Destructieve relatie

Als er fysiek of emotioneel geweld in je relatie is, weet je dat dit niet gezond is. We spreken dan van een giftige of destructieve relatie. Misschien niet direct in het begin, maar uiteindelijk wel. Vaak zie je dat het gedrag wordt goed gepraat, omdat het soms moeilijk is om te vertrekken. Uiteindelijk zullen je familie en vrienden er iets van gaan zeggen en is de kans groot dat je toch weggaat. 

“Do you want love, or do you want control?”

Maar wat als een relatie niet mishandelend is? Kan het dan nog steeds giftig zijn? Ja dat kan. Deze relaties zijn op zijn minst net zo gevaarlijk, misschien wel gevaarlijker. Juist omdat je er niet zo bewust van bent dat het je schaadt. Ze gebruiken hiervoor vaak de metafoor van de kokende kikker. Langzaam wordt het water warmer tot het te laat is en hij verbrand eruit probeert te springen. Een giftige relatie dood je langzaam van binnen. Je gevoel van eigenwaarde vermindert en het belemmert je groei. Het gebeurt vaak zonder dat je er erg in hebt.

Hoe voel jij je?

Het is in relaties belangrijk om af en toe een check up bij jezelf te doen. Hoe voel jij je? Is het veilig? Ben je vrij? Ook bewustzijn over jezelf is belangrijk, misschien ben jij degene die het giftig maakt.

7 signalen

Een giftige relatie laat je de extreme pieken en dalen voelen, daarom is het ook zo lastig om eruit te stappen. Het komt vaak voor dat een of beide partijen manipulerend gedrag vertonen. Dit gedrag kan voortkomen uit eerdere ervaringen, relaties uit het verleden of trauma’s.

Het kan moeilijk zijn om te bepalen of je relatie giftig is, maar het onderzoeken van de signalen kan je helpen erachter te komen of er iets niet klopt. Misschien kun je er iets aan veranderen en anders is het tijd om te vertrekken. Blijven zal vaak meer schade veroorzaken. Dus als een jij je herkent in de onderstaande signalen, is het wellicht tijd om dieper te gaan onderzoeken.

  • Alles draait om de ander. Heb je het gevoel dat je nooit kiest wat jullie eten, of waar de tv op staat? Bepaald de ander waar de vakantie naartoe gaat of wat er wordt gekocht voor in huis? Giftige mensen willen graag de controle hebben over elke beslissing, hoe klein die ook is. Ze kunnen doen alsof ze om je gevoelens en meningen geven, maar zullen zichzelf altijd op de eerste plaats zetten.
  • Jaloezie en controleren gedrag. Meestal is het controle zonder dat je het weet. Een aantal dingen waar je aan kan denken zijn: 1. Je wordt gecontroleerd 2. Beschuldigd van praten met mensen 3. Straffen door je een slecht gevoel te geven over iets 4. Uitleg eisen over wat je hebt gedaan en de gesprekken die je had 5. Niets mogen doen zonder je partner 6. Bepalen wat je wel of niet mag dragen. Dit zijn allemaal duidelijk voorbeelden van gedragsbeheersing. Controle kan je er (onbewust) ook toe aanzetten te veranderen, doordat je partner gebruik maakt van wie hij of zij is en wat ze hebben meegemaakt, meestal is dit niet eens opzettelijk. Misschien wil jij gewoon het beste voor je partner dus ben je geneigd er in mee te gaan, maar dit hoeft niet te zijn wat voor jou het beste is. Jaloers gedrag is ook giftig, het beperkt je vrijheid en zegt iets over de ander. We zijn allemaal wel eens jaloers, maar als het ongezonde vormen aanneemt moet je toch gaan nadenken. Zeker als jij ook nog de schuld krijgt, dat je de jaloezie zou veroorzaken. Ze eisen jouw gedrag te veranderen en aan te passen, zodat zij dit nare gevoel niet hoeven te ervaren.
  • Geen respect voor jouw grenzen. Heb je het gevoel dat elke keer dat je “nee” zegt een gevecht begint? Het komt vaak voor dat giftige persoonlijkheden constant grenzen verleggen en overschrijden. Hierdoor krijg je een overweldigend gevoel van zelftwijfel en frustratie. Door dit gedrag kan het zijn dat je vraagtekens zet bij jouw kracht en eigenwaarde.
  • Isoleren je van vrienden en familie. In de beginfase van een relatie vind je het misschien lief of vertederend, dat iemand zoveel tijd met je wil doorbrengen. Maar na verloop van tijd kan dit snel escaleren tot bezitterigheid. Hierdoor breng je minder tijd met vrienden en familie door en word je uiteindelijk geïsoleerd en ga jij je eenzaam voelen.

destructieve relatie

  • Manipulatie en verwachten dat je altijd doet wat ze willen. Manipulatief gedrag is moeilijk vast te stellen, omdat het vaak op subtiele manieren wordt uitgevoerd. Je hebt steeds vaker het gevoel dat je een verkeer  persoon bent. Dit gedrag speelt met je emoties zoals het meestal wordt veroorzaakt door schuldgevoelens. Een giftig persoon zal je mening en gevoelens van tafel vegen om je uiteindelijk te laten doen wat ze willen. En nog erger jij voelt je de slechte persoon.
  • Je voelt je gevangen in de relatie. Heb je het gevoel dat er geen ontsnapping mogelijk is? Kan je geen kant meer op en lijkt vertrekken ook geen optie? Verlaten is makkelijker gezegd dan gedaan. Het veroorzaakt vaak veel verdiet en blijven zitten voelt minder heftig. Probeer te onthouden dat er altijd een uitweg is, zelfs in de meest giftige relaties. De eerste klap is misschien zwaar maar het zal je veel bevrijding en ruimte opleveren. Als het echt niet lukt zou je eens wat kunnen lezen over verlatingsangst of codependency.
  • Subtiele karaktermoord. Het vermoorden van iemands karakter is niet altijd duidelijk. Het gebeurt vaak zelfs zonder slechte bedoelingen. Denk eens aan al die keren dat je in de trend van een grapje toch een nare opmerking moest horen. “Wat ben je toch een varkentje”, “Je vind het maar ingewikkeld he, om een beetje assertief te zijn”. Kleine venijnige opmerkingen waar een dubbele boodschap inzit, ze steken. Langzaam gaat je zelfvertrouwen en naar beneden en blijft er minder over van de stralende jij. Je kruipt meer in je schulp en straalt niet meer. De ander bedoeld het echt niet bot maar het komt wel binnen en is giftig gedrag. Je zou juist een veilig en goed gevoel moeten krijgen van je partner. Je partner is je grootste fan, als het goed is. Het gaat er ook niet om of het gemeend is wat er wordt gezegd of niet. Elke opmerking, gesprek of gedrag dat jouw waarde afneemt, is karaktermoord.

Niemand is perfect

En natuurlijk is niemand perfect, we hebben allemaal een ego. Maar als je niet voor je eigen geluk zorgt en te weinig zelfliefde hebt, kun je in de valkuil van een giftige relatie zijn gestapt. Als je niet bewust bent dan kan een relatie niet groeien. Als je niet verantwoordelijk kan zijn voor je eigen geluk dan herhalen patronen van destructieve relaties zich vaak. Je herhaalt wat je kent om te kunnen groeien en leren. Je zal de spiegel net zolang blijven aantrekken tot de les geleerd is.

Steeds hetzelfde patroon

Als je relatie in je relatie steeds tegen dezelfde problemen aanloopt, kan het een giftige relatie worden. Iemand liefhebben gaat niet alleen over comfort en je goed voelen. Een gezonde liefde betekent ook ongemak. Maar als je partner geen moeite doet om de relatie te verbeteren en naar zijn of haar eigen gedrag te kijken, dan is het beter om te vertrekken. En soms moet je eerlijk naar jezelf kijken, want misschien maak jij de relatie wel giftig. Misschien leg jij de verborgen claim; “maak me gelukkig” bij je partner neer.

“Don’t allow other to control the direction of your life”

Je kan het zelfs doen met de beste bedoelingen, als jij je niet bewust bent, is dat wat je leeft. Misschien zit je al jaren niet goed in je vel en projecteer je dat op je partner. Of heb je niet door dat je erg negatief bent en wat voor tol dat eist van je partner. Misschien beloof je steeds beterschap maar val je terug in dezelfde patronen. Ga eens op onderzoek uit bij jezelf en verdiep je in de patronen van je relatie.

Het is jouw leven, jouw geluk

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. En als je even niet gelukkig bent is dat prima, niemand is altijd gelukkig. Je kan eraan gaan werken met vrijwillige steun van je partner. Je kan de ander alleen niets opleggen. En als je niets doet aan je negativiteit, je gedrag, je denken, geluk en energie, dan beïnvloedt je ook het leven van je partner. En dan is het misschien beter om uit elkaar te gaan. 

Laat een reactie achter