Metta meditatie

De Metta meditatie is een meditatie van liefdevolle vriendelijkheid. Metta is een Pali-woord dat vriendelijkheid, welwillendheid en goede wil betekent. Het komt voort uit de boeddhistische tradities, vooral de Theravada en Tibetaanse geslachten. Er is aangetoond dat deze “Mededogenmeditatie” erg doeltreffendheid werkt.

Aangetoonde voordelen Metta meditatie zijn onder andere: ​​

 • Het vergroten van empathie. Je kunt je makkelijker inleven in anderen
 • Ontwikkeling van positieve emoties door mededogen
 • Verhoogde zelfacceptatie
 • Een liefdevolle houding ten opzichte van zichzelf
 • Je hebt meer gevoel van leiding over je eigen leven
 • Je krijgt meer doel in je leven

Hoe werkt de Mettta meditatie

Je gaat zitten in een meditatiepositie. Je sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Dan roep je bij jezelf in je hoofd en in je hart gevoelens op van vriendelijkheid en welwillendheid op. Je begint met het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf en daarna ga je geleidelijk naar alle anderen om je heen.

Metta meditatieWe gaat meestal in deze volgorde:

 1. Jezelf
 2. Goede vriend
 3. “Neutraal” persoon
 4. Moeilijk persoon
 5. Alle vier de bovenstaande tegelijk
 6. Het hele universum

Uiteindelijk ontwikkelt zich een gevoel van geluk en welzijn voor iedereen. Je kunt de meditatie verdiepen door specifieke woorden of affirmaties te gebruiken die het grenzeloze, hartelijke gevoel oproepen. Ook kun je het lijden van anderen visualiseren en er liefde heen sturen. Je wenst iedereen vrede en liefde, die het nodig heeft.

Is het iets voor jou?

Ben je soms te streng voor jezelf of voor anderen? Of heb je het gevoel dat je je relaties moet verbeteren? Deze Metta meditatie van liefdevolle vriendelijkheid zal je hierbij helpen. Het is een goede meditatie voor iedereen, of je nou heel onzelfzuchtig bent, of egocentrische. Het zal bij iedereen het persoonlijke geluksniveau helpen vergroten. Je kunt namelijk niet liefdevolle vriendelijkheid en depressie, of welke ander negatief gevoel, tegelijk voelen. Boeddhistische leraren adviseren deze meditatie ook vaak als middel tegen slapeloosheid, nachtmerries en woede.