Al eeuwenlang spreken ze in China, India, Tibet, Japan en vele andere landen over het energetische lichaam. Het gaat dan over energiekanalen, meridianen of nadi’s, waar de vitale energie langs stroomt. Ze zien het leven als een bio-elektrisch en vibrerend energiefenomeen. Je gezondheid gaat dus over het balanceren van deze energie op verschillende manieren. Doordat deze energie, deze levenskracht, door je lichaam stroomt kan je bewegen, ademen, eten verteren, denken en zelfs voelen. Als er blokkades zijn, kan dit een gebrek aan energie toevoer opleveren, naar bepaalde delen van het lichaam. Of je krijgt een overschot aan energie, op andere gebieden. Een makkelijke tool hierin is de orgaanklok.

Twaalf meridianen en de orgaanklok

In de traditionele Chinese geneeskunde is de stroom van energie door de twaalf meridianen het hoogst, gedurende een periode van twee uur per dag bij elk orgaan. Dit zien we terug in de orgaanklok. Elk orgaan wordt geassocieerd met een grote meridiaan. Er zijn zes yang en zes yin meridianen. De yang meridianen lopen langs het lichaam en de yin meridianen stromen door het lichaam. Ook is elke meridiaan gekoppeld aan een element. De elementen water, lucht, vuur, hout en ether. We zijn nauw verbonden door de elementen, de energetische structuur en de stroom van energie op cellulair en fysiek niveau. 

Als je steeds op hetzelfde moment van de dag vermoeid bent of ‘s nachts op hetzelfde tijdstip wakker wordt, kan dit een aanwijzing zijn voor een disbalans in het orgaan. Om een echte diagnose te kunnen stellen moet je een professionele TCM-arts consulteren. Welke klachten horen bij een specifieke meridiaan en dus orgaan? In dit artikel het vervolg van de meridianen. 

De dunne darmmeridiaan

De dunne darmmeridiaan is een Yang-meridiaan en actief  tussen 13 en 15 uur ‘s-middags. Deze meridiaan reguleert de lichaamssappen. Bij blokkades kunnen een pijnlijke en rommelende buik, spijsverteringsproblemen, diarree, constipatie, darmschimmels, allergieën, problemen met de mond, gebit en ogen, hoofdpijn, oorpijn, oorsuizen, tenniselleboog, pijn in de schouders, problemen met het strekken van de arm en het draaien van de nek ontstaan.

Maar ook zwelling van het gezicht of verlamming, doofheid en ongemak langs het pad van de meridiaan. De emoties die in verband worden gebracht met de dunne darm en het hart zijn gekwetstheid en kwetsbaarheid. Op emotioneel gebied zorgt een blokkade voor een gebrek aan eigenwaarde, gebrek aan vreugde, verdriet, somberheid en haat. Het beginpunt ligt op de top van de pink aan de buitenzijde en het eindpunt voor de gehoorgang. 

OrgaanklokDe blaasmeridiaan

De blaasmeridiaan is een Yang-meridiaan en actief tussen 15 en 17 uur ‘s-middags. Deze meridiaan activeert alle andere meridianen. Bij blokkades kunnen urineretentie, incontinentie, moeilijkheden bij urineren, gevoel van slapte, problemen met het onderlichaam en prostaat, spit, klachten van de wervelkolom, beperkte beweging van de heupen en pijn bij het buigen van de knieën ontstaan.

Maar ook hoofdpijn, oogaandoeningen, nek- en rugklachten en pijn langs de achterkant van het been. Bij de blaas en nieren hoort de emotie angst. “Ik doe het in mijn broek van angst”, is een bekende uitdrukking. Iedereen herkent ook wel het verschijnsel dat je vlak voor een optreden vaker naar het toilet moet. Op emotioneel gebied zorgt een blokkade voor een gevoel van rusteloosheid, problemen met zelforiëntatie, zelfbewustzijn, innerlijke rust en uithoudingsvermogen. Het beginpunt ligt naast het oog, aan de binnenkant, en het eindpunt ligt bij de kleine teennagel aan de buitenkant.

De niermeridiaan

De nieren en de blaas horen volgens de Chinese visie bij elkaar, maar ook in de reguliere Westerse gezondheidszorg vallen deze onder hetzelfde systeem, namelijk de urinewegen. In de Westerse geneeskunde is bekend dat de bijnieren een centrale rol spelen in de productie van de stresshormonen adrenaline en cortisol. De bijnieren zijn een soort kleine erwtjes die verbonden zijn met de nieren. Ze zijn daardoor ook een energetische eenheid met de nieren. Angst geeft een sterke reactie op de bijnieren. Te lang teveel stress kan leiden tot uitputting van de bijnieren.

De niermeridiaan is een Yin-meridiaan en actief tussen 17 en 19 uur ‘s-avonds. Deze meridiaan reguleert de waterhuishouding in het lichaam. Bij blokkades kunnen nierinfecties, oedeem, seksuele problemen, problemen met de urinewegen, ademhaling, huid, hart, zenuwen en beenderen, slechte tanden, slaapstoornissen ontstaan. Maar ook longproblemen, droge tong, spit, oedeem, obstipatie, diarree, pijn en zwakte langs het pad van de meridiaan. Angst put de nierenergie uit, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals regelmatig een blaasontsteking krijgen. Nierenergie heeft volgens de Chinese geneeswijzen ook een relatie met botten en gewrichten, rugklachten en dergelijke. Rugklachten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van langdurige stress, maar rugklachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Op emotioneel gebied zorgt een blokkade voor seksuele onzekerheid, angst en problemen met trouw. Het beginpunt ligt onder de voet en het eindpunt bevindt zich bij de knobbel van het sleutelbeen.

OrgaanklokDe kringloopmeridiaan

De kringloopmeridiaan is een Yin-meridiaan en actief tussen 19 en 21 uur ‘s-avonds. Deze meridiaan reguleert het hart- en bloedsomloopfuncties. Bij blokkades kunnen bloeddrukproblemen, pijn op de borst, menstruatieproblemen, vermoeidheid, concentratie- en geheugenzwakte ontstaan. maar ook angina pectoris, hartkloppingen, ziekten van de geslachtsklieren en organen, prikkelbaarheid en pijn langs het pad van de meridiaan. Op emotioneel gebied zorgt een blokkade voor problemen met vergeving, jaloezie en berouw. Het beginpunt ligt op de tepel en het eindpunt bevindt zich op het puntje van de middelvinger.

Laat een reactie achter