Rationeel weet je dat falen niets is om je voor te schamen. Het hoort bij het leven en het is zelfs een noodzakelijke stap in de richting van succes. Faalangst is dus irrationeel. Vanaf de lagere school men je vast al uitspraken als; “Waar je niet dood aan gaat, maakt je sterker” en “de aanhouder die wint”. 

“If you’re afraid to fail, you’ll keep failing forever”

De muren in de klas waren beplakt met inspirerende spreuken over het overwinnen van nederlagen en vooral van het leren van je fouten. Ik denk dat ik ook wel kan zeggen dat echt iedereen weleens last heeft gehad van zelftwijfel. Jezelf vergelijkingen met anderen en het gevoel hebben dat je niet getalenteerd, slim of gedisciplineerd genoeg bent om je doelen te bereiken.

Faalangst de self fulfilling prophecy

De grap is dat deze angsten vaak een “self fulfilling prophecy” worden. Ook weten we dat er een verband is tussen faalangst en uitstelgedrag. Dat betekent dat hoe meer angst we voelen over het niet halen van onze doelen, hoe minder kans we hebben om actie te ondernemen om deze te bereiken.

Wat kun je eraan doen?

Het is natuurlijk een irrationele reactie, maar hij is moeilijk te weerstaan. Wat kan je doen om je faalangst te overwinnen? Ten eerste is het niet nuttig om iemand die bang is om te falen te vertellen om je moet gewoon positief te denken, of  je moet assertiever te zijn. Als het zo makkelijk zou zijn geweest zou je nu niet zijn gaan Googlen hoe je het kan overwinnen.

“The fears we don’t face become our limits”

Uit alle artikelen die ik heb gelezen en video’s die ik heb bekeken kwam ik op de volgende dingen die je kan doen om van deze angst af te komen. Ten eerste zie je angst onder ogen. Nu zal je denken je angst onder ogen zien is goed te doen met bijvoorbeeld hoogtevrees of claustrofobie. Maar hoe doe je dat met faalangst?

Oefening

Deze leuke oefening komt van Jason Comely uit Canada. Hij had zijn dieptepunt bereikt. Zijn vrouw had hem verlaten voor een ander en negen maanden trok hij zich net terug van de wereld. Hij ging niet uit en had niet echt vrienden. Hij ontwikkelde het zogeheten spel Rejection Therapy. De bedoeling is dat je gewoon alles gaat doen en aan iedereen gaat vragen wat je wil. Je kan de gekste dingen bedenken. Schrijf de krant aan om te vragen of ze een gratis artikel van je willen plaatsen. Vraag die ene persoon op date, wat je normaal niet zou durven. Solliciteer op de meest gave baan, waar je misschien helemaal geen papieren voor hebt. Ga gewoon overal heen en wordt afgewezen.

“I spent a lot of time feeling alienated and rejected”

Je zal al snel merken dat afgewezen worden oke gaat voelen. En uiteindelijk zelfs meer dan oke, je schijnt je geweldig te gaan voelen. Je leert dat je je niet hoeft te gehoorzamen aan de faalangst. Dus wat je kan leren van deze oefening is opzettelijke zelfvernedering. De meeste angsten zijn niet echt, zoals wij denken.

Ervaar een afwijzing

Het is gewoon een verhaal dat je jezelf vertelt en je kunt ervoor kiezen om te stoppen het te herhalen. Kies ervoor om te stoppen met luisteren. Jason maakte er het spel van om elke dag één afwijzing te ervaren. Wanneer je daarna ooit aarzelt om een ​​mening of idee te delen of een potentiële partner aan de haak te slaan, denk aan Rejection Therapy. Het maakt niet uit wie er nee tegen je zegt. Begin klein als je het eng vind en laat jezelf één keer per week afgewezen worden. 

Externaliseer

Het tweede wat je kan doen is externaliseer het. Soms is het overwinnen van angst een verloren strijd. Hoeveel we ook proberen onder ogen te zien of er uit zullen komen, de stem van twijfel en negativiteit verdwijnen maar niet. Probeer de faalangst niet meer weg te werken maar leer ermee leven. 

“This is absolutely ridiculous”

Ga er rustig voor zitten en schrijf eens de meest idiote dingen op, die je de grond in boren. Bijvoorbeeld; “De geschiedenis zal je vergeten, omdat de geschiedenis mensen vergeet die niets afmaken, vriendelijke groet je angst. Of; “Ik respecteer dat je gewoon je leven leidt en er niets om geeft als mensen denken dat je kinderachtig en onkundig bent” .”Je ouders durven het niet tegen je te zeggen, maar ze willen zo graag weten waarom je ervoor kiest om zo dom te zijn.

Hoe onrealistisch!

Als je zo een hele reeks met uitspraken hebt ga je er eens rustig naar kijken. Hoe dom ziet dit eruit. Hoe onrealistisch! Het lijkt wel een slechte cabaretvoorstelling. Het is echt heel grappig om deze onzin te lezen. Het verandert je hele emotie. Als we van al deze zinnen eens een “mannetje” maken die het zegt. Een akelig klein mannetje die jou naar beneden staat te halen en bang staat te maken. 

Wat een raar mannetje

Kan je zien hoe idioot hij zelf eigenlijk is met zijn rare jas en veel te grote neus. Wie is hij nou eigenlijk? Een beetje makkelijk van de zijlijn een ander naar beneden halen en zelf niets doen. Meer en meer krijg je walging van hem. Als je zo naar je angst en zelftwijfel kijkt vanuit een externe bron dan kan je alles met andere ogen zien. Jouw negatieve gedachten, want die blijven vast nog even, zijn niet langer kwetsend en beangstigend. Misschien kan je er zelfs wel om lachen. Telkens als je merkt dat je weer negatieve gedachten hebt, zie je dat lelijke, kleine mannetje ze zeggen. Dat maakt alles direct een stuk minder serieus. 

De kern hiervan is om je te laten inzien dat je angsten geen realiteit zijn. Het zijn de verhalen die je jezelf vertelt. Misschien ben je dus niet in staat om je gedachten te beheersen, maar als je jouw angst kan zien als iets buiten jou, dan kan het je helpen om ze niet voor waar aan te nemen.

Negeer je faalangst

De eerste twee strategieën om angst te overwinnen hadden te maken met de manier van ons denken en reageren op de angsten te veranderen. Maar soms is het beste wat je kunt doen, het derde punt, het gewoon negeren. Maak je geen zorgen meer maar denk alleen aan het resultaat en focus jezelf. Kies er gewoon bewust voor om aan iets te werken.

“Ignore the noise and focus on your work”

Schrijf iets, teken iets, maak iets. Het maakt niet uit. Alles waar je zin in hebt, doe het. Vervolgens spreek je er een intentie bij uit. Bijvoorbeeld; “ik doe dit uit liefde voor mezelf”. Begin daarna direct en maak je niet druk over hoe lang je iets doet, dat maakt niet uit. Het gaat niet om het resultaat maar om het proces.

Oefening “doe het!”

De keuze maken om je faalangst te negeren klinkt misschien een beetje simpel en gek en het is zeker niet het makkelijkst. We zijn namelijk geprogrammeerd om aandacht te besteden aan angst en zorgen. Stel je eens voor wat er zou zijn gebeurd als je voorouders hadden gezegd: “Weet je, ik ga gewoon mijn angst voor die tijger daar negeren en me volledig concentreren op de prachtige rotskunst die ik maak.” Dan hadden we niet heel lang overleefd. 

“Fear had two meanings Forget Everything And Run OR Face Everything And Rise”

We leven alleen niet meer in de oertijd dus nu kunnen we dat prima kiezen. Kiezen om hem te negeren en gewoon te doen wat je moet of wil doen. Begin aan die taak. Om hier simpel mee te beginnen kan je het volgende doen;

  • Sta in alle rust op, zonder telefoon of je computer
  • Zet een kop koffie of thee
  • Pak een pen en papier en schrijf 3-5 dingen op van je to-do list die je het meest bang of ongemakkelijk maken. Het zijn meestal de dingen die van de ene to-do-list naar de andere worden doorgeschoven en dus blijven liggen
  • Stel jezelf voor elk item de volgende vraag; “Als dit het enige is wat ik vandaag doe, zou ik dan tevreden zijn met mijn dag”?
  • Pak de items waar je ja op hebt geantwoord eruit
  • Het item wat het zwaarst weegt en de meeste weerstand oproept neem je. Je gaat je nu max. 3 uur (zet de wekker) alleen met deze taak bezig te houden. Laat de rest van de dringende maar minder belangrijke dingen voor nu los
  • De tijd van 3 uur mag je niet opknippen in nu een half uur en vanmiddag nog een uur. Het moet in een blok
  • Als je afgeleid wordt of merkt dat je gaat uitstellen bekritiseer jezelf dan niet maar pak de taak weer op. Zeg tegen jezelf; “Ik wil dit doen nu”

Laat een reactie achter