Narcistische ouder

Wat kun je doen als je een narcistische ouder hebt?

  • Accepteer dat je narcistische ouder niet zal veranderen. Narcisten veranderen zelden en als ze toch ineens aardiger zijn, is het hoogstwaarschijnlijk een manipulatie tactiek. Het is logisch dat je hoopt dat je eindelijk de onvoorwaardelijke liefde krijgt waar je je hele leven naar verlangd hebt. Maar het is een illusie die je kwetsbaar maakt voor verder misbruik. En het weerhoudt je ervan om verder te gaan.
  • Herken de rollen in het gezin. Was jij de scapegoat of het gouden kind? De rollen zijn vaak afhankelijk van de agenda van de narcist. Misschien ben jij het gouden kind geweest en ook zondebok. Omdat de narcist de controle houdt door verdeeldheid tussen de gezinsleden te creëren, kun jij je vervreemd voelen van je broers en zussen. Misschien voel je je door hen verraden. Het is belangrijk om te onthouden dat jullie allemaal deel hebben uitgemaakt van een vervormd systeem. Een systeem wat door de dominante narcist in de familie is gecreëerd, om ten koste van anderen in zijn of haar behoeften te voorzien. Alle gezinsleden hebben gevochten om te overleven, met de rollen waarin je bent gevormd. De krachtigste verdediging tegen de narcist is een verenigd front. Als je wederzijds begrip kunt vinden met de anderen, kan dat een krachtige manier zijn om het misbruik van de narcist te stoppen. Als je broers en zussen echter niet betrouwbaar zijn of openstaan ​​om over het narcisme in je familie te praten, moet je vooral jezelf beschermen en het contact met hen misschien wel gaan beperken.
  • Grenzen stellen. Narcisten overschrijden constant grenzen. Ze zien anderen, vooral hun kinderen, als verlengstukken van zichzelf om te controleren en te manipuleren. Als gouden kind is het jouw taak om te weerspiegelen wat de narcist in zichzelf wil zien en naar de wereld wil projecteren. Als zondebok is het jouw taak om de schuld op je te nemen voor de problemen van het gezin. Je moet het ergste misbruik van de narcist doorstaan ​​en onredelijke verantwoordelijkheden dragen. Hoe dan ook, als kind van de narcist ben je niet gerespecteerd als een persoon met je eigen identiteit. De narcist vertelt je namelijk wat je denkt en voelt en staat erop dat jij je houdt aan zijn versie van de realiteit. Hoe absurd, vals of schadelijk deze ook is. Een van de moeilijkste en belangrijkste dingen die je voor jezelf moet doen, is het stellen van gezonde grenzen. Leer begrijpen wat dat betekent en wordt er vertrouwd mee. Het kan veel tijd en oefening kosten, maar het is echt noodzakelijk. 

narcistische ouder

  • Stem af op je gevoelens. Als kind van een narcistische ouder ben je getraind om je gevoelens te negeren, zelfs om ze te vrezen of te haten. Je gevoelens vormen een directe bedreiging voor jouw narcistische ouder, omdat deze waarschijnlijk in strijd zijn met wat hij of zij nodig heeft, gelooft en eist. In een narcistische familie zijn alleen de gevoelens van de narcist belangrijk. Misschien is het belangrijkste dat je voor genezing voor jezelf kunt doen, opnieuw contact maken met jouw gevoelens. Ze zijn er altijd dus laat ze binnen, luister naar ze, behandel ze met respect. Omdat je op talloze manieren bent beschadigd, zul je door de intense pijn en woede heen moeten komen. De meeste narcisten projecteren voortdurend hun eigen motieven en emoties op anderen. Ze beschuldigen anderen zelfs van hun eigen misbruik. Dus misschien weet je in het begin niet wat je echt voelt. misschien ben je te gehersenspoeld om je eigen gevoel nog te geloven. Wees geduldig wanneer je leert om af te stemmen op je gevoelens. Probeer jezelf niet te beoordelen, jouw gevoelens verdienen erkenning en respect.
  • Pas op voor de aantrekkingskracht met narcisten. Als je een narcistische ouder hebt is de kans groot dat je een aantrekking voelt voor narcistische partners. Maar niet alleen in partners, ook in vrienden of misschien wel je leidinggevende. Het verleden herhaalt zich namelijk, totdat je ervan geleerd hebt. 
  • Leren. Lees alles over narcisme en zorg dat je begrijpt wat je hebt meegemaakt. Zoek op internet, neem deel aan forums, bekijk films of zoek een therapeut die narcisme begrijpt. Hoe meer je jezelf leert en ondersteuning vindt, hoe meer je zult begrijpen wat je hebt meegemaakt. Pas als je bewust bent weet je wat je kunt doen om verder te gaan. Vergeef jezelf als je weer in een destructieve relatie bent gestapt. Het is een proces, dat kost tijd.