Goede en slechte patronen

Hoe doorbreek je een patroon, dat je al jaren bij je draagt? Dat blijkt nog helemaal niet zo makkelijk om iets ineens op een totaal andere manier te doen, hoe graag je dit ook wil. Denk bijvoorbeeld aan minder suiker eten, afvallen, geen alcohol meer drinken, geen vlees meer eten, vroeger naar bed of gezonder eten.

“A change in bad habits will lead to a change in life”

We hebben allemaal patronen in ons en sommige zijn zelfs slecht voor je, maar je stopt er niet mee. Zo wil ik zo min mogelijk suiker eten, maar als ik een dipje heb of minder goed in mijn vel zit kies ik automatisch voor ongezonde voeding. 

Wordt bewust

De eerste stap om patronen te veranderen is om je bewust te worden dat je een ongewenst patroon hebt. Waar je je niet bewust van bent, kun je niet veranderen. Je mind is gek op herhaling. Door iets steeds op dezelfde manier aan te pakken, houdt hij een hoop energie over. 

Welk patroon zie je?

Ga eens zitten met een pen en papier en kijk eens open en eerlijk naar jezelf. Welke patronen kun je bij jezelf ontdekken? Welke dingen maak je keer op keer weer mee en lijk je maar niet vanaf te komen? Denk eens aan je te overvolle agenda, komt dit niet elke keer weer terug? Als je een mindere dag hebt of iets meemaakt, grijp je dan steeds aan het eind van de dag naar een lekker glaasje? Als je verdrietig bent, trakteer je jezelf dan op ongezonde voeding?

Stel de volgende vraag eens aan een goede vriend of vriendin; In welke valkuilen zie jij mij stappen?” Misschien kom je zo tot nieuwe inzichten of worden blinde vlekken zichtbaar voor je. 

“Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going”

Vervolgens ga je aan de slag met één patroon. Wat ik vaak zie bij de mensen om me heen, is dat ze alles tegelijk willen veranderen. Ze gaan afvallen, stoppen met roken en ook gelijk alleen maar groente en vitamines eten. En niet te vergeten ook gelijk vier keer in de week sporten. Na een week, als je dat al haalt, blijkt niets te werken en zijn alle doelen weer van de baan. Je hebt weer gefaald! Niets is de-motiverender dan dit. Het werkt echt averechts en hoe vaker je op deze manier iets probeert te veranderen hoe minder de kans van slagen zal worden. 

Wie ben ik?

Je mind wil helemaal niet veranderen dus er is behoorlijk wat aandacht en energie voor nodig. Kies voor het patroon wat je op dit moment het belangrijkst vind, het patroon wat nu het meeste ongemak veroorzaakt.  Als je dit patroon helder hebt kan je beginnen met de volgende stap. Je gaat een nieuwe versie van jezelf erbij bedenken. Je gaat het nieuwe koppelen aan je identiteit. Het gaat dus niet meer om wat je “doet” maar om wie je “bent”. 

“I’m in love with who I’m becoming”

Ik heb behoorlijk geworsteld met het feit dat ik rookte. Maar ook vlees eten vind ik eigenlijk best een ding. Elke keer had ik weer discussie met mezelf over hoe ongezond het is en dan toch bij een feestje weer een sigaret opsteken. “Het is ook gewoon gezellig”, zei ik dan. Of de bekende opmerking; “Je mag ook niets meer tegenwoordig, alles is slecht voor je”.

Eerst ging ik dan proberen om minder te roken. “Elke sigaret die ik niet rook is er één”, zei ik dan tegen mezelf. Inmiddels ben ik alweer jaren zonder problemen gestopt. Ook met vlees eten begon ik eerst met minderen. Elke koe die blijft leven dankzij mij, is er toch weer één. Sinds ik terug ben van mijn reis is dit veranderd en eet ik geen vlees meer. 

Verander wie je bent, niet wat je doet

Ineens was het heel gemakkelijk voor me, zowel het stoppen met roken als het geen vlees eten. Wat ik ontdekte is dat ik het gekoppeld heb aan mijn identiteit. De struggle zat hem steeds in het zeggen; “Ik rook niet meer, want het is ongezond voor me” en “Ik eet geen vlees meer, want ik wil minder vlees eten”. Wat ik aangepast heb in mijn beeld ten opzichte van roken en vlees is dat ik nu zeg; “Ik ben vegetariër” en “Ik ben een niet-roker”

“Whoo you are will show in what you do”

Het verschil zit hem in de eerste zinnen waar ik iets doe, of juist niet doe. En de tweede zinnen waarin ik iets ben. Als ik het focus op wie ik ben, dan vind mijn ego dat heel prettig. Die neemt gewoon aan wie hij is en eet dan dus gewoon geen vlees meer. Voel het verschil eens als je zegt; “Ik probeer minder suiker te eten” of “Ik eet geen suiker”. 

Kleine stapjes

Onthoudt goed als je met je patronen aan de slag gaat, dat alles gaat met vallen en opstaan. Niemand groeit van de ene op de andere dag en je kan niet falen. Neem dus niet tien stappen tegelijk, maar begin met stap één.

Veranderingen kosten tijd, dus neem die ook voor jezelf. Als je een jaar nodig hebt om van je suikerverslaving af te komen dan is dat zo. Je leeft nog lang genoeg om er daarna vol van te kunnen genieten. 

 

 

4 reacties

 1. EngelHans op februari 11, 2020 om 8:53 am

  Mooi verhaal nog mooiere foto met die zwart witte vlakken!!!!
  Waar is die gemaakt. Wil er graag een mooie foto van?!

  • Madeleine op februari 11, 2020 om 9:29 am

   Goedemorgen!

   Hij is gemaakt op Bali 🙈
   Niet heel erg naast de deur…

 2. Chrit op februari 12, 2020 om 10:30 am

  Das een heel mooi er vooral ook een heel waar verhaal.

  • Madeleine op februari 12, 2020 om 10:38 am

   Dank je!

Laat een reactie achter