Regelmatig krijg ik berichten van mensen die zich herkennen in bepaalde gedragspatronen en problemen, maar vragen zich af waar het vandaan komt. Ze kunnen dit niet echt koppelen aan hun jeugd, of jeugdtrauma’s.

Je had de skills nog niet

Als je als kind iets traumatischs is overkomen, is het mogelijk dat je geest de negatieve herinneringen heeft verdrongen. Op het moment dat het gebeurde was je te jong, of te onervaren, om met het probleem te dealen. Of misschien was het gewoon heftig en dacht je geest alleen aan overleven.

Het kan frustrerend zijn, vooral als je niet weet waarom je met bepaalde problemen worstelt. Daarom is het goed om te weten welke tekenen er zijn, die op het onderdrukken van kind trauma’s zouden kunnen duiden. Deze onopgeloste herinneringen en trauma’s kunnen jouw groei en ontwikkeling namelijk in de weg staan. Welke tekenen zouden een waarschuwing kunnen zijn:

  • Je hebt moeite om je emoties onder controle te houden. Word je bijvoorbeeld heel erg boos, of overmatig bezorgd over hele kleine dingen? Als je met negatieve of traumatische gebeurtenissen in je jeugd te maken hebt gehad, worstel je vaak met stemmingsregulatie en het beheersen van je emoties. Je wordt misschien niet gewoon boos, maar gaat in sommige situaties van nul naar honderd in tien seconde, hyperarousal is daar een benaming voor. Achteraf denk je soms, jeetje dat was wel heel erg overtrokken, op wat er daadwerkelijk gebeurde. 
  • Reactiviteit. Je irriteert je misschien aan bepaald gedrag, of kan fel reageren op mensen die je (onbewust) herkent. Als er iets zit wat onderdrukt is, zul je merken dat je “geactiveerd” wordt en sterke emotionele reacties krijgt op mensen die je ergens aan herinneren. Dit hoeft helemaal niet bewust te zijn, het vertelt je alleen wel dat er misschien meer achter zit. Het “alarmsysteem” van jouw lichaam gaat af, om je te waarschuwen dat dit type persoon niet veilig is. Het kan zijn dat deze persoon je, om welke reden dan ook, herinnert aan iets of iemand uit je verleden. Je lichaam waarschuwt je dan om weg te blijven. Je mag natuurlijk best op je hoede zijn voor vreemden, maar een buitensporige reactie zegt dat er meer aan de hand is.

Jeugdtrauma's

 

  • Verlatingsangst. Niemand zal het leuk vinden om verlaten te worden, maar een irreële angst duidt op een dieper probleem. Als jij je emotioneel ontregeld voelt en niet met de situatie om kan gaan, is de kans groot dat er een kind trauma speelt. Ook als je helemaal niet alleen kan zijn, zou je er eens meer over kunnen lezen. 
  • Kinderlijk gedrag. Af en toe wat onvolwassen gedrag vertonen is niet erg. Iedereen heeft weleens een kleine uitbarsting als hij echt gefrustreerd, overstuur of uitgeput is. Maar let op als het vaker gebeurt. Je gaat misschien een kinderlijke stem opzetten of je krijgt een driftbui zoals een vijfjarige dat kan. Ook weglopen als je je zin niet krijgt of stampvoeten hoort hierbij. 
  • Zelfsabotage en destructief gedrag.  Dit is een eigenschap die veel voorkomt bij mensen die een trauma hebben meegemaakt. Vooral juist als je een succes behaalt of er iets goeds gebeurt. Je zal altijd de goede dingen ondermijnen of wegwuiven. 
  • Impulsiviteit. Als je negatieve emoties uit je jeugd onderdrukt, kan het zijn dat je dwanghandelingen, verslavingen of impulsiviteit als een manier hebt gevonden om met de pijn om te gaan. Je doet alles om jezelf af te leiden van jouw emoties. Trauma’s kunnen een behoorlijk emotionele impact hebben en vaak is het makkelijker om ze te vergeten, of iets anders proberen te voelen door impulsief gedrag. Denk maar eens hoe lastig het is om verdriet te voelen, als je een spannende situatie opzoekt. 
  • Emotioneel uitgeput. Als je constant dingen onderdrukt dan raak je jouw energie kwijt, onbewust. Het kan er zelfs voor zorgen dat je je onderdrukt voelt in je relaties, tot het punt waarop je moeite hebt om contact te maken met anderen. Dit kan echter ook een teken zijn van angst of depressie, en niet noodzakelijk een teken van oud trauma. Maar hoe dan ook, het is de moeite waard om naar te kijken.
  • Angst. Als er in je verleden iets traumatisch is gebeurd, kan dit als volwassene tot angst leiden. Houd er rekening mee dat angst uit allerlei dingen kan ontstaan. Alleen omdat je angstig bent, wil dat nog niet zeggen dat je als kind een trauma hebt ervaren. Ben je heel vaak bang of is je lichaam in staat van paraatheid, dan kan er zeker een trauma aanwezig zijn in je lichaam.
  • Woede beheersingsproblemen. Iedereen ervaart wel eens woede en het is altijd goed om het op een gezonde manier naar buiten te brengen. Maar als je regelmatig irrationeel woedend wordt, of merkt dat je woedend handelt tot het punt dat het mensen bang maakt of je relaties schaadt, let dan op. Dit soort woede een teken zijn van verdrongen herinneringen en trauma’s. 

Je bent het waard

Als een van deze symptomen of kenmerken jou bekent voorkomen, dan is het verstandig om er meer over te lezen, of hulp te zoeken. Hoewel de dingen hierboven naar iets anders kunnen verwijzen, zoals een angststoornis of depressie. Kunnen ze ook een teken zijn van een onderdrukt trauma uit je jeugd. En dat is een probleem dat zeker de moeite waard is om aan te werken.