoor is om niet te vechten of weerstand te bieden, maar om te accepteren. Het is normaal dat jij je in het begin wat onrustig of ongemakkelijk voelt, bij het ontwikkelen van nieuwe gedachten, denkwijzen en gedrag. 

Zorg dat je een sterke basis hebt in eigenwaarde. De meesten van ons zien een mislukking als een persoonlijk falen. Onthoudt goed dat als jij je eigenwaarde en zelfrespect uitbesteedt, jij je altijd ellendig en een mislukking zal voelen. Waarom? Omdat de gedachten, meningen, overtuigingen en verwachtingen die we gebruiken als maatstaven om ons succes en onze waarde te meten, buiten onze controle liggen.

Beste vriendenWelke dingen kun je doen om je eigen beste vriend te worden?

  • Lach om jezelf. Zelfspot is een geweldige manier om vrienden te worden met jezelf. Als je stopt met jezelf zo serieus te nemen, stel je jezelf open voor meer innerlijke harmonie en heelheid. 
  • Accepteer jezelf in plaats van te straffen. Straft een goede vriend je urenlang met verbale kritiek? Nee. Een echte vriend accepteert jouw goede en minder goede kanten. Niemand is perfect en we hebben allemaal een duistere, donkere kant. 
  • Leer jezelf kennen. Wat zijn je diepere drijfveren en motivaties? Welke dingen vind je leuk en niet leuk? Wat zijn je sterke en zwakke punten? Hoe meer jij jezelf echt begrijpt, hoe makkelijker het zal zijn om jezelf aardig te vinden en te respecteren voor wie je bent.
  • Ontwikkel zelfbewustzijn. Dit lijkt op het laatste punt. Maar nu ga je op zoek naar jouw binnen wereld. Hoe werken je gedachten, gevoelens, overtuigingen, aannames en motivaties. Aandacht schenken aan wat er in je omgaat, is de eerste stap om te ontdekken waarom je denkt, voelt en je gedraagt zoals je doet. Als je geen idee hebt wie je bent en wat je doet, zul je nooit een echte band met jezelf kunnen opbouwen. 
  • Ga de stilte in. Om een ​​goed niveau van bewustzijn over jezelf te ontwikkelen, heb je tijd alleen nodig. Geen afleiding van de buitenwereld. Als je het verschrikkelijk vind ​​om op jezelf te zijn en te genieten van je eigen gezelschap, zul je nooit je eigen beste vriend zijn.
  • Leer hoe je jezelf kunt steunen en troosten. Een echte beste vriend is helpend en troostend in tijden van nood. Hij of zij weet precies wat te zeggen of te doen om jou je beter te laten voelen. Als het gaat om met je eigen emoties en ongemakken om te gaan, zie je vaak dat we het proberen weg te duwen met verslavingen. Leren omgaan met je pijn, in plaats van eraan te ontsnappen, is een van de meest essentiële en moeilijkste manieren om eigenliefde te ontwikkelen. Als jij naar jouw emotionele behoeften luistert en je openstelt voor de kwetsbaarheid van het ervaren van schaamte, woede en verdriet, kunnen je gaan helen en verzachten.
  • Maak lol in je eentje. Waarschijnlijk denk je bij een restaurant, film of wedstrijd aan het gaan in gezelschap, dat is wat we geleerd hebben. Maar het is dus net zo belangrijk om dat te doen met jezelf. Genieten, alleen van alles wat je interesse heeft.
  • Doe elke dag iets aardigs voor jezelf. Even relaxen in de zon, een heerlijke verse maaltijd of een warme douche. Er zijn genoeg dingen waar jij jezelf op kunt trakteren. Geen tijd is geen excuus, zorg dat je voor jezelf zorgt, net zoals voor vrienden.
  • Luister naar je lichaam. Jij bent je lichaam dus stop met het verwaarlozen ervan. Doordat je het misschien consequent misbruikt ervaar je fysieke, emotionele of psychologische klachten of heb je ziektes veroorzaakt. Luister dus goed naar de behoeften van je lichaam. Als je constant moe bent, probeer dan meer te slapen. Stop met het drinken van al die koffie en zoek gezondere stimulerende middelen. Als je te zwaar bent, kijk dan nog eens naar wat je eet en hoeveel je beweegt.
  • Leer je te concentreren op positieve dingen over jezelf, in plaats van op negatieve. Dit klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Om je focus te verleggen, moet je in wezen je hele geest herprogrammeren. Vooral als je de neiging hebt om jezelf elke dag te bekritiseren, of te kleineren. Je denkt misschien “nee, ik behandel mezelf niet zo slecht”, maar meestal ben je je eigenlijk niet bewust van de onbewuste dialoog die constant in je hoofd kletst. Om jezelf vriendelijker te behandelen door jezelf open te stellen voor de goede dingen over jou, moet je een aantal strategieën ontwikkelen. Begin de ochtend bijvoorbeeld met positieve affirmaties.

Het kan best wat doorzettingsvermogen en moeite kosten, om je eigen beste vriend te worden. Maar als je er consequent mee bezig bent om alles hierboven toe te passen dan zul jij je geleidelijk aan echt gelukkiger en vollediger voelen. Het beste van je eigen beste vriend worden, is dat het een cadeau is voor altijd, dat niemand je ooit kan afnemen.