emotioneel niet beschikbaar

Vele van onze ouders waren emotioneel niet beschikbaar. Sommige zijn letterlijk nooit aanwezig geweest, anderen hadden misschien een persoonlijkheidsstoornis, of zijn zelf opgevoed door ouders die emotioneel niet beschikbaar waren.

“Don’t let the heart that didn’t love you, keep you from the one who will”

Je bewustzijn ontwikkelt helaas niet automatisch verder, je wordt een volwassene die blijft verlangen naar de liefde die je nooit hebben gekregen. En wat we zien is dat het hebben van een emotioneel niet beschikbare ouder(s) behoorlijk wat levens struggles kan opleveren.

Welke symptomen herkennen we bij volwassenen

Het maakt niet uit hoe liefdevol en zorgzaam je partner lijkt, je hebt altijd het gevoel dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn, voordat hij of zij van gedachten verandert. Als je geen steun en liefde heb gehad van een emotioneel aanwezige ouder, vraag je je af of je ooit die partner zult vinden.

“The abandoned infant’s cry is rage, not fear – Robert Anton Wilson”

En heb je een relatie, dan zorg je er (on)bewust voor dat je niet te diep van elkaar houdt of te gehecht raakt. Omdat je bang bent dat je fouten maakt, die de relatie zouden kunnen verbreken. Als er dingen fout gaan in je relatie, ben jij de eerste die zichzelf de schuld geeft, ook al is het dat niet.

Destructieve relaties

Jouw jeugd heeft gemaakt dat je relaties aangaat, aan de hand van wat je toen geleerd hebt en de overtuigingen die je hebt meegekregen. We herkennen dit in relaties als bindings– en verlatingsangst. Als je bang bent voor de liefde, zie je dat vaak terug in een dynamiek van aantrekken en afstoten in relaties. Als je op een goede manier liefde hebt ontvangen, zul je waarschijnlijk stabiele relaties hebben, die veilig zijn en niet gebaseerd zijn op destructieve patronen.

Emotioneel niet beschikbaarPleasegedrag

Je probeert altijd anderen gelukkig te maken. Je deed alles om de aandacht te krijgen van je ouders, maar de emotionele afstandelijkheid maakte dat het voelde alsof het nooit genoeg was. Nu besteed je als volwassene een groot deel van je tijd, aan het oplossen van de problemen van anderen, terwijl je die van jezelf negeert.

Identiteitsproblemen

Als kind leer je veel van je identiteit via je ouders. Ouders die emotioneel niet beschikbaar zijn, geven minder sturing en lering hierin, wat betekent dat je jouw identiteit niet zo goed leert begrijpt. Als je volwassen wordt, loop je dan tegen identiteitsproblemen aan, of je verliest richting in het leven. Je worstelt met vragen als; “Wie ben ik?”, “Wat is mijn levensdoel?”, “Welke richting wil ik op?”

Moeite met verandering

Je bent niet zo flexibel en ziet het liefst dat alle dingen hetzelfde blijven. Dit komt omdat je ouders je nooit hebben geleerd om op de juiste manier met je emoties om te gaan. Verandering kan heel lastig zijn, als je geen goede begeleiding hebt gehad, om ermee om te gaan. 

Laag zelfbeeld

Als je jong bent vertrouw je erop dat je ouders voldoen aan je emotionele behoeften. Als hier niet aan voldaan wordt, zie je vaak dat kinderen een laag zelfbeeld ontwikkelen. Heb jij emotioneel niet beschikbare ouders gehad, dan is een gedachte die jij zeker herkent; “Ik ben niet goed genoeg”. Een lage zelfbeeld heb je helaas niet even snel bijgeschaafd of opgelost, als je volwassen wordt.

Moeite met emoties reguleren

Je leert niet hoe je met je emoties moet omgaan of ermee kan communiceren. Dit probleem neem je mee in je verdere leven en dus ook in je volwassen relaties. Wat je ziet is dat je geen begrip hebt voor je eigen emoties, maar ook niet voor die van de ander. Het lukt je niet goed om je emoties te identificeren. Vaak beland je in de emotie met alle gevolgen van dien.

Angst voor afwijzing

Elke opmerking die wijst op een afwijzing raakt heel diep. Ook als mensen dreigen weg te gaan, voel je in meer of mindere mate paniek. Als je emotioneel niet beschikbare ouders had, heb je vaak voorbeelden gezien dat zij een afwijzing hebben ervaren. Omdat ook zij niet wisten hoe hiermee om te gaan, hebben ze dit doorgegeven. Bij het kleinste gevaar in die richting gaat je vecht-, vlucht,- vriesreactie af en levert dit een hoop stress.

Perfectionsime

Door de gevoeligheid voor afwijzing en de diepgewortelde drang naar acceptatie en bevestiging, zul je merken dat je behoorlijk perfectionistisch bent. Waarschijnlijk was er veel gericht op prestatie en kreeg je liefde als je hoge cijfers haalde of goed je best deed. 

emotioneel niet beschikbaarGrenzen stellen

Je hebt nooit geleerd hoe je gezonde grenzen moet stellen. Vaak zie je dat je beland, in eenzelfde dynamiek in je relatie, als die je had met een van je eigen ouders. Het gaat vaak om mannen of vrouwen die (onbewust) op zoek zijn naar romantische partner, die de rol van een ouderfiguur kunnen vervullen. En natuurlijk geeft dit onrust en ongelijkwaardigheid.

Validatie zoeken

Veel daten en steeds tegen dezelfde patronen aanlopen. Je wilt graag erkenning en aandacht en vaak zie je dat er snel sex plaatsvind. Het gaat niet om de ander eerst daadwerkelijk echt te leren kennen, maar de hunkering om te versmelten. De aantrekkingskracht die je vaak direct voelt, is namelijk de energie die je herkent van vroeger. 

Verslavingen

Om met pijn en verdriet om te gaan, wenden veel mensen zich tot middelen die hen even weghalen uit de situatie, of de pijn dempen. Het begint vaak met recreatief gebruik, of voorgeschreven medicijnen, maar daaruit ontstaat als snel een verlangen wat een gewoonte wordt.  Zodra je verslaafd bent beland je in een vicieuze cirkel en krijg je er alleen maar meer problemen bij.

“I can usually tell if a man is emotional unavailable by my instant attraction to them”

Het is verdrietig dat het leven van een kind zo sterk kan worden beïnvloed, door de emotionele en psychologische instabiliteit en het niet beschikbaar zijn van een ouder. Dat je nog jaren last kan hebben van innerlijke kind trauma’s, pijnen en overtuigingen. Dit proces van bewustwording is zeer waardevol, helend en bevrijdend.

“She didn’t know who would leave or stay, so she pusht them all away”

We willen allemaal zo snel mogelijk van deze staat en gevoelens af, weet alleen: “Er bestaat GEEN quickfix”. Er is niet 1 therapie die je direct “geneest”. Hou van het proces, een levenspad. Geniet van de groei en ben dankbaar voor de bevrijding en rust die het je gaat brengen. Stap voor stap, dag na dag. Het voelt goed om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leven en uit die slachtofferrol te stappen.

16 reacties

 1. Frederike op mei 28, 2020 om 7:31 am

  Goed stuk, klopt helemaal.
  Maar wat kan je er aan doen? 2. Madeleine op mei 28, 2020 om 8:56 am

  Hai Frederike,

  Dank je wel voor je reactie.
  Ik heb je een e-mail gestuurd omdat je vraag te specifiek is om zo te beantwoorden.

  Liefs 3. Tessa op mei 28, 2020 om 11:17 am

  Ik herken het allemaal…… En nu?
  Wat kan ik eraan doen om deze patronen te doorbreken? 4. Madeleine op mei 28, 2020 om 12:23 pm

  Dank je wel voor je reactie.
  Ik heb je een mail gestuurd.

  Liefs 5. Anne op mei 28, 2020 om 7:21 pm

  Ik wil ook graag meer info hierover
  Wat te doen om dit niet door te zetten naar mijn kinderen 6. Madeleine op mei 28, 2020 om 7:36 pm

  Ik stuur je een mail 🙏❤️ 7. Peggy op mei 28, 2020 om 9:37 pm

  Ja interessant. Al zoveel therapie gevolgd en voelt soms echt als levenslang hebben. Komt dit ooit nog goed of is het dealen met? 8. Madeleine op mei 29, 2020 om 7:57 am

  Ik heb je een mail gestuurd.
  Liefs 9. Champal op mei 31, 2020 om 9:31 am

  Prachtig verwoord en ‘feest’, wat voor mij heel goed werkt is afstand nemen in liefde. Zonder wrok en boosheid maar in acceptatie dat gegaan is zoals het is gegaan maar dat ik nu niet meer in dat systeem zit en kijk vanuit mijn enige., pure, waarneming. Soms lukt en heel vaak niet. Het is een struggle maar als je die omarmt gebeuren er mooie dingen: embrace the struggle 10. Madeleine op juni 1, 2020 om 1:28 pm

  Mooi verwoord ❤️

  Dank je wel voor het delen 🙏 11. Ineke op juli 2, 2020 om 9:43 pm

  Zoveel herkenbare punten 12. Ineke op juli 2, 2020 om 9:47 pm

  Zoveel herkenbare punten in dit artikel. En nu?
  Zit midden in een verwerkingsproces. Kom ook steeds in mijn kindertijd uit, accepteren en aanvaarden? 13. Madeleine op juli 3, 2020 om 6:08 am

  Goedemorgen Ineke,

  Dank je wel voor je reactie. Ik heb je een persoonlijk bericht gestuurd 🤗 14. Loes op september 22, 2020 om 1:34 pm

  Wow, wat herkenbaar. Ook ik voel een ontkenning op komen, maar iets in mij herkent het als waar, dit heb ik ervaren.
  Voel dat ik veel heb opgeslagen in mijn lijf, ik zoek naar iets dat ik dit kan loslaten. Waar te beginnen/zoeken? 15. Madeleine op september 22, 2020 om 3:16 pm

  Lieve Loes,

  Goed dat je het in ieder geval al herkend! Dat is de eerste stap, bewustwording. Je kunt in meerdere blogs tips lezen en jezelf steeds verder ontwikkelen hierin. Omdat iedereen andere dingen heeft beleefd bestaat er niet 1 ding wat je doet en er dan vanaf bent. Voor sommige is het zelfs een heel levenspad om te bewandelen. Als je echt lichamelijk wil loslaten zou ik Breathwork aanraden of Ammanea, maar nogmaals, je moet echt voelen wat bij jou past.
  Kun je hier iets mee?

  Je mag me ook altijd even een mail sturen met wat meer gegevens als je wil. 16. Sam op november 1, 2020 om 11:48 am

  Zeer herkenbaar. Bestaan hier interessante boeken over die kunnen helpen? Grtjs..