Vorige week ontmoette ik een vrouw die erg worstelt met het vinden van haar pad. Moet ze haar opleiding afmaken? Haar baan opzeggen? Juist doorgaan met studeren? Wat is de reden dat ze hier op aarde is? Allemaal ontzettend lastige vragen die we allemaal weleens hebben. Althans, ik wel! Hoe vind je je weg hier en wat is jouw life purpose?

Life Purpose

Sommige noemen dit “de midlifecrisis”. Deze midlifecrisis begint op een steeds jongere leeftijd, zo lijkt het. We kennen nu ook al “het Dertigers-dillema”. Meer en meer mensen worstelen met het vinden van richting en focus. Waar haal ik voldoening uit? Wat is nou echt belangrijk? Wat wil ik met mijn leven doen? Waar ben ik gepassioneerd over?

Life purpose

Een deel van het probleem is het concept van “Life purpose” zelf. Het idee dat je voor een hoger doel geboren bent en het vinden hiervan is je kosmische missie. Dit maakt dat het vaak veel druk geeft en het averechts werkt in het vinden ervan. De druk bouwt op en je voelt je een mislukkeling als je het nog niet gevonden hebt. 

“The meaning of life is to find your gift. The purpose of life is to give it away”

Als we het eens simpeler maken. We leven ​​op aarde voor een bepaalde periode. Gedurende deze tijd doen we dingen. Sommige dingen zijn belangrijk en andere dingen zijn onbelangrijk. De belangrijke dingen geven je leven betekenis en de onbelangrijke dingen zijn er meer voor de ontspanning. 

Stel jezelf vragen

Met dit in je achterhoofd opnieuw kijken naar vragen als; “Wat moet ik doen met mijn leven?” Of “Wat is mijn levensdoel?” kunnen we het antwoord nu ook anders formuleren en zeggen; “Wat kan ik met mijn gegeven tijd doen, wat voor mij belangrijk is?” Voel je dat de druk nu anders is? Er is meer ruimte en ontspanning gekomen.

“Stay patient and trust the journey”

Er is geen reden om de kosmische betekenis van je leven te overwegen, terwijl je de hele dag op uw bank zit en chips eet. In plaats daarvan zou je moeten ontdekken wat voor jou zo belangrijk is dat je van die bank opstaat en het gaat doen. 

Niets is alleen maar leuk

Je kan jezelf een aantal vragen stellen om erachter te komen wat voor jou belangrijk is. Ten eerste weten we dat niets alleen maar leuk is. Alles wat je doet heeft ook minder leuke kanten. Alles brengt opoffering met zich mee. Voor alles wat we doen zitten we ook met de figuurlijke “kosten”. Niets is altijd aangenaam of opbeurend. Dus de eerste vraag is: “Welke worsteling of opoffering ben je bereid te tolereren?”

“True succes requires sacrifice”

Uiteindelijk bepaalt namelijk jouw vermogen om door te gaan, als het even niet leuk en aangenaam is, hoeveel je ergens om geeft. De mate van bereidheid voor opoffering laat je passie voor iets zien.

Welke opoffering kan je aan?

Jij snapt ook dat als je een succesvolle ondernemer wil zijn, maar falen niet aankunt, je niet ver komt. Of als je een professionele kunstenaar wil zijn, maar niet bereid bent om je werk honderden keren afgewezen te zien worden, je niet zal slagen. 

“To live is to suffer, to survive is to find some meaning in the suffering”

Kortom welke onaangename omstandigheden wil jij aangaan? Wil je de hele nacht doorwerken? Kan je het hebben van een gezin nog een paar jaar uitstellen? Kun je het aan, als mensen je telkens weer afwijzen of uitlachen, tot je het einddoel behaalt? Stel jezelf dus de vraag; Welke worsteling of opoffering ben ik bereid te tolereren?

Wat vond je leuk als kind?

Het tweede wat je kan doen om je passie te vinden, is teruggaan naar je kindertijd. Stel jezelf de vraag; “Wat vond ik leuk toen ik tussen de acht en twaalf jaar oud was?” We denken lang niet meer na bij waar we als kind onze energie uithaalde. Wat kon je uren doen? Was je liever binnen of buiten? Alleen of met vrienden? We hebben weinig of geen contact meer met het kind in ons. 

“Play is our brain’s favorite way of learning”

Er is ons geleerd dat de reden om iets te doen is als je er op de een of andere manier voor beloond wordt. En het liefst rijkelijk. Heb jij ooit een baan gehad omdat hij goed betaalde, maar je het niet het leukste vond om te doen? Het transactionele karakter van onze wereld onderdrukt ons en zorgt ervoor dat we onszelf verliezen of vast komen te zitten. 

Waarom doe ik dat niet meer?

Toen ik terugdacht aan de dingen die ik vroeger leuk vond kwam ik op het maken van plakboeken. Alles wat ik deed hield ik bij. Ik maakte foto’s en schreef er iets over op. Eigenlijk waren het blogs op papier. En hoe grappig dat ik nu niets liever doe dan schrijven en foto’s maken. Toen ik mezelf de vragen stelde; “Waarom schrijf je niet meer?” ‘Waarom maak je geen plakboeken meer?”

“Play with fairies, ride a unicorn, swim with mermaids and fly to the moon”

Moest ik als antwoord geven; “Omdat ik er niet goed genoeg in ben”,”omdat niemand ze zou lezen als ik ze schrijf”.”Omdat ik daar vast geen geld aan kan verdienen”. Maar is dat belangrijk? Ik vind van niet. Als ik dit tegen mijn kleine ik had gezegd, was ze vast gaan huilen. Als ze niet meer mocht doen wat ze zo leuk vond. Mijn achtjaar oude ik gaf er namelijk helemaal niet om of iemand haar plakboek leuk vond. Het maakte haar niet uit hoeveel likes ze kreeg. Zij wilde gewoon foto’s maken en schrijven. En dat is precies waar passie altijd mee begint, met een gevoel van spelen. Vraag twee dus nog een keer; “Wat vond ik leuk toen ik tussen en acht en twaalf jaar oud was?

Wanneer vergeet ik de tijd?

De derde vraag gaat over het vergeten van de tijd. We kennen allemaal wel dat we zo in iets opgaan, dat als we op de klok kijken, denken; “WOW, zo laat al. Ik ben helemaal vergeten te eten!”. Als ik schrijf vergeet ik de tijd. Het kan zomaar ineens twee uur ‘s nachts zijn. Ik kan zomaar vergeten zijn om te eten als ik in mijn verhaal zit. 

“Time has a wonderful way of showing us what really matters”

Denk eens terug na over wanneer jij de tijd vergeet. Misschien als je dingen aan het organiseren bent? Of als je verdwaalt in een fantasiewereld? Misschien vergeet je alles als je iemand iets aan het leren bent? Of als je technische problemen oplost? Wat het ook is, kijk eens naar de activiteiten die je de hele nacht zouden kunnen wakker houden. Vraag drie is; “Waardoor vergeet ik de tijd of zelfs te eten?

Durf je voor schut te staan?

Punt vier gaat over het feit dat je niet binnen een dag goed in iets bent. De meeste van ons kunnen niet in een dag gitaarspelen. Voordat je ergens goed in bent moet je het aankunnen om te falen. Om ergens beter in te worden moet je het niet erg vinden om te laten zien dat iets niet lukt. Het liefst wil je niet voor schut staan, dus probeer je dat altijd te voorkomen. Beter worden in iets gaat alleen niet zonder vallen en opstaan. 

“It’s only embarrassing if you care what people think”

Je moet leren om jezelf te laten zien en kwetsbaar te zijn. Niemand is perfect en iedereen zit met dezelfde problemen. Hoe zonde is het als er op dit moment iets is,wat je heel graag zou willen doen, iets waar je over fantaseert, maar toch doe je het niet. Je verzint vast tien redenen waarom je er niet aan moet beginnen of waarom het niet werkt. Allemaal gebaseerd op een niet weten hoe, of niet durven kwetsbaar te zijn. Allemaal gebaseerd op wat een ander ervan zou vinden of denken.

Om dingen te bereiken moet je bereid zijn om tegen de kuddementaliteit ingaan. En om dat te doen moet je door je angst heen. Omhels je angst om voor lul te staan en te falen. Je voor gek voelen staan maakt deel uit van het bereiken van iets belangrijks, iets zinvols. Hoe belangrijker de levensbeslissing is, hoe meer het je beangstigt. En ik kan je zeggen hoe belangrijker het is dat je het moet doen! Vraag vier is; “Durf ik voor schut te staan en te laten zien dat ik faal?

Kom uit de sleur

Een volgend belangrijk punt, is dat voor velen van ons de vijand gewoon is de ouderwetse sleur. We komen in onze routines terecht. We leiden onszelf af. De bank is nu eenmaal heel comfortabel en chips en chocola zijn gewoon lekker. Elke dag is hetzelfde en er gebeurt niets nieuws. Echter wat de meeste mensen niet begrijpen, is dat passie het resultaat is van actie, niet de oorzaak ervan.

“The less routine the more life”

Als je dus wil ontdekken waar je gepassioneerd over bent in het leven, dan zal je dingen moeten gaan doen. De meeste van ons weten niet precies hoe we ons voelen over een activiteit, totdat we de activiteit daadwerkelijk uitvoeren. En hoe ga je jezelf van die bank krijgen en dingen ondernemen? Door jezelf de volgende vraag te stellen; “Iemand houdt een pistool tegen je hoofd en je moet het huis uit om iets te gaan doen, wat ga je doen?“. Je moet iets gaan ondernemen en je mag ‘s avonds pas weer terug komen. 

Zou je je aanmelden voor een cursus? Lid worden van een sportclub? Zou je nog een diploma halen? Of misschien iets ontwerpen? Kortom wat ga je doen met alle tijd die je hebt?

Wat wil je nalaten?

De laatste vraag is voor de hand liggend. Het is een vraag die we denk ik allemaal ook wel vaker gehoord hebben; “Wat zou je doen, als je zou weten dat je nog maar een jaar te leven hebt“? De meesten van ons denken niet graag aan de dood, het maakt ons bang. Maar nadenken over je eigen dood heeft heel wat praktische voordelen. Een van die voordelen is dat het je dwingt om in te zien wat echt belangrijk is in je leven. En wat is eigenlijk alleen maar afleiding en tijdverdrijf?

“You get to decide the legacy that you leave”

Uiteindelijk is de dood het enige dat je perspectief geeft op de waarde van je leven. Omdat je alleen door je niet-bestaan ​​voor te stellen, een idee kunt krijgen van wat het belangrijkste is aan je bestaan. Wat wil je nalaten? Wat wil je dat het verhaal is, dat ze over je vertellen, als je er niet meer bent? Hoe wil je herinnert worden? En hoe kun je daar vandaag naar toe werken?

Wat is voor jou belangrijk

Als je het gevoel hebt dat je geen richting hebt, geen doel in je leven. Dan is dat omdat je niet weet wat belangrijk voor je is. Je weet niet wat je waarden zijn. En als je niet weet wat je waarden zijn, dan neem je makkelijk de waarden van anderen over. Dan leef je de prioriteiten van anderen in plaats van die van jezelf en loop je vast.

“Don’t let anything stop you from reaching your goals”

Het ontdekken van je “doel” in het leven, komt in wezen neer op het vinden van die een of twee dingen die groter zijn dan jezelf. Die dingen die voor jou groter zij dan alles om je heen. Het gaat niet om een ​​geweldige prestatie, maar alleen om een ​​manier te vinden om je beperkte tijd goed door te brengen. Om te doen wat voor jou belangrijk is!

2 reacties

  1. Richard op juni 23, 2020 om 5:18 pm

    Leef met plezier doe wat je leuk vindt heb er plezier in wat je onderneemt dan komt de rest vanzelf als je dood bent dan is de aarde voorbij dus leef zo lang mogelijk hier op aarďe met een lach

    • Madeleine op juni 24, 2020 om 7:29 am

      🙏❤️

Laat een reactie achter