Het Sanskrietwoord Chakra betekent letterlijk wiel of schijf. In yoga, meditatie en Ayurveda verwijst deze term naar de geconcentreerde energiecentra door het hele lichaam. Chakra’s zijn draaiende wielen van energie en licht. Er zijn zeven hoofdchakra’s, die de ruggengraat uitlijnen, vanaf de basis van de ruggengraat tot aan de kruin van het hoofd. Buiten het lichaam zijn ook nog twee chakra’s, deze negen chakra’s zijn:

 1. Wortel chakra
 2. Sacrale chakra
 3. Zonnevlecht chakra
 4. Hart chakra
 5. Keel chakra
 6. Derde oog chakra
 7. Kruin chakra
 8. Soul Star chakra
 9. Earth star chakra

Als je een ​​chakra in je lichaam wil visualiseren, zie je dus een draaiend energiewiel. Deze onzichtbare helende energie is de vitale levenskracht. Chakra’s hebben de liefdevolle verantwoordelijkheid om energie op te nemen en uit te stralen, om ons op een optimaal niveau te laten functioneren.

“I have three eyes. Two to look and one to see”

Het derde oog chakra is het energiecentrum in ons lichaam dat verantwoordelijk is voor realiteit, perceptie, manifestatie, gedachte en intuïtie. Het derde oog staat in verbinding met dualiteit. Een waarneming die uitsluitend door de geest wordt gecreëerd. Zodra het derde oogchakra in harmonie is met de rest van de chakra’s, wordt er gezegd dat de deur naar spirituele verlichting wordt geopend. 

Intuïtie, verbeelding en emotionele balans

Het derde oogchakra, of Ajna, is het energiecentrum in ons lichaam dat verantwoordelijk is voor jouw intuïtie, emotionele balans, verbeelding, denken en zelfbewustzijn. Het derde oog ligt in het midden van het voorhoofd, net boven de ogen. De kleur die bij dit chakra hoort is indigo. Dit chakra helpt de energie te reguleren die wordt geassocieerd met inzicht en wijsheid.

Als je derde oogchakra geblokkeerd of uit balans is, worstel je met problemen zoals geslotenheid, cynisme, angst, depressie, paranoia en verschillende andere psychische aandoeningen en stemmingsstoornissen. Als je denkt dat je een geblokkeerd derde oogchakra hebt, denk dan eens terug aan je jeugd. Ben je opgegroeid in een gesloten gezin? Mocht je vrij denken, of moest je gehoorzamen zonder vragen te stellen? Had je een emotionele stabiele omgeving toen je opgroeide? Waren je ouders emotioneel bereikbaar? Hebben je ouders of verzorgers jouw inzichten en perspectieven gewaardeerd? Zo niet, dan heb je waarschijnlijk een derde oogchakra die uit balans is. 

Hoe weet je of jouw derde oogchakra uit balans is?

 • Geen creativiteit of niet geïnspireerd door wat dan ook.
 • Luistert niet naar je intuïtie.
 • Overdreven emotioneel en snel geraakt.
 • Moeite om het grote plaatje te zien. Je denkt erg in details. 
 • Veel dagdromen, omdat je de realiteit wil vermijden. 
 • Je bent overdreven gefocust op helderziendheid en visioenen. 
 • Verslaafd aan dingen van buitenaf zoals relaties, eten, seks, geld, status, winkelen, alcohol en dergelijke.
 • Moeite met de realiteit duidelijk te zien.
 • Je kunt geen verbinding maken met je diepere zelf of ziel.
 • Oppervlakkige relaties.
 • Wantrouwend.
 • Starre mening over de wereld. 
 • Koppigheid.
 • Bevooroordeeld.
 • Arrogant en eigenwijs, of juist dromerig en ongegrond.
 • Vaak hoofdpijn of migraine.
 • Je hebt een dicht en zwaar ego.
 • Resultaatgericht.
 • Gebrek aan focus en doorzettingsvermogen.
 • Zicht- en sinusproblemen.
 • Waanvoorstellingen en geestesziekten.

Op hoeveel van deze tekens heb je ja geantwoord? 

Als je een helder en harmonieus derde-oogchakra hebt ben je kalm, zelfbewust en heb je een vooruitziende blik. Je wordt niet beperkt door je geest en je vindt het gemakkelijk om waarheid van illusie te onderscheiden. Begripvol zijn voor jezelf, anderen en het leven in het algemeen gaat je makkelijk af. Je vertrouwt op je intuïtie als je beslissingen neemt.

“That thing we call intuition? It’s your soul. You can trust it”

Als je eenmaal je derde oog hebt geopend en gebalanceerd, zul je het ook gemakkelijker vinden om objectief te zijn. Je bent minder gefixeerd op je beperkte overtuigingen. Als gevolg hiervan zal het leven een meer vloeiende en levendige kwaliteit krijgen, die je zal helpen creatiever en spontaner te zijn. Spiritueel gesproken zul je in staat zijn om veel makkelijker toegang te krijgen tot mystieke toestanden. Denk hierbij aan dingen als het gevoel van tijdloos- en grenzeloosheid, dat gepaard gaat met ego-dood. Sommige mensen melden zelfs dat ze geschenken ontwikkelen zoals helderziendheid, nadat ze aan dit energiecentrum hebben gewerkt.

Wat kun je doen om jouw derde oogchakra in balans te brengen?

 • Verken verschillende perspectieven en gezichtspunten. Een groot probleem wat in verband staat met een geblokkeerde derde oog chakra, is starheid en geslotenheid. Om dit probleem te verhelpen kun je boeken lezen, nieuwe programma’s bekijk, of experimenteren met activiteiten buiten je comfortzone. Zelfs als het in het begin een beetje raar aanvoelt, probeer dan nieuwsgierig te zijn naar andere perspectieven en manieren van leven.
 • Reinig je pijnappelklier. Je pijnappelklier is een kleine erwtvormige massa in de hersenen die is gekoppeld aan chakra-blokkades van het derde oog. Hoewel de pijnappelklier verantwoordelijk is voor het reguleren van onze slaapcycli en hormonen, heeft het ook meer mystieke wortels. Veel oude culturen zoals de oude Tibetaanse, Egyptische en Chinese geloofden dat de pijnappelklier verantwoordelijk is voor spiritueel bewustzijn. Probeer producten en waterbronnen die fluor bevatten te vermijden, om uw pijnappelklier te reinigen.
 • Aard jezelf met aandacht. Je derde oog functioneert het beste als het in de realiteit is geaard. Anders raken we heel gemakkelijk verdwaald in fantasie en waanideeën. Probeer te oefenen om aanwezig te zijn bij alles wat zich in je dagelijks leven voordoet. Doe eens met aandacht de was, of poets eens heel bewust je tanden.
 • Ga de zon in. Omdat het element van het derde oogchakra licht is, kan het zijn dat je geest veel helderder wordt als je wat meer naar buiten gaat. Als je in een donker of koud klimaat leeft, kun je lichttherapie proberen als natuurlijk zonlicht niet echt een optie is. Op fysiek niveau wekt licht de pijnappelklier op, wat de functie van het derde oog verbetert.
 • Gebruik kruiden zoals bijvoet, steranijs, saffraan, basilicum, jasmijn, lavendel, passiebloem, rozemarijn en blauwe lotus. Zet er eens een heerlijke thee mee of strooi het door je eten.
 • Onderzoek je beperkende overtuigingen. Denk bij overtuigingen aan; “Ik ben het niet waard”,”Ik ben een slecht persoon” en “Ik verdien het om gestraft te worden”. Door eens diep te graven, in je misschien nog wel onbewuste overtuigingen, kun je grote stappen maken in heling.
 •  Zing het geluid “OM”. Dit geluid komt overeen met de trilling van het derde oogchakra. Probeer de letters uit te tekenen in geluiden, zoals ‘ommmmmmmmmm’ of ‘auuuummmmmm’. Misschien luister je ook graag naar binaural beats die helpen om alle chakra’s te activeren en te balanceren door middel van afwisselende geluidsgolven.
 • Gebruik voeding zoals pruimen, dadels, bramen, bosbessen, vijgen, rozijnen, aubergine, paarse kool, paarse boerenkool, paarse wortels en paarse aardappelen.
 • Denk na over alles wat je denkt en doet. Zelfreflectie is een belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen en het helpt je zelfbewustzijn te vergroten. Probeer elke dag na te denken over je gedachten en gevoelens en houdt een dagboekje bij. Probeer te ontrafelen waarom je bepaalde dingen gelooft en waarom je bepaalde gedragingen hebt.
 • Kijk eens naar de sterren en de maan. Als je die enorme hemel ziet is het veel makkelijker om alles in perspectief te plaatsen. Staren naar de maan en sterren opent je geest en helpt je om uit je gedachten te stappen.
 • Gebruik etherische oliën zoals patchouli, wierook, scharlei, sandelhout, jeneverbes en vetiver. Je kunt deze oliën in een difuser doen, op je pols wrijven, of steek wierook aan.
 • Wordt een waarnemer van je gedachten. Probeer eens een Vipassana-meditatie. Een vorm van meditatie waarbij je leert hoe je naar je geest kunt kijken en je gedachten kunt observeren. De belangrijkste reden waarom het chakra van het derde oog geblokkeerd raakt, is dat we de gedachten in ons hoofd geloven en ons daarmee identificeren. Wanneer we leren hoe we onze gedachten eenvoudig kunnen observeren, kunnen we ontdekken dat gedachten erg tijdelijk en spontaan zijn. Ze betekenen niets, tenzij we ze zelf een betekenis geven.
 • Doe een derde oogchakra-visualisatie. Stel je een draaiende bal voor van indigo licht in je derde oogchakra-gebied. Voel hoe de bal van indigo-energie alle blokkades, traagheid of agressieve energiestromen in je oplost.
 • Oefen met scrying. Scrying is een oude kunst van openbaring. Traditioneel wordt scrying afgebeeld door het populaire beeld van de paranormale vrouw, die in haar kristallen bol staart. Scrying kan echter worden gebruikt met kommen water, spiegels en andere objecten. Scrying is in wezen een oefening die je helpt om je innerlijke visie of “second sight” te ontwikkelen.
 • Besteed aandacht aan je dromen. Je dromen zijn symbolisch van aard en geven uitdrukking aan je onbewuste angsten, verlangens en behoeften. Het derde oog is verantwoordelijk voor het interpreteren van je dromen, dus oefen elke ochtend ongeveer tien tot vijftien minuten met reflecteren op je dromen. Onthoud dat droomwoordenboeken je niet de precieze en genuanceerde betekenis kunnen geven die je nodig hebt. Hoewel het verleidelijk is om er een te gebruiken kun je beter zelf proberen de betekenis van je dromen te ontdekken. Vaak worden belangrijke lessen en boodschappen overgebracht binnen de droomwereld. Hoe voelde je je in de droom? Herken je dit gevoel?
 • Gebruik kristallen zoals shungiet, saffier, lapis lazuli, kyaniet, labradoriet en amethist. Houdt ze vast tijdens het mediteren of draag ze bij je. Ook kun je als je ligt het kristal op je derde oog plaatsen.
 • Affirmaties en mantra’s herhalen. Spreek de zinnen uit; “Ik creëer mijn realiteit”,”Ik vertrouw op mijn intuïtie”, “Ik zie met duidelijkheid”, “Ik verbind me met de wijsheid van het universum”, “Het is veilig voor mij om de waarheid te zien”, “Ik vertrouw op mezelf”, “Mijn geest en hart zijn perfect in balans”.
 • Doe yogaoefeningen zoals voorover buigen (uttanasana), dolfijnhouding, kinderhouding en hoofd-tot-kniehouding (janu sirsasana).
 • Draag kleding met de kleur indigo of gebruik de kleur in je huis.
 • Kaarsstaren, ook wel Trataka genoemd in Hatha Yoga. Steek een kaars aan en plaats deze  voor je op ooghoogte en kijk in de vlam. Het is een krachtige manier om je derde oog te openen. Haal bewust en diep adem, om zo de energiestroom in je lichaam te stimuleren.

Laat een reactie achter