Zoals jullie inmiddels al wel weten is voor mij bewustzijn de basis van genezing. Bewustzijn stelt je in staat om je eigen verhaaltjes en jouw reacties op deze verhaaltjes, je ego, te observeren en wellicht in twijfel te trekken. 

Welke verhaal vertel jij?

Iedereen heeft namelijk zijn eigen verhaal, referentiekader, patronen en gedragingen. Als je oefent kun je steeds beter getuigen hiervan zijn zonder oordeel. Je kunt dan je ego gewoon zien als een deel van jezelf. Je ego is namelijk niet wie je werkelijk bent. Je bent bewustzijn. Je kunt nadenken over wat je denkt, over wat je zegt en hoe je reageert op de wereld om je heen. Je hebt altijd een keuze. 

“Ego and love can not exist together”

Wat het ego doet is constant proberen om jou je verleden te laten herhalen. Hij maakt je vertrouwd met bekende patronen die je van je ouders hebt geleerd. Je ego reageert vanuit overtuigingen, over wie je denkt dat je zou zijn.  Je ego komt het meest duidelijk naar voren in intieme relaties. Daarin wordt blootgelegd hoe je bent gehecht in je vroegste jaren. Als daar wonden zijn, worden die vaak uitgevochten in relaties met anderen. 

Je zoekt wat je kent

Velen van ons hadden onbewuste ouders dus voelden zich niet gezien, gehoord of gevalideerd. Die ervaringen gaan we nu weer opzoeken in de relaties die we aangaan, om dit zo alsnog te kunnen genezen. De volwassene die je nu bent heeft een wanhopig verlangen, van en in een relatie, om te krijgen wat je niet hebt gekregen. Dit gaat allemaal onbewust. Het is een natuurlijke reactie omdat je niet geleerd hebt om aan je eigen behoeften te voldoen. Vervolgens maak je daar de ander verantwoordelijk voor.  

We noemen dit ook wel op ego gebaseerde liefde. Deze vorm van liefde komt dus voort uit de verwonding. Je belandt dan vaak in een codependency-dynamiek. Dit omdat je de overtuiging hebt dat je partner aan al je volwassen behoeften moet voldoen. Natuurlijk is dit iets waar niemand toe in staat is en het is ook niet de taak van de ander. 

egoAuthentieke liefde

We kennen ook authentieke liefde. Deze vorm van liefde maakt onderlinge afhankelijkheid mogelijk. De relatie is een wederzijdse groei samen, terwijl je toch autonoom blijft en kunt zijn. Authentieke liefde is leven in vrede, apart en toch samen. Deze liefde kent geen “straf”, manipulatie of controle. Deze liefde is vrijheid voor beide partners. 

“To me you are perfect”

Authentieke liefde is alleen mogelijk als je met jezelf verbonden bent. Hoe meer jij verbonden bent met jezelf, hoe meer ruimte jij de ander kunt geven en je samen kunt ervaren. Hoe meer jij jezelf kunt vertrouwen, hoe meer je de ander kunt vertrouwen.

Authentieke liefde vergt wel het nodige werk. Het vraagt emotionele volwassenheid en een eindeloos geduld, begrip en liefde voor jouw innerlijke kind. Het kind dat wanhopig op zoek is om gekozen, gezien en gehoord te worden.

Tot slot, hoe weet je nou of je nog reageert vanuit ego?

  • Als anderen een andere mening hebben dan ik, is dat een bedreiging voor wie ik ben 
  • Competitie is mij niet vreemd, waardoor ik moeite heb met echt samenwerken en last heb van autoriteit
  • Als een ander succes heeft ben ik mijn succes niet waard en sta ik daaronder
  • Ik vergelijk mezelf met de mensen om me heen om mijn eigenwaarde vast te stellen en mijn identiteit te krijgen
  • Mezelf klein houden voelt veiliger dan mezelf laten zien
  • Ik wil controle over alles. Het liefst vertel ik anderen wat ze moeten denken, voelen en hoe ze moeten reageren 
  • Ik ben niet goed genoeg
  • Ik lever veel kritiek op anderen en oordeel snel
  • Ik voel me verantwoordelijk voor de emoties van anderen