Al eeuwenlang spreken ze in China, India, Tibet, Japan en vele andere landen over het energetische lichaam. Het gaat dan over energiekanalen, meridianen of nadi’s, waar de vitale energie langs stroomt. Ze zien het leven als een bio-elektrisch en vibrerend energiefenomeen. Je gezondheid gaat dus over het balanceren van deze energie op verschillende manieren. Doordat deze energie, deze levenskracht door je lichaam stroomt kan je bewegen, ademen, eten verteren, denken en zelfs voelen.

De levensenergie Qi

Deze energiebanen worden “sen” genoemd in Thailand, “nadis” in India, “meridianen” in China en Japan en “kanalen” in Tibet. Bij ons zijn ze ook bekend als meridianen. Deze meridianen in je lichaam zijn energiekanalen die levensenergie, Qi genaamd, door het lichaam transporteren. De energiestroom, of het gebrek eraan, langs deze meridianen beïnvloedt hoe we ons voelen. Maar ook hoe we denken en de algehele conditie van je gezondheid, dit zien we terug in de orgaanklok. Wanneer de levensenergie van je lichaam geblokkeerd raakt, zul je klachten ervaren.

“Zorg voor de kleine problemen, voordat ze grote problemen worden”

Als er blokkades zijn, kan dit een gebrek aan energie toevoer opleveren, naar bepaalde delen van het lichaam. Of je krijgt een overschot aan energie, op andere gebieden. Qigong meester Zhao Shihua zei: “Zorg voor de kleine problemen voordat ze grote problemen worden”. Een van de dingen die je volgens deze meester dagelijks moet doen, is het masseren van de uiteinden van je vingers en tenen. En ook de bovenkant van de voet. Dit heeft te maken met het sterk houden van alle meridianen in je lichaam.

Meridianen

Als het evenwicht in je lichaam wordt verstoord en de stroom van een van deze krachten, Yin of Yang, groter wordt dan de andere, ontstaat er ziekte. Deze krachten of energieën stromen door de meridianen en zijn de helende energiepaden van het lichaam. Energieblokkades, of een overschot ervan, kunnen het gevolg zijn van stress, blessure, trauma, of ongezonde gewoonten. Met ongezonde gewoonten bedoelen we verkeerde voeding, te weinig beweging en verslavingen. 

Een ziekte is een blokkade in de meridiaan

Een ziekte wordt gezien als een blokkade in de energiestroom van deze kanalen. Om deze energiebanen te helen kennen we verschillende behandelwijzen zoals onder andere acupunctuur, acupressuur, massage en yoga. Voor sommigen zal het misschien een beetje zweverig klinken, om het lichaam te zien als energie, terwijl we bestaan uit vlees en botten. Ons lichaam is een energieveld, in een ander energieveld. Het lichaam is elektromagnetisch en we meten dit met frequenties, die we kennen zoals ECG’s en MRI-scans.

In de traditionele Chinese geneeskunde is de stroom van energie door de twaalf meridianen het hoogst, gedurende een periode van twee uur per dag bij elk orgaan. Elk orgaan wordt geassocieerd met een grote meridiaan. Er zijn zes yang en zes yin meridianen. De yang meridianen lopen langs het lichaam en de yin meridianen stromen door het lichaam. Ook is elke meridiaan gekoppeld aan een element. De elementen water, lucht, vuur, hout en ether. We zijn nauw verbonden door de elementen, de energetische structuur en de stroom van energie op cellulair en fysiek niveau. 

Als je steeds op hetzelfde moment van de dag vermoeid bent of ‘s nachts op hetzelfde tijdstip wakker wordt, kan dit een aanwijzing zijn voor een disbalans in het orgaan. Om een echte diagnose te kunnen stellen moet je een professionele TCM-arts consulteren. Welke klachten horen bij een specifieke meridiaan en dus orgaan? In dit artikel lichten we de maag- milt en hart-meridiaan uit. 

De maagmeridiaan

De maagmeridiaan is een Yang-meridiaan en actief tussen 7 en 9 uur ‘s-morgens. Dit is dus het beste moment van de dag om te eten, omdat de energie nu het sterkst is om je voedsel te verteren. Deze meridiaan reguleert met name de maag en de spijsvertering. Bij een blokkade kunnen spijsverteringsproblemen zoals indigestie, uitzetting, braken, oprispingen en winderigheid ontstaan. Maar ook problemen als vochtretentie, keelpijn, tandpijn, allergieën, astma, problemen met knieën, enkels en kaakgewricht en pijn in de lies. Bij de maag hoort de emotie bezorgdheid. “Zwaar op de maag liggen” is de Nederlandse uitdrukking die hier bij hoort. In de vorige eeuw bestudeerden onderzoekers mensen met een fistel van de maag of van de darm. Een fistel is een opening in de buikwand, waardoor een stukje van de maag of darm zichtbaar kan worden aan de buitenzijde van het lichaam. Toen werd waargenomen dat deze organen reageerden op emoties. Het maagslijmvlies vertoonde een verminderd functioneren door angst, depressie en een gevoel dat alles teveel is. Door agressie, rusteloosheid en beschuldigende gevoelens, ontstond een overmatig functioneren van de maag. Bron: artikel S. van As in blad Folia Orthica in 2001. 

De miltmeridiaan

De miltmeridiaan is een Yin-meridiaan en actief tussen 9 en 11 uur ‘s-morgens. Deze meridiaan regelt de bloedvaten, het bloed en het transport hiervan en de spiertonus. Bij blokkades kunnen er problemen met de bloedsuikerspiegel, diabetes, bloedafwijkingen, allergieën, gebrek aan eetlust, winderigheid, diarree, pijn in de wervelkolom en gewrichten, zwakke of traag bewegende ledematen, bindweefselzwakte ontstaan. Maar ook opgezette buik, geelzucht, algemene zwakte, tong problemen, braken, pijn en zwellingen langs het pad van de meridiaan. Een gebrek aan (zelf)vertrouwen is een emotie die belastend is voor de miltenergie. Miltenergie is in de Oosterse visie gerelateerd aan de spijsvertering. Gebrek aan zelfvertrouwen vermindert de functie van de spijsvertering, waardoor er spijsverteringsklachten kunnen ontstaan. Op emotioneel gebied zorgt een blokkade voor verdriet en gebrek aan waardering. Het beginpunt ligt op de mediale nagelhoek van de grote teen en het eindpunt ligt onder de oksel. Nog een aantal checkpunten voor een lage nierenergie;

 • Obstipatie of diarree
 • Vermoeidheid of bloedarmoede
 • Zoetbehoefte na het warme eten
 • Overgewicht of gewichtsverlies
 • Doof, vol, zwaar gevoel in de ledematen
 • Snel blauwe plekken
 • Spataderen, aambeien
 • Slijmvorming in holtes en longen
 • Tobben en malende gedachten

Een paar tips om een lage miltenergie op te krikken;

 • Vermijd koude en rauwe voeding put de miltenergie uit.
 • Eet even geen rauwkost, zuivel en koude producten dan zal je spijsverteringsenergie zich versterken.
 • Eet even meer fruit
 • Gebruik verwarmende kruiden
 • Probeer regelmatig te eten
 • Heel goed kauwen
 • Neem na elke maaltijd een paar rozijnen

MeridianenDe hartmeridiaan

De hartmeridiaan is een Yin-meridiaan en actief tussen 11 en 13 uur. Deze meridiaan reguleert het bloed, de bloedvaten en de bloedsomloop. Bij blokkades kunnen problemen met hart en bloedvaten, onregelmatige pols en hartslag, bloedend tandvlees, spraakstoornissen, pijn in de schouders en problemen met het buigen van de onderarm en hand ontstaan. Maar ook droge keel, geelzucht en pijn langs het pad van deze meridiaan. De emoties die in verband worden gebracht met de dunne darm en het hart zijn gekwetstheid en kwetsbaarheid. De uitspraak die hierbij hoort is “Een gebroken hart hebben”. Sommige mensen krijgen diarree als ze meer meemaken dan ze kunnen verteren. Diarree als reactie op emoties wordt ook wel “huilen met je darmen” genoemd. Op emotioneel gebied zorgt een blokkade voor liefdesproblemen, plankenkoorts, onredelijk gedrag, hysterie, opwinding, slapeloosheid en buitensporige dromen. Het beginpunt ligt onder de oksel en het eind punt op de top van de pink aan de binnenzijde. Nog een aantal checkpunten voor een zwakke hartenergie;

 • Rusteloze mind
 • Slecht geheugen
 • Verward in je denken
 • Hartkloppingen
 • Moeite met in- of doorslapen
 • Veel dromen

Laat een reactie achter