Het Sanskrietwoord Chakra betekent letterlijk wiel of schijf. In yoga, meditatie en Ayurveda verwijst deze term naar de geconcentreerde energiecentra door het hele lichaam. Chakra’s zijn dus draaiende wielen van energie en licht. Er zijn zeven hoofdchakra’s, die de ruggengraat uitlijnen, vanaf de basis van de ruggengraat tot aan de kruin van het hoofd. Deze zeven zijn:

 1. Wortel chakra
 2. Sacrale chakra
 3. Zonnevlecht chakra
 4. Hart chakra
 5. Keel chakra
 6. Derde oog chakra
 7. Kruin chakra

Als je een ​​chakra in je lichaam wil visualiseren, zie je dus een draaiend energiewiel. Deze onzichtbare helende energie is de vitale levenskracht. Chakra’s hebben de liefdevolle verantwoordelijkheid om energie op te nemen en uit te stralen, om ons op een optimaal niveau te laten functioneren.

Jouw verbinding met het eeuwige

Het kruinchakra, ook bekend als Sahasrara, betekent “duizendbladige” bloemen boven in ons hoofd en wordt symbolisch afgebeeld als een lotusbloem. Het kruinchakra verbind je met het eeuwige, het Goddelijke. Het wordt gezien als het ontmoetingspunt tussen het eindige en het oneindige. Dit chakra is verantwoordelijk is voor je denken, bewustzijn en wijsheid.

“Inner wisdom is more important than wealth. The more you spend it the more you gain”

Wanneer je kruinchakra in balans is, voel je je verbonden met je Hogere Zelf en heb je toegang tot jouw innerlijke wijsheid. Je voelt je verbonden met anderen en het leven en kunt het grotere geheel zien. Je hebt een gevoel van sereniteit en heelheid, wat er ook om je heen gebeurt.

Als dit kruinchakra uit balans is kun je symptomen hebben van depressie, een gevoel van vervreemding of ontkoppeling van het leven en een gebrek aan empathie. Een geblokkeerde kruinchakra is meestal het resultaat van leven in een stressvolle omgeving en een snelle levensstijl. Ook het ervaren van onopgeloste trauma’s en diepgewortelde kernovertuigingen kan ervoor zorgen dat hij uit balans raakt. 

Maar over het algemeen is het hebben van een geblokkeerde kruinchakra het resultaat van geconditioneerd zijn om te geloven dat we afzonderlijke en geïsoleerde wezens zijn, die worden gedefinieerd door het ego. Als je dieper in contact wilt komen met je Hogere Zelf, zal een kruinchakra healing het beste zijn om mee te beginnen. De kruinchakra bevindt zich helemaal bovenaan het hoofd en heeft de kleur violet. Het is gekoppeld aan de hypofyse in de hersenen. 

Wanneer is je kruinchakra uit balans?

 • Apathie.
 • Gebrek aan zorg en medeleven met anderen.
 • Egoïsme.
 • Slapeloosheid en nachtmerries.
 • Verveling.
 • Gevoel van vervreemding van anderen.
 • Bekrompenheid.
 • Depressie en neerslachtigheid.
 • Spirituele ontkoppeling. 
 • Materialisme en hebzucht.
 • Gebrek aan doel en richting.
 • Geestelijke mist en verwarring.
 • Gevoelens van eenzaamheid.
 • Chronische vermoeidheid.
 • Hoofdpijn en migraine.
 • Gevoeligheid voor licht.
 • Geestelijke ziekten waarbij wanen voorkomen, bijvoorbeeld schizofrenie en psychose.
 • Neurologische en endocriene aandoeningen zoals bijnieraandoeningen, schildkliercarcinoom, hypofyse aandoeningen, osteoporose en metabole botziekten, diabetes mellitus, aangeboren stofwisselingsziekten en neuro-endocriene tumoren.

Op hoeveel van deze tekens heb jij ja geantwoord? 

Als je kruinchakra in balans is of hier dus een healing op doet, zul je veel meer innerlijke rust en helderheid gaat ervaren. Je zult je ook niet meer zo los voelen van de mensen om je heen. In plaats daarvan zal het gevoel van isolatie worden vervangen door een gevoel van erbij horen en verbondenheid met het hele leven. In plaats van je verveeld te voelen of het leven beu te zijn, kun je de schoonheid van het leven weer waarderen.

Als je worstelt met egoïsme en een starre identiteit, zul je merken dat je je lichter, vloeiender en speelser voelt. Je kunt ook het grotere plaatje van het leven zien en meer leven in het nu. Een chakra healen en deze weer in balans brengen kost tijd en toewijding. Je bent er niet met een keer mediteren of iets anders uit de onderstaande lijst. Je moet dagelijks oefenen en dit met doorzettingsvermogen aangaan.

Wat kun je doen als je kruinchakra uit balans is?

 • Mediteer, mediteer, mediteer! Meditatie betekent de herkenning of ontdekking van je eigen ware zelf. Er is een reden waarom meditatie zo vaak wordt aanbevolen, het werkt. En voor je kruinchakra-genezing is het misschien wel de belangrijkste techniek die je kunt gebruiken om balans te brengen in dit heilige energiecentrum. Er zijn talloze meditatietechnieken, variërend van ademhalingstechnieken tot mantra’s, maar ook kleurrijke visualisaties zijn mogelijk. Heb je er hulp bij nodig, of wil je je gesteund voelen door een groep, installeer dan de app Insight Timer.
 • Stop met het geloven van je gedachten. Ik ontdekte dat ik leed toen ik mijn gedachten geloofde, maar dat ik niet leed als ik ze niet geloofde. Zo eenvoudig is vrijheid. “Wat?” je zou kunnen denken: “Maar ik ben mijn gedachten!” Hier ligt een fundamentele fout. Hoe kunnen we onze gedachten zijn als we ze niet beheersen? Je kunt deze realiteit zelf ontdekken, ga ergens rustig zitten en richt je aandacht naar binnen. Begin alle gedachten op te merken die door je hoofd schieten. Heb je deze gedachten opzettelijk gecreëerd? Hebt je er opzettelijk een gemaakt? Als je dit observeert zul je beseffen dat je in feite je gedachten niet creëert. Ze komen gewoon spontaan in je op. Hoe kun je daarom je gedachten zijn? Meditatie is een krachtige manier om te leren om toeschouwer  te zijn van je gedachten en je er los van te maken.
 • Doe zelfonderzoek naar je gedachten. Een hele leuke oefening hiervoor is van Byron Katie, de vier vragen. Als je een gedachte hebt stel jezelf dan eens de eerste vraag; “is het waar?”. Byron Katie heeft een duidelijke en eenvoudige methode bedacht, om gedachten uit te dagen en niet per se te geloven. Check de andere drie vragen en de methode op haar site.
 • Doe energiewerk. Elke vorm van energiehealing is een goede manier om de balans van  je kruinchakra terug te brengen. Voorbeelden hiervan zijn qigong, falun gong, reiki, yoga, acupunctuur, acupressuur, massage, EFT en vele andere.
 • Open je kruinchakra door je geest te verruimen en uit jouw beperkende perspectieven te stappen. Lees boeken, bekijk video’s en luister naar podcasts, over onderwerpen die te maken hebben met zelfontwikkeling. Onderzoek alle gebieden van onwetendheid of vooroordelen die je hebt. Socrates zei ooit: “hoe meer ik leer, hoe minder ik besef dat ik weet”. Met andere woorden, hoe meer je jezelf onderwijst, hoe meer nederigheid je ontwikkelt over het leven en je onbevooroordeeld bent tegenover jezelf en anderen.
 • Minimaliseer. Je hoeft geen minimalist te zijn, maar je kunt ernaar streven om de rommel in je leven te verminderen. Het is bewezen dat teveel bezittingen en rommel, mentale en emotionele problemen veroorzaakt. Ga door je huis en maak drie stapels. Een voor spullen die je wilt houden, een voor doneren en een voor weggooien. Door je omgeving schoon te maken en te ordenen, gebeurt dit automatisch ook in je hoofd. Een goed boek om te lezen als je hier mee aan de slag wil is “Opgeruimd” van Maria Kondo.
 • Zing het geluid “OM”. Dit geluid komt overeen met de vibratie van het kruinchakra. Probeer de letters uit te tekenen in geluiden, zoals ‘ommmmmmmmmm’ of ‘auuuummmmmm’. Misschien luister je graag naar binaural beats, die helpen je om alle chakra’s te activeren en te balanceren door middel van afwisselende geluidsgolven.
 • Maak je eigen “Zen” plek. Niemand kan een sterkere verbinding met je Hogere Zelf opbouwen dan jijzelf natuurlijk. Een van de simpelste manieren is door een klein hoekje van je huis in te richten voor een dagelijks ritueel. Misschien wil je een persoonlijk altaar maken, waarin je betekenisvolle voorwerpen plaatst, zoals kaarsen, boeken, stenen, bloemen en wierook. Het hoeft niet duur te zijn om zoiets te creëren, neem gewoon spullen die je al in huis hebt, die belangrijk voor je zijn. Ga op een vast moment van de dag naar deze plek en mediteer, doe qigong, bid, schrijf, teken, leg tarotkaarten of zeg affirmaties. Alles kan, wat voor jou fijn is. Zorg ervoor dat je doet wat voor jou authentiek aanvoelt. Creëer een dagelijks ritueel dat je ziel voedt.
 • Oefen de kracht van het gebed. Ook als je niet gelovig bent kan een gebed krachtig zijn. Je kunt bidden tot wat of in wie je ook gelooft. Het maakt niet uit of dat je gidsen, voorouders, God, een Godin, het Universum, het leven of je eigen Hogere Zelf is. Een gebed is heel eenvoudig maar ook zeer nuttig. Het is wetenschappelijk bewezen dat de dankbaarheid die we voelen als we bedanken, talrijke gezondheidsvoordelen heeft. Gebed creëert ook een energetische brug tussen jou en je kruinchakra. Hoe meer je bidt, hoe meer je kruinchakra wordt geopend voor de Eeuwige. In zekere zin kan gebed worden gezien als de sleutel die de deur naar hoger bewustzijn opent.
 • Gebruik kristallen zoals seleniet, danburiet, charoiet, labradoriet, amethist en nuummiet. Hou ze vast tijdens het mediteren of draag ze bij je. Ook kun je een steen bij je kruinchakra leggen als je rustig op de bank of op bed ligt.
 • Sta open voor synchroniciteit, zie de tekenen. Je wordt constant begeleidt. Dit gebeurt de hele tijd om je heen, maar je moet er wel voor openstaan. Cynisme verbreekt de verbinding tussen je geest, lichaam, ziel en omgeving. Geef dus eens het voordeel van de twijfel. Stel je vooropgezette ideeën ter discussie en wees moedig genoeg om actief te zoeken en aandacht te besteden aan de begeleiding, als die komt. Welke negatieve overtuigingen zorgen ervoor dat je jezelf afsluit? Bent je van mening dat je geen hulp waard bent? Het meeste cynisme komt voort uit onzekerheid en een gevoel van waardeloosheid. Verken dit gevoel van lage eigenwaarde en werk om het te overwinnen. Begeleiding kan gebeuren door dromen, vreemde toevalligheden, dagdromen, herhalende cijfers of symbolen. Maar ook intuïtieve onderbuikgevoelens zijn een teken, soms weet je iets gewoon.
 • Affirmaties en mantra’s. Zeg de volgende zinnen hardop en herhaal ze; “Ik accepteer mezelf volledig”, “Ik ben vrij van beperkende overtuigingen”, “Ik ben verbonden”, “Ik heb vrede”, “Ik word goddelijk ondersteund”, “Ik eer het goddelijke in mij”, ”Ik vertrouw op mijn intuïtie”, “Ik omarm het loslaten”, ”Ik luister naar het universum”.
 • Doe een kruinchakra visualisatie. Ga rustig zitten en haal diep adem door je buik. Stel je nu een draaiende bal voor van violet licht in je kruinchakragebied. Voel hoe de bal van violette energie alle blokkades, traagheid of agressieve energiestromen in je oplost.
 • Gebruik kruiden zoals heilige basilicum, lotus, gotuola en lavendel. Zet er eens een lekkere thee van of strooi het door je eten.
 • Draag kleding met de kleur voilet, of gebruik de kleur in je huis. Dit is een hele eenvoudige manier om je kruinchakra te stimuleren.

Laat een reactie achter