We hebben allemaal trauma’s opgelopen, die ons innerlijke kind schade hebben toegebracht. Soms hebben we de dingen diep weggestopt, omdat het simpel weg te pijnlijk was om ermee te kunnen dealen. Je had misschien de skills ook niet, om het te verwerken. Of omdat je liever niet meer herinnert wordt aan dit lijden, is het soms lastig om je innerlijke kind nog te bereiken.

Welke pijn heb jij?

En als er toch herinneringen opkomen, hoe vluchtig ook, denk je dat je het niet aankunt en wordt je automatisch geblokkeerd door je coping-mechanismen. Dit heeft tot gevolg dat jouw gewonde kind lange tijd niet werd gezien, simpelweg omdat je doodsbang bent voor nog meer lijden.

“Be brave enough to heal yourself even when it hurts” 

Hoewel je nu misschien volwassen bent, is er nog steeds een kleine jongen of klein meisje in ons. Dat kind is zo bang en heeft pijn, welk masker we ook ophebben. Jouw innerlijke kind heeft angsten en onzekerheden en houdt niet genoeg van zichzelf. Dit veroorzaakt vaak pijn in je relaties en je leven.

Bewustwording

Als je dit gaat inzien kun je stappen ondernemen om dit te helen en aan te gaan. Bewustwording is de weg naar jouw innerlijke kind. Je mag jouw kind omhelzen. De angst en woede die er nooit mochten zijn en niet goed verwerkt blijken, hebben nu jouw aandacht nodig.

Nu ga je als volwassenen niet meer weglopen. Je moet wel moed en bewustzijn hebben, om genezing te brengen aan jouw gekwetste innerlijke kind. De stappen die je gaat nemen zijn niet alleen om jezelf te genezen, maar ook voor het grote geheel.

Doorbreek voorgoed het lijden

Je gaat je beseffen dat we met zijn allen de cirkel van het Universele lijden kunnen doorbreken, voor de generaties na ons. Zo helen en transformeren we generaties van ingewortelde patronen die door onze voorouders zijn overgedragen en via ons weer naar onze kinderen gaan.

“The moment you accept yourself, you become beautiful – Osho” 

Er zijn veel therapievormen die problemen van het innerlijk kind kunnen aanpakken. Hieronder wordt er één nader toegelicht. Je gaat een actief dagboek maken waarin jij en jouw innerlijke kind elkaar gaan schrijven, je gaat in dialoog. De volwassen jij schrijft met de hand waarmee je normaal ook mee schrijft. Je begint met “hallo” te zeggen tegen kleine Ruben of tegen kleine Agnes. Daarna ga je verder met “het spijt me”. Zeg dat het je spijt dat je er niet geweest bent. Dat je dat inziet en gaat veranderen. Je bent nu volwassen en sterk en je gaat er alles aan doen om het veilig te maken voor kleine Ruben of kleine Agnes.

Schrijf met de andere hand

Schrijf in je eigen woorden wat je aan jouw kind kwijt wil. Vervolgens ga je met je andere hand, degene waarmee je normaal niet mee schrijft, het innerlijke kind laten antwoorden. Niet nadenken, gewoon direct opschrijven wat er in je opkomt. Het is heel belangrijk dat je dit met de andere hand doet. Het maakt niet uit hoe slecht je daarmee schrijft. Je wordt er vanzelf beter in. Als je met de andere hand antwoord, maken je hersenen echt een verschil, dat zul je vanzelf merken. Je kunt zo een echte dialoog voeren.

DialoogHet is niet altijd aardig

Het kunnen ook best boze, beschuldigende of beledigende woorden zijn, die naar buiten komen. Het is jouw taak om niet geschokt of defensief te zijn, maar om constante zekerheid, liefde en begeleiding te bieden. Je geeft in dit eerlijke gesprek al je liefde, mededogen en wijsheid die je kunt opbrengen.

Troost je kind

Praat je kind om het te troosten, echt aandacht te geven en er te zijn. Je geeft nu al jouw liefde. Lees vervolgens het gesprek hardop voor aan jezelf. Eerst ga je in de volwassen schoenen staan en daarna in de schoenen van je innerlijke kind. Door dit hardop voor te lezen worden jullie allebei gehoord. Dagelijks schrijf je op hoeveel begrip en liefde je hebt voor jouw gewonde kind. Op deze manier kom je dichterbij elkaar, terwijl je bewustzijn, liefde en heling brengt aan het lijden en de pijn van jouw kind.

“Love yourself first, so you know what you deserve” 

Schrik niet als er dingen boven komen die je niet meer wist en ver had weggestopt. Het is heel normaal dat je onderbewuste wakker wordt en zich dingen gaat herinneren. Na verloop van tijd zul je ook verschuivingen en veranderingen opmerken in je dagelijkse leven als je meer vertrouwen ontwikkelt tussen jullie. Het innerlijke kind kan groeien. 

Neem je kind mee op reis

Vertel in het dagboek aan je innerlijke kind over jezelf en je leven, neem hem of haar mee op uitstapjes en geef jouw kind alle zorg, aandacht en liefde. Alles wat je nu voelt, dat je niet hebt ontvangen toen je nog een kleine jongen of meisje was. Het lijden zal verminderen en je zult een transformatie ervaren. Banden met collega’s, vrienden, familie en je partner beginnen te veranderen en je angsten voor het verleden en de zorgen over je toekomst hebben niet meer dezelfde drijvende kracht.

“Inner child work is essential. It’s the essence of growth as a whole person” 

Als je dit soort dingen opmerkt, zeg dan tegen je innerlijke kind: “Bedankt dat je bij me bent, dat maakt me zo blij”. De ervaring van het zijn met het innerlijke kind op deze healingsreis is een stimulans voor intern geluk. Soms huil je of voel je totale vreugde, maar een andere keer lijd je ook wanhoop. Ik kan je zeggen dat het voor mij werkte, omdat ik langzaam het vertrouwen voelde en daarna de vreugde van veiligheid. Het pure contact en de ervaring dat uiteindelijk mijn innerlijke kind volwassen werd, we zijn weer één.

Laat een reactie achter