Onze vitale levenskracht, ook wel Chi genoemd, bestaat uit twee soorten krachten, de yin en yang. Deze kracht stroomt langs een geavanceerd netwerk van energiebanen die in en om het lichaam stromen. Meer dan 2000 jaar geleden wisten oude culturen al van het bestaan ​​van deze energiekanalen. Ze werden “sen” genoemd in Thailand, “nadis” in India, “meridianen” in China en Japan en “kanalen” in Tibet. 

Een ziekte wordt gezien als een blokkade in de energiestroom van deze kanalen, je lichaam heeft balans nodig. Een uitgebalanceerde stroom van energie zorgt voor een goede gezondheid. Precies genoeg voedsel, water en een gezonde levensstijl. Zoals de Boeddha zei: “middenweg” of “matiging in alle dingen”. We kunnen deze harmonie en balans in het leven zien als de balans tussen de energieën van yin en yang. 

De orgaanklok

In de traditionele Chinese geneeskunde is de stroom van energie door de twaalf meridianen het hoogst, gedurende een periode van twee uur per dag bij elk orgaan. Dit kun je terug vinden in de orgaanklok. Elk orgaan wordt geassocieerd met een grote meridiaan. Er zijn zes yang en zes yin meridianen. De yang meridianen lopen langs het lichaam en de yin meridianen stromen door het lichaam. Ook is elke meridiaan gekoppeld aan een element. De elementen water, lucht, vuur, hout en ether. We zijn nauw verbonden door de elementen, de energetische structuur en de stroom van energie op cellulair en fysiek niveau.

Als je steeds op hetzelfde moment van de dag vermoeid bent of ‘s nachts op hetzelfde tijdstip wakker wordt, kan dit een aanwijzing zijn voor een disbalans in het orgaan. Om een echte diagnose te kunnen stellen moet je een professionele TCM-arts consulteren. Welke klachten horen bij een specifieke meridiaan en dus orgaan? In dit artikel lichten we de schildklier-, galblaas-, lever-, long- en dikke darmmeridiaan uit.

De schildklier meridiaan

De schildklier meridiaan is een Yang-meridiaan en actief tussen 21 en 23 uur ‘s-avonds. Deze meridiaan heeft geen bijbehorend orgaan, maar zijn functies beïnvloeden alle 11 andere meridianen. Hij functioneert als thermostaat en past onze lichaamstemperatuur aan als de temperatuur buiten verandert. Geeft een psychisch en fysiek evenwicht. Bij blokkades kunnen klier- en hormoonstoornissen, weergevoeligheid, oorsuizingen, gevoeligheid voor infecties en vermoeidheid ontstaan. Maar ook ziekten van de schildklier en de bijnieren, oorproblemen, keelpijn, opgezette buik, oedeem, zwelling van de wang en pijn langs het meridiaanpad. Hij is ook betrokken bij schouderproblemen en een tennisarm. Op emotioneel gebied zorgt een blokkade voor depressie, problemen met innerlijke balans en nonchalance. Het beginpunt ligt op de ringvinger aan de buitenkant en het eindpunt bevindt zich aan het eind van de wenkbrauw.

De galblaas meridiaan

De galblaas meridiaan is een Yang-meridiaan en actief tussen 23 en 1 uur ‘s-avonds. Deze meridiaan reguleert de galblaas en spijsverteringsklieren. Bij blokkades kunnen gal- en spijsverteringsstoornissen, storingen in de leverfuncties, allergieën en/of toxines, bloedarmoede en hoofdpijn tengevolge van verkeerde voeding ontstaan. Maar ook ooraandoeningen, migraine, heupproblemen, duizeligheid en pijn langs de meridiaan. De lever en de gal worden door de Chinese geneeswijzen in verband gebracht met boosheid, frustratie. Als uitdrukking kennen we: “je gal spuwen”.

Op emotioneel gebied zorgt een blokkade voor boosheid, problemen met besluitvaardigheid en doelbewust handelen, doelloosheid. Het beginpunt ligt naast het oog aan de buitenkant en het eindpunt ligt op de vierde teen aan de buitenkant.

De lever meridiaan

De lever meridiaan is een Yin-meridiaan en actief tussen 1 en 3 uur ‘s-nachts. Deze meridiaan reguleert de lever en de stofwisseling. Bij blokkades kunnen spijsverteringsproblemen, allergieën, verzwakt immuunsysteem, menstruatie problemen, problemen met pezen, spierkrampen, gezicht- en nagelproblemen ontstaan. Maar ook leverproblemen, spit, braken, hernia, plas problemen, pijn in de onderbuik en pijn langs het pad van de meridiaan.

De lever hoort qua emoties bij de gal en een uitdrukking die we kennen is; “iets op je lever hebben”. Als er teveel boosheid of frustratie is, kan de energie van de lever uitgeput raken. Hierdoor is er op langere termijn meer kans op het ontstaan van een ziekte in de lever. Het is dus heel belangrijk om je emoties te uiten. Boosheid kun je uiten door bijvoorbeeld te schreeuwen. Als je je boosheid niet uit, dan kan je frustratie naar binnen slaan. Dit kan de oorzaak zijn van een depressie of ernstige ziektes. Het is emotioneel gezonder om je emoties te uiten, dan om ze “op te vreten”. Op emotioneel gebied zorgt een blokkade voor geïrriteerdheid, boosheid, frustratie, woede en depressie, onevenwichtigheid en ongelukkig zijn. Het beginpunt ligt op de grote teen aan de buitenkant en het eindpunt ligt onder de tepel.

De long meridiaan

De long meridiaan is een Yin-meridiaan en actief tussen 3 en 5 uur ‘s-nachts. Dit orgaan is de zetel van pijn en verdriet. Deze meridiaan reguleert de longen, de bovenste luchtwegen, bloedcirculatie en waterhuishouding. Bij blokkades kunnen griepinfecties, lage weerstand, vermoeidheid, oedeem, astma, ademhalingsproblemen, problemen met de zweetafscheiding, pijn in armen en schouders ontstaan. Maar ook keelpijn, hoest, verkoudheid en pijn en ongemak langs de meridiaan-route. De longen en de dikke darm horen vanuit de Chinese visie op gezondheid bij elkaar. De longen worden in verband gebracht met verdriet. “Je houd je adem in”, als je heel erg geschokt bent door een gebeurtenis of bepaald gedrag. Opluchting hoort bij het tegenovergestelde van verdriet, de longen kunnen weer vrij ademhalen. Op emotioneel gebied zorgt een blokkade voor verdriet, zorgen en intolerantie. Het beginpunt ligt bij het kuiltje van de schouder en het eindpunt aan de binnenkant van de duimnagel.

De dikke darm meridiaan

De dikke darm meridiaan is een Yang-meridiaan en actief tussen 5 en 7 uur ‘s-morgens. Deze meridiaan reguleert de dikke darm, slijmvliezen van de bovenste luchtwegen, helpt bij het uitscheiden van slakken. Bij blokkades kunnen darmstoornissen, pijnlijke rommelende buik, diarree en verstopping, verkoudheid, amandelontsteking en hoofdpijn ontstaan. Maar ook keelpijn, kiespijn in het onderste tandvlees, afscheiding uit de neus en bloeding, pijn langs het pad van de meridiaan.

De dikke darm wordt in verband gebracht met een gevoel van onveiligheid. Obstipatie wordt emotioneel in verband gebracht met “het willen vasthouden wat je hebt” en “je weet wat je hebt en niet wat je krijgt”. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld vooral verstopping als ze op vakantie gaan. Ze gaan een heel onbekende situatie tegemoet en hun darmen verkrampen daardoor. Op emotioneel gebied zorgt een blokkade voor problemen met het kunnen loslaten, schuldgevoelens, geen eigenwaarde. Het beginpunt ligt aan de buitenkant van de nagelhoek van de wijsvinger en het eindpunt ligt op de hoek van neusvleugels.

 

 

Laat een reactie achter