Wat is dat nou eigenlijk, hechten? In een relatie hecht je aan je partner. Ook hecht je aan bezittingen en fysieke dingen. Maar ook kun je je hechten aan plaatsen en ideeën. En aan hoop en dromen. Idealiter is het leven een cyclus van vasthouden en loslaten, maar soms raak je zo gehecht, dat je niet meer duidelijk kunt zien.

Spirituele volwassenheid

De gehechtheid kan zo sterk worden dat je het grotere geheel uit het oog verliest. Veel spirituele leringen en tradities leren je over de voordelen van een leven zonder gehechtheid. In het boeddhisme bijvoorbeeld is leven met onthechting een teken van spirituele volwassenheid. Het laat zien dat de ziel zichzelf heeft gezuiverd en mentaal is geëvolueerd.

“He who would be serene and pure, needs just one thing, detachment”

“Waarom zou de gemiddelde persoon ernaar streven, om met gehechtheid te leven?” Gaat het bij de menselijke ervaring niet alleen om gehechtheid aan elkaar, aan degenen van wie we houden? Nou het antwoord is ja en nee. Wanneer je kunt vasthouden en loslaten, kun je gezonde verbindingen opbouwen.

Gehechtheid of verbinding

Als je loslaat, laat je jouw behoefte los. Voorwaardelijke liefde, die met gehechtheid gepaard gaat, leer je te beheersen en los te laten. Zodat je onvoorwaardelijk kunt liefhebben en je goed voelt met alles wat naar je toekomt. Wanneer je niet leeft met gehechtheid, kun je makkelijker met de stroom meegaan en word je niet zo emotioneel beïnvloed door de struggles die het leven je soms kan geven.

“Everyone is connected but nobody is connecting”

En nu kan ik de weerstand die je hierbij voelt al merken. Als ik van iemand houdt dan ben ik toch gehecht aan die persoon, wat is anders liefde nog? Vaak verwarren we verbondenheid met gehechtheid. Wanneer je met iemand verbonden bent, wordt diegene een deel van je leven en jij een deel van hun leven, dat is verbinding.

Gehechtheid is nood

Verbinding is een yin-yang uitwisseling, dat is gezond. Zodra je gehecht raakt, raak je verstrikt. Dat is het verschil met verbinding. Je energie en je gedachten worden gefocust op het ding, of de persoon, waaraan je gehecht bent. Hoe meer je verstrikt raakt, hoe meer je het perspectief gaat verliezen.

De gehechtheid brengt je in een staat van “nood”. Als je eenmaal gelooft dat je iets of iemand nodig hebben om gelukkig te zijn, geef je jouw kracht weg aan het object van je verlangen. Zodra je je aan iemand of iets gehecht hebt, verandert je perspectief. Je zal het nu in je leven nodig hebben om je gelukkig te maken.

Geluk is jouw verantwoording

Maar echter niets buiten jezelf kan je geluk of zekerheid geven. Jij bent degene die beslist of je gelukkig bent of niet, in welke situatie dan ook. De gehechtheid komt met het verlies van controle over je eigen geluk.

“You make your own luck”

Als de gehechtheid groeit, neemt ook de angst toe om dat wat je verlangt te verliezen. Op de momenten dat je bang bent, dat de persoon of het object waaraan je gehecht bent niet aan je verwachtingen voldoet, of je het misschien zelfs verliest. Ervaren we veel stress en emotioneel lijden. En om je te redden van het verlies schiet je in de overlevingsmodus.

Verslaafd aan jou

Je wordt overdreven geobsedeerd en soms zelfs verslaafd aan de persoon of het ding waaraan je gehecht bent. Je kunt afhankelijk, controlerend, dominant en extreem emotioneel en onzeker worden. En dat allemaal in een wanhopige poging om je gehechtheid te beschermen. Denk aan al die keren dat je obsessief zijn of haar Social Media checkt. Of Whatsapp in de gate houdt, of je bericht al gelezen is en of de ander online is.

Je kunt niet stoppen met denken, praten over of je zorgen maken over iemand of iets. Je emoties zijn niet meer onder controle te houden en je blijft maar malen en piekeren. Als je in deze situatie zit, dan ben je zo verstrikt geraakt in de gehechtheid, dat je uit balans bent en vaak irrationeel gaat reageren. Je wordt boos, verdrietig en die ander is van alles te verwijten. Maar niets van dit alles brengt je tot geluk en het zorgt ook zeker niet voor een gezonde relatie.

“Everybody has an addiction, mine happens to be you”

Het goede nieuws is dat al deze pijn en lijden een keuze is. Je kunt dit voorkomen door ervoor te kiezen om los te laten en te leven zonder gehechtheid. Loslaten betekent zeker niet dat je uit de relatie stapt of je dromen loslaat. Het betekent ook niet dat je je terugtrekt of je nooit meer met een ander verbindt.

Alles evolueert

Het betekent niet dat je je dromen opgeeft. Leven zonder gehechtheid betekent dat je je behoefte aan de relatie, ding of idee loslaat. Het betekent dat je de dingen accepteert zoals ze zijn, wetende dat alles evolueert en verandert, niets permanent is. Je weet dat alles tijdelijk is in het leven. Het betekent het loslaten van de details en vertrouwen in het universum.

“Change is inevitable growth is optional”

Je zal dus moeten leren om te onthechten. Onthechting betekent dat je om jezelf en anderen geeft. Het maakt je vrij om de best mogelijke beslissingen te nemen. Het stelt je in staat om gevoelens te hebben, te stoppen met reageren en een positieve actie te ondernemen. Het moedigt anderen aan hetzelfde te doen. Wanneer je los kunt laten en gezonde onthechting kunt beoefenen, ben je in staat onvoorwaardelijke liefde voor je partner te uiten en je bent in staat om volledig hun aanwezigheid in je leven te waarderen. Je kunt duidelijker zien en objectiever zijn. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk en de liefde deel je. Liefde delen is iets anders dan bezitten of afhankelijk zijn. 

Maak de liefde gezond

Onthecht zijn geeft je gezonde en gepassioneerde relaties, op basis van wederzijds vertrouwen en echte liefde. Wanneer je leeft met niet-gehechtheid, kun je leven met intensiteit en diepte. Die je niet kunt realiseren wanneer je verstrikt raakt in angsten en onzekerheden. Zodra je de koorden van verstrikking los kunt laten, kun je beslissingen nemen vanuit een solide plaats van wijsheid en liefde.

Leer om uit de controle te komen

Hoe kun je leren om uit de controle en gehechtheid te komen. Een eerste stap die je kan zetten is bewustwording. Kijk eens eerlijk naar de dingen waar je aan gehecht bent in je leven.

  • Op welke gebieden heb je je kracht opgegeven en staat iets of iemand anders eigenlijk aan het roer?
  • Waarover voel je angst en onzekerheid als je het zou verliezen?
  • Waar moet je gaan leren loslaten?

Een tweede stap is onderzoek. Zet een stap achteruit en kijk eerlijk naar jezelf.

  • Wat hou je vast?
  • Welke angsten en onzekerheden zorgen ervoor dat je vasthoudt?
  • Zijn deze angsten echt?
  • Waar maak je je echt zorgen over of ben je bang voor?

Vergeef

Graaf diep en observeer jezelf en beslis dan of je bereid bent om los te laten. Het volgende punt is vergeving. Als het een gehechtheid is waar je nog wrok of negatieve gevoelens over hebt, is het de moeite waard om te overwegen de ander en jezelf te vergeven. Zolang je wrok koestert, blijf je gehecht en kun je niet volledig loslaten. Als je eenmaal vergeeft, hoef je het verhaal niet meer te vertellen en ben je vrij om los te laten.

Mantra’s en affirmaties

Als je het moeilijk vind kun je oefenen met mantra’s en affirmaties. Kies een mantra of affirmatie en herhaal deze dagelijks. Vooral als je voelt dat je terugvalt in oude patronen of worstelt met loslaten kunnen ze erg waardevol zijn. Het liefst herhaal je ze 108 keer. Gebruik hiervoor een malaketting.  

“The thing about meditation is, you become more and more you”

Nog iets wat goed werkt is mediteren. Maak tijd vrij om na te denken over hoe het met je gaat. Wat kun je makkelijk loslaten en waar worstel je nog meer? Schrijf je gevoelens op om ze zo makkelijker los te kunnen laten. Zet een intentie en ga hiermee in meditatie. Het helpt je ook om duidelijkheid te krijgen over je doelen en blokkades die je probeert te overwinnen. Je zult ontdekken dat de oplossing heel eenvoudig is. Het zijn je gedachten die het ingewikkeld maken.

Ritueel

Als je iets echt een afronding wil geven maak er dan een ritueel van waarbij je een brief schrijft over het loslaten van je gehechtheid en steek de brief daarna aan. De rook zal jouw intentie van loslaten naar het universum sturen. Verder nog een belangrijke stap is geduld hebben. Het leven is een proces en we maken allemaal fouten terwijl we leren van onze ervaringen. Doe jezelf geen pijn, je doet je best. Soms kost het veranderen en loslaten tijd. Blijf gewoon het proces doorgaan. Er zullen altijd ups en downs zijn, maar met de tijd zul je genezen van de pijn en zul je merken dat met minder gehechtheid het leven levendiger, liefdevoller en oprechter is.

“It’s a simple ritual but is has so many benefits”

En tot slot ga aan de slag met jouw basis. Als je zo verstrikt raakt in de gehechtheid, vooral aan een partner, is het noodzaak dat je zelf je eigen fundament gaat maken.  Als je een leegte voelt van iets of iemand wat je bent kwijtgeraakt en je vervangt door iets of iemand anders, zul je merken dat je het patroon opnieuw herhaalt.

Bouw je eigen fundament

In plaats daarvan ga je door de pijn heen. Laat het er allemaal zijn. Bouw relaties op met vrienden. Zoek een nieuwe hobby, ga een studie volgen. Wat je ook kiest om te doen, ga aan de slag en herbouw je fundament. Hoe sterker jouw fundament hoe minder de gehechtheid er zal zijn. De pijn van de onthechting is tijdelijk. Het zal voorbijgaan en je zult sterker zijn en dieper kunnen liefhebben vanuit je staat van niet-gehechtheid.

Zo zal je voelen dat de liefde voor jezelf gaat groeien en je uiteindelijk in staat bent om de liefde te delen. En dat willen we allemaal een basis van volwaardige, onvoorwaardelijke liefde. 

De 4 regels

Kort samen gevat zijn er 4 grondregels die je zal moeten naleven als je er mee echt aan de slag wil.

1. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf. Niemand kan voor jou leven. Niemand kan voor je ademen, niemand jouw verdriet of pijn voelen. Jij creëert je eigen leven en elke stap die je zet is belangrijk. Dus de eerste regel die je in gedachten moet houden om onthechting te beoefenen, is beseffen dat je volledig verantwoordelijk bent voor jezelf. Geef anderen niet de schuld van je (on)geluk. Er bestaat geen ideale partner die jou gelukkig maakt. Er zijn geen mensen die jou de erkenning komen geven om je te laten stralen de rest van je leven. Jij moet het doen en je bent goed genoeg.

Als je de mening van een ander als maatstaf neemt voor tevredenheid en geluk, bereik je niets anders dan lijden. Anderen zullen namelijk bijna nooit aan je behoeften voldoen, zij zijn tenslotte bezig met hun eigen geluk. Ontwikkel dus je eigen geluk en wees verantwoordelijk en volwassen. Ben je bewust van de keuzes  die je maakt en de gevolgen die daaruit komen.

2. Je zal vroeg of laat dingen verliezen. Leer accepteren dat in dit leven niets voor altijd is. Leven, relaties, zelfs materiële bezittingen verdwijnen een keer, daar ontkom je niet aan. Mensen zullen overlijden, kinderen groeien op, sommige vrienden gaan weg en we verliezen ook zo nu en dan de liefde van een partner. Dit alles maakt deel uit van het praktische leren van de kunst van onthechting. We moeten leren dat dit normaal is en deze situatie met rust, moed en evenwicht onder ogen zien

3. Bevrijd jezelf en laat anderen ook vrij zijn. Realiseer je dat vrijheid de meest volledige, complete en gezonde manier is om van het leven te genieten en het te begrijpen. Vrij zijn betekent niet dat je geen relaties aangaat. Relaties aangaan, anderen liefhebben en bemind worden is onderdeel van het leven en heel belangrijk en waardevol. Onthechting betekent alleen dat je nooit de verantwoordelijkheid voor het leven van anderen mag nemen en dat anderen jou geen dingen kunnen opleggen. Gebeurt dit wel dan zal er lijden in relaties ontstaan. Overdreven gehechtheid en emotionele afhankelijkheid is nooit gezond, dat heb je hierboven kunnen lezen. Liefde is delen in pure, onvoorwaardelijke vrijheid.
4. Leef in het heden, accepteer en neem de dingen zoals ze zijn. Vaak willen we niet toegeven aan het feit dat niets in dit leven eeuwig is. Niets blijft hetzelfde.  Alles stroomt en volgt zijn eigen pad. Veel mensen zijn nog steeds gefocust op wat er in het verleden is gebeurd en het wordt dan een enorme last, die we in het huidige leven dragen. Zelfs als het pijnlijk is, accepteer het dan. Probeer te beseffen dat het verleden weg is en leer te vergeven. Hierdoor voelt je je vrijer en kun je jezelf concentreren op wat er echt toe doet, “Het hier en nu”, meer is er niet. Bevrijd jezelf van de lasten van het verleden. Onthou goed; “Er is geen toekomst in het verleden!”

Laat een reactie achter