Innerlijke rust is wat je voelt als je lichaam, geest en hart op één lijn zitten en vredig zijn. Je ervaart een gevoel van acceptatie, vergeving en liefde, in plaats van mensen en dingen te willen veranderen of onder controle te willen houden. Innerlijke rust staat synoniem voor in contact zijn met je Ware Zelf.

Onrust zit in jezelf

We hebben zo veel last van conflicten. Niet alleen met anderen, maar ook zeker met onszelf. En als je niet met jezelf in gevecht bent, ben je misschien aan het strijden voor een ideaal. Zo blijft er onrust en chaos in je leven en ontstaat er nooit echt innerlijke rust.

“If it costs you your inner peace, it’s too expensive”

Ik dacht altijd dat die onrust kwam door dingen buiten mijzelf. Het kostte me best wat tijd om te erkennen dat ik zelf verantwoordelijk ben. Het is geheel aan mij hoe ik denk, me voel en reageer op de wereld. Gaande weg kwam ik erachter dat je een aantal dingen kan doen om de rust in jezelf te vinden. 

Laat de slachtofferrol los. Als je in de slachtofferrol zit, ben je jezelf aan het saboteren op een onbewust niveau. Wat is een slachtoffer? Als je slachtoffer bent geloof je dat je geen persoonlijke macht hebt en dat je slachtoffer bent van het lot. Je bent overgeleverd aan “de goden”. Denk eens na over jouw overtuigingen die je hebt over jezelf, over anderen en het leven. Slachtoffers hebben vaak schadelijke overtuigingen zoals: “Alles overkomt mij”, “Het leven is tegen mij”,”Ik heb nooit geluk”,”Mijn eigenwaarde komt voort uit hoeveel ik geef”.

Stop met pleasen. Als pleaser leef je in een vorm van zelfmedelijden. Maar wat is nu eigenlijk een pleaser? Een pleaser is een persoon die zichzelf onnodig opoffert voor anderen en dit gebruikt als een vorm van manipulatie. Je denkt te handelen uit liefde maar wil er eigenlijk iets voor terug. De ander geeft, naar jouw zin, ook nooit genoeg terug. Je leeft dus altijd in een vorm van stress. 

Vergeef jezelf. Als je jezelf niet wil vergeven voor je fouten uit het verleden, jouw tekortkoming of mislukkingen, dan is het verstandig om je zelfbeeld eens onder de loep te nemen. Waarschijnlijk is je zelfbeeld erg laag. Ga eens na wat jij jezelf vertelt, vind je jezelf goed genoeg? Hoe hoog ligt de lat, waar moet je aan voldoen?

Als je moeite hebt om jezelf te vergeven betekent dit helaas ook vaak dat je moeite hebt met het vergeven van de ander. Je houdt waarschijnlijk langer wrok naar degene die iets verkeerd deed. Waarom werkt dit zo? Als je niet weet hoe jij jezelf moet vergeven, weet je ook niet hoe je anderen moet vergeven. Ga aan de slag om je eigen beste vriend te worden, bouw die zelfliefde op. 

Innerlijke rustStop met perfect willen zijn. Perfectionisme is een bron van chronische stress en kan zelfs leiden tot een burn-out. Alles perfect willen zeggen, zijn en doen is een vorm van angst. Meestal gebeurt het onbewust en ben je bang om afgewezen te worden of niet goed genoeg te zijn. Terwijl we allemaal weten dat niemand perfect is, kom je toch niet makkelijk uit deze cirkel van angst. Begrijp dat perfectie niet bestaat, het is onrealistisch. Het is goed om gebreken te hebben.

“Walk in the direction where your peace is” 

De bedoeling is dat je jouw mindere kanten gaat omarmen. Ze noemen dit ook wel “schaduwwerk”. En hoe kwetsbaarder jij jezelf kunt laten zien, hoe aantrekkelijker je wordt voor anderen. Mensen voelen zich namelijk aangetrokken tot kwetsbaarheid. Maar het zal je vooral helpen om meer innerlijke rust te ervaren. 

Verwacht niet langer dat het leven en de mensen anders zouden moeten zijn. Verwachtingen creëeren teleurstelling. Je raakt uitgeput, wordt boos en voelt je gestrest. Wat een verspilling van tijd, energie en moeite. Toen ik me realiseerde hoeveel van mijn stress voortkwam uit de verwachtingen die ik had, was ik best verbaasd. En dan is het ook nog zo dat veel van je verwachtingen onbewust zijn. Je hebt vaak niet eens door hoeveel je eigenlijk van anderen en het leven zelf eist. Maar waarom zijn verwachtingen nou zo zwaar? Dit is omdat je anderen niet kunt veranderen. Je kunt alleen veranderen hoe jij over iets denkt, je voelt, of tegen dingen aankijkt. Als je dit echt gaat voelen en begrijpen is dat het begin van innerlijke rust.

Laat al je wrok los. Als je alles wat ooit is misgegaan of wat iemand je heeft aangedaan blijft opslaan, levert dit heel veel stress op. Ergens is het zelfs verslavend. Hier komt ook weer een beetje het slachtoffer om de hoek. Wanneer je obsessief eerdere misstanden van anderen opslaat, zeg je eigenlijk tegen jezelf: “Ik heb het recht boos te zijn op hem of haar” en “Ik heb het recht om mijn eigen ellende vol te houden“. Maar maakt het je uiteindelijk werkelijk uit, wie gelijk had? Ik vind de uitdrukking: “liever gelijk dan gelukkig” wel een mooie, die altijd direct mijn hart verzacht. Wat mij betreft is het nutteloos en energieverspilling om een scorebord bij te houden van alles wat er mis liep en wat je is aangedaan. Waarschijnlijk ben je namelijk zelf ook dader, in het leven van een ander. 

Voel je emoties en geef ze aandacht. Niemand wil zich slecht voelen en daarom is het heel normaal om de mindere emoties te onderdrukken of te willen vermijden. Het is alleen een gegeven dat je emoties niet kan onderdrukken. Alleen omdat je gevoelens tijdelijk verdwijnen, wil dit nog niet zeggen dat ze helemaal verdwenen zijn. Meestal zien we dat hoe langer je ze onderdrukt, hoe groter ze worden. En hoe groter de emoties worden, hoe minder innerlijke rust jij ervaart.

Stop met tijdreizen. De toekomst en het verleden bestaan niet. Er zijn heel veel redenen waarom je ervoor kiest om in het verleden of de toekomst te leven, maar ze hebben allemaal geen zin. Leven in het verleden is leven in stress en meestal ervaar je dan depressieve emoties. In de toekomst leven levert vaak angst op. Dus om stressvrij en gelukkig te kunnen leven, is het verstandig om te oefenen met leven in het NU. Hoe meer je in het verleden vastzit, hoe minder je in het heden echt kunt leven.

“A life with inner peace is priceless” 

Hetzelfde geldt voor de toekomst, het is nog niet gebeurd. Stop dus met het uitstellen van je geluk en innerlijke rust tot dat fantastische moment, of die ideale toekomst. Als je niet in het nu leeft, kun je niet dankbaar zijn voor wat je al hebt. Je kunt de magie en schoonheid om je heen niet zien en echt in je opnemen. Oefen dus dagelijks met dankbaarheid en vind geluk in wat je nu al hebt. Ga aan de slag met mindfulness en meditatie en leer om in het nu te zijn. 

Word je bewust van je behoefte aan controle. Als voormalig controlefreak weet ik hoeveel energie het kost om steeds maar over alles controle te willen. Ik was een hele goede planner en probeerde elke situatie te voorspellen en in de hand te hebben. Dit staat natuurlijk garant voor behoorlijk wat stress en angst, het tegenovergestelde van innerlijke rust. Controle is angst en wantrouwen naar jezelf. Je bent bang niet het vermogen te hebben om het leven te leven zoals jij dat wil. Zodra je jouw veerkracht weer gaat zien en erkennen, zul je op jezelf gaan vertrouwen en de controle niet meer nodig hebben.

Stop met gelijk te willen hebben. Jarenlang heb ik gevochten voor mijn gelijk. Een gevoel om mezelf te moeten beschermen omdat ik anders niets waard was. Achteraf gezien was het zo vermoeiend om mezelf constant te moeten beschermen en verdedigen. Het is echt een verademing en bevrijding als je dat niet meer hoeft te doen. Oefenen met ruimdenkend zijn, “er zijn meer wegen die naar Rome leiden”. En in sommige situaties is ook empathie erg handig. Je hebt niet altijd gelijk en dat is helemaal oké. Begrijp dat je echt kunt leren en groeien, door te accepteren dat je ongelijk hebt.

“Slow done, just breathe” 

Als je niet openstaat om je te vergissen, leidt dat naar vastzitten en starheid. Ja, fout zitten is geen fijne prikkel voor je ego, maar het is beter dan in een vechtende, strijdende, energievretende positie van gelijk te blijven en je innerlijke rust op het spel te zetten. Als je moeite hebt om de behoefte om gelijk te hebben los te laten, ga dan eens aan de slag met affirmaties.  Affirmaties helpen bij het herprogrammeren van jouw onbewuste gewoonten. Door bijvoorbeeld de affirmatie “Het is oké om het fout te hebben”, of “Ik sta open voor andere perspectieven” te gebruiken, zul je merken dat het makkelijker wordt.

Kijk welke bovenstaande dingen jij kan ondernemen om innerlijke rust te creëeren. Het levert je uiteindelijk meer opdan het kost, want het zal zeker niet altijd makkelijk zijn.