Dark night of the Soul

“The Dark Night of the Soul” is een term die wordt gebruikt als het gaat om het omschrijven van het dieptepunt in het leven. Je bent de betekenis van het leven kwijt, je hebt diepe vragen over je eigen sterfelijkheid. En als je in deze fase van je leven terecht komt, is er weinig blijdschap meer. Er is een gevoel van zinloosheid, bij alles wat je waarneemt.

Depressie “The Dark Night of the Soul”

Als we iemand in deze fase zien zouden we zeggen dat hij of zij depressief is. Je motivatie is weg en niets is logisch. Het kompas wat je had is verdwenen en je zit vast in een gevoel van wanhoop. Welke kant moet je op, wat heeft nog nut en zin?

Als je in dit gevoel van depressie zit kan alles heel verwarrend zijn, totdat je de symptomen leert herkennen en gaat zien wat er aan de hand is.

Welke dingen kun je ervaren?

 • Je ervaart negatieve emoties zoals boosheid, verdriet, frustratie, verwarring en haat. Je hebt alleen geen idee waarom?  
 • Allerlei verschillende methoden en technieken om de negativiteit, eenzaamheid en verwarring van je af te schudden, heb je geprobeerd maar werken niet. Misschien is het er zelfs alleen maar erger van geworden. 
 • Als je met anderen probeert te praten over wat je allemaal ervaart, heb je het gevoel dat je niet begrepen wordt. 
 • Je voelt je alleen, geïsoleerd en niet meer in contact met wie je bent. 
 • Lusteloos en moe ben je. Je energie steek je in het proberen op te lossen van je negatieve gevoelens.
 • Je voelt je verlaten. 
 • Er is een diep gevoel van schaamte en waardeloosheid, waar je niet uit kunt komen. Je voelt je ongemakkelijk in je vel en waarschijnlijk hou je ook niet van jezelf.  niet van jezelf houden.
 • Je voelt je verloren en bent op zoek naar een thuis.
 • Doelloos en niet weten welke kant je op moet.
 • Vragen als: wie ben ik? Wat is de betekenis van het leven? Maakt dit iets uit? zijn jou niet vreemd en heb je vaak.
 • Je probeert jezelf ervan te overtuigen echt gelukkig te zijn. Maar toch ervaar je een ongelooflijke leegte, en voel je dat “er iets niet klopt”.
 • Je ervaart fysieke, emotionele en spirituele ongemakken. Bijvoorbeeld een plotselinge voedselintolerantie, pijn door een oude wond die weer opduikt, verloren herinneringen, extreme kou of hitte aanvallen, of tintelingen in je lichaam.
 • Meer dromen en nachtmerries.

Als je in deze fase raakt, door externe of interne omstandigheden, brokkelt alles af. Het leven is niet meer het leven zoals je het kende. Het comfortabele gevoel is heel ver weg. Het heeft plaats gemaakt voor verwarring en spirituele pijn. Je hebt het gevoel dat je op een donkere plek bent achtergelaten.

Dark night of the SoulLiefde en vertrouwen

De beweging die wil gebeuren is een beweging van liefde, overgave, vertrouwen, verbinding en acceptatie. Met andere woorden, het is tijd om je ware ik te gaan leren kennen. Alleen heb je ook een ego, die zich niet zomaar gewonnen zal geven. Je ego zal vechten om de controle te houden.

Worstel niet met je ego

De beste tip is om te proberen niet met je ego te gaan worstelen. Laat alles gewoon gebeuren en leer de lessen die op je pad komen. Het kan voelen of er geen eind komt, aan je emoties en zware gevoel. Weer als je de emoties er gewoon laar zijn, je door kan naar een hoop meer duidelijkheid.

Na verloop van tijd ontwaak je echt weer, voor een gevoel dat gaar voorbij het ego. Je doel zal echt weer terugkomen en je zult je dan ook meer dan ooit verbonden voelen met jezelf. Het kan zo diep gaan dat je dood van het ego zou kunnen ervaren. 

Accepteer en onderga

Omdat het best een hele heftige fase kan zijn, accepteer het dan gewoon. Ga er niet tegen vechten maar laat gebeuren wat er wil gebeuren. Zorg dat je hart open blijft en onthou dat pijn komt en gaat. Het is een boodschap uit je verleden, daar achter vind je jouw ware ik. Mocht je er niet uitkomen, dan zijn er een aantal dingen die je zou kunnen doen;

 • Vraag advies aan een spirituele leraar of een vriend. 
 • Ga opzoek naar innerlijke kind helingen en blijf echt goed bij iets wat bij je past. Volg niet het advies van andere blind op, maar voel echt in je lichaam wat voor jou de weg is.
 • Het is geen straf die je moet ondergaan. Je hebt misschien een trauma meegemaakt, of een leven vol emoties geleefd en nu doet het universum een poging om je door elkaar te schudden. Hiermee krijg je de hulp om alles los te laten en helemaal tot bloei te komen.
 • Er is niets mis met je. Weet dat dit proces vraagt om het afpellen van alle lagen die je door de jaren heen om je heen hebt getrokken.
 • Weet dat je ego een slechte raadgever is. Hij zal proberen om anderen de schuld te geven van je pijn. Probeer dit te doorzien en gewoon je emoties te observeren in plaats van je te identificeren.
 • Voel emoties volledig, hoe wankel en zwaar het ook is. Neem de ruimte en tijd om het aan te gaan. Als je het gevoel hebt dat je weg wilt rennen, jezelf wilt afleiden of je gevoelens opzij wilt duwen, sta jezelf dan toe de weerstand op te merken. Stel vragen als: ‘Waar voel ik dit in het lichaam? Hoe ziet het eruit? Waar komt het vandaan? Mag ik dit hier nu laten zijn? Mag ik dit loslaten?”
 • Beweeg. Beweging is een van de beste manieren om jezelf te ondersteunen bij het verwerken van zware emoties en oude energieën. Door alleen al een flinke wandeling te maken kun je alles beter verwerken en door je heen laten stromen. Je lichaam heeft een natuurlijk vermogen om zichzelf te genezen en weer in balans te komen. Dit proces kun je ondersteunen door in de natuur te wandelen en te zijn. Door sporten als Qigong of yoga te doen. Of leef je eens helemaal uit op muziek.
 • Als de pijn verlammend is en je het gevoel hebt dat je iets moet doen, denk dan aan dit boeddhistische gezegde: “Nergens heen, niets te doen, niemand te zijn.”
 • Oefen meditatie of mindfulness. Laat je gedachten en gevoelens voorbijgaan zonder gehecht te raken. Train jezelf in gelatenheid. Denk aan de zin, “je bent niet je gedachten”.

Je kan niets fout doen

Neem de ruimte die u nodig heeft om te voelen en denk niet te lang na en overhaast het proces niet. Tot slot is het goed om te weten dat je tijdens de “The dark Night of the Soul” niets verkeerd kan doen. Weet dat alles gebeurt met een reden wanneer de tijd daar is. Geef jezelf dus de toestemming om echt jezelf te zijn. Jezelf te voelen en te kennen, en te erkennen wat zich aan je laat zien. 

Wees dankbaar

Accepteer de pijn en heb het deel van jezelf dat bang en gekwetst is lief. Alles komt echt goed. Begin de dag met het opschrijven van alles waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid verhoogt je trilling en helpt je wonden te verzachten en te veranderen. Wat waardeer je in het leven, je dag en je omgeving? Het hoeft niet moeilijk te zijn, het kan al een vogel zijn die zingt, of een verse maaltijd. Omarm alles wat er nog komen gaat.