Je bent omringd door mensen. Ze lachen en praten. Iedereen heeft het naar zijn zin, ze lijken allemaal zo verbonden met elkaar. Maar hoe graag je dat gevoel ook wil ervaren, jij voelt je helemaal alleen.

Een gevoel dat je waarschijnlijk wel herkent, ik wel. Het was een nare ervaring en een periode waar ik niet graag naar terug zou gaan.

Alleen zijn versus eenzaam

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. Alleen zijn kan je zelfs heel veel kracht geven. Alleen zijn is dus zeker niet negatief. Het klinkt voor jou misschien raar als ik dit zeg, maar het tegenovergestelde is waar. Hoe gek is het, als jij niet helemaal kan zijn en het fantastisch kan hebben?

Wie ben ik?

Alleen zijn kan je helpen om erachter te komen wie je bent. Op onderzoek naar jouw innerlijke wereld, zonder afleiding van wie of wat dan ook. Alleen zijn kan heel verfrissend zijn en een deur openen naar diep innerlijk inzicht. Als je hierin geïnteresseerd bent, kun je eens kijken of een stilte retraite misschien iets voor jou is. Het is echt een waardevol, groot cadeau aan jezelf. Meer informatie hierover vind je op de site www.stilteretraite.nl.

Alleen zijn is dus iets anders dan je eenzaam voelen. Je vraagt ​​je misschien af ​​of jij de enige bent op aarde, die zich zo voelt. Ik kan je verzekeren dat dat niet het geval is. Er zijn een hoop mensen met een gevoel van eenzaamheid in onze wereld.

Eenzaamheid komt niet door een gebrek aan gezelschap, het is dit gevoel van leegte, van niets hebben, van onzekerheid, frustratie en een diepe innerlijke leegte. Om dit nare gevoel niet te hebben probeer je het te verdoven of af te leiden. Je doet alles om aan dat gevoel van leegte te ontsnappen- Krishnamurti

Misschien voel jij je hopeloos en ongemotiveerd. Het voelt alsof je nooit die liefde of dat contact met iemand zal maken. Maar hoe erg de eenzaamheid ook wordt, onthou dat je een sparkle hebt binnenin, jouw innerlijke stem.

Jouw intuïtie

Jouw innerlijke stem is je beschermer, jouw instinct, intuïtie en inzicht. We zien het ook wel als het vuur dat in jou brandt, wat er ook gebeurt.

Maar hoe maak je weer contact met je innerlijke stem?

  • Een van de beste manieren om opnieuw contact te maken met deze oerkracht in jou, is door middel van kunst. Je hoeft helemaal niet goed te zijn in tekenen of schilderen. Het gaat om het uitten van je gevoel. Kunst activeert de rechterkant van je hersenen die verbonden is met creativiteit en het innerlijke kind. Kunst is ook symbolisch, dus het heeft een krachtige invloed op je onderbewustzijn. Dit kan je helpen om gevoelens van machteloosheid en verlatenheid om te buigen in kracht.

Pak papier en potloden en ga aan de slag met jouw innerlijke stem. Hoe ziet hij of zij eruit? Hoe heet je innerlijke stem? Welke kleuren heeft jouw stem? Teken wat in je opkomt, ga niet nadenken.

  • Neem kleine stappen. Als jij je eenzaam voelt, begin dan klein. Jezelf in het diepe gooien en gelijk naar grote gezelschappen gaan kan te overweldigend zijn. Een kleine stap zetten is bijvoorbeeld elke dag iets ondernemen onder de mensen. Ga eens naar de bibliotheek, of als je een hond hebt leg eens contact op het uitlaatveld. Of als je boodschappen moet doen, maak dan eens een praatje met de winkelmedewerkers.

Eenzaam

  • Praat lief tegen jezelf. Als we ons alleen voelen, is het makkelijk om jezelf kritiek te geven. Gedachten als: “waarom heb jij hier last van” , “zeur niet zo”. Of misschien zit je in de slachtofferrol en voel je je gebroken, “Je zal nooit vrienden hebben”. Vervang deze uitspraken en gedachten voor liefdevolle. Wat vind je leuk aan jezelf? Je bent zorgzaam, je verdient vrienden. Je bent gezellig en kan goed luisteren. Begin met het dagelijks herhalen van positieve affirmaties. In het begin voelt het raar en onwennig, om zo tegen jezelf te praten. Maar als je dezelfde vriendelijke gedachte blijft herhalen gaat je geest dit geloven.

Een van de krachtigste manieren om affirmaties te gebruiken, is door middel van een spiegel. Haal, terwijl je voor de spiegel staat, een paar keer bewust adem en probeer je lichaam een ​​beetje te ontspannen. Kijk zachtjes in je ogen en herhaal de affirmaties die voor jou goed voelen.

Het is normaal als je sterke emoties ervaart als je dit doet. Sta jezelf toe om ze op een open en niet veroordelende manier te voelen. Misschien wil je jezelf een knuffel geven, terwijl je voor de spiegel staat. Doe dit vijf tot tien minuten per dag, vaker mag altijd. Ga het aan voor de komende twee weken en kijk hoe jij je dan voelt.

  • Welke kernwaarden en interesse heb jij? Een van de redenen waarom jij je alleen voelt, is omdat je moeite hebt om andere gelijkgestemden te vinden. De beste manier om dat te verhelpen, is door een beetje zelfinzicht te ontwikkelen. Wat zijn je passies? Waar ligt jouw interesse? Wat zijn jouw dromen en kernwaarden? Als jij jezelf leert kennen voel je sneller verbondenheid met anderen. Je kunt bij een vereniging gaan of online naar gelijkgestemden zoeken.

Als je bijvoorbeeld veel waarde hecht aan dierenrechten en graag in de buurt bent van honden, meldt je dan bijvoorbeeld aan bij een plaatselijke hondenasiel.

  • Neem een huisdier. Veel mensen die eenzaamheid ervaren, hebben er veel baat bij om iets te koesteren en te verzorgen. Mocht je geen huisdier hebben of willen dan kun je ook oppas worden, zodat jij zelf kan bepalen wanneer je daar behoefte aan hebt. Door te knuffelen komen er gelukkige hormonen vrij in de hersenen en voel je je kalm en ontspannen.
  • Leer iets nieuws. Een geweldige manier om contact te maken met anderen, is door iets te leren. Als je bijvoorbeeld altijd al geïnteresseerd bent geweest in fotografi,  waarom zou u dan geen cursus volgen? Als je een advertentie ziet voor een meditatie- of yogales, ga daar dan heen. Zo ontmoet je makkelijk mensen en je richt je focus op wat je wilt, wat je zelfbeeld en zelfliefde vergroot.
  • Zorg voor jezelf. Zorg voor jezelf, net zoals je voor anderen zou doen. Luister zoveel mogelijk naar je mentale, emotionele en fysieke behoeften. Het hoeft niet moeilijk te zijn, het kan zo simpel zijn als jezelf verwennen met een kopje rustgevende thee, of de natuur in gaan. Maar ook zorgen dat je voldoende slaapt is goed zorgen voor jezelf. Behandel jezelf met liefde en begrip.
  • Schrijf op hoe je je voelt. Het opschrijven van je gedachten en gevoelens is een geweldige manier om innerlijke helderheid te creëren. Je hoeft niet goed te kunnen schrijven of kloppend. Druk gewoon alles wat je voelt op een ongefilterde manier uit. Het bijhouden van een dagboek kan een geweldige uitlaatklep zijn. Ook is het fijn om na een tijdje nog eens terug te lezen en te zien dat er dingen zijn verbetert.