slachtofferrol

Vraag jij je af waarom je in de slachtofferrol zit? Hoe ben je hierin belandt? Zoals de meeste gedragspatronen is een slachtoffermentaliteit een aangeleerd gedrag, dat teruggaat naar je jeugd.

Misschien is een van je ouders of een ander familielid een slachtoffer en heb je dit gedrag overgenomen. Of misschien klagen je ouders veel en was er altijd drama waar ze niet uitkwamen. Misschien was je als kind verantwoordelijk voor je zieke moeder of alcoholische vader, waardoor er een codependent relatie ontstond.

Slachtoffermentaliteit

Wat je hieruit geleerd hebt is misschien dat je liefde moet “verdienen“. Je hebt geleerd om zo te overleven. We hebben als kind allemaal aandacht en liefde nodig en misschien kreeg je die alleen als je zielig was.

“A victim mentality is a prolonged form of suicide”

Veel mensen die leven vanuit een slachtoffermentaliteit, hebben als kind vaak een vorm van misbruik meegemaakt. De hulpeloosheid die een kind voelt, in combinatie met de diepe schaamte, kan betekenen dat je opgroeit tot een volwassene die geen zelfrespect en eigenwaarde heeft. Je ziet de wereld als een gevaarlijke plek waarin je verdwaald bent.

SlachtoffermentaliteitWelke stappen ga je zetten?

Maar nu je deze rol herkent wil je vooruit en eruit stappen. Hoe kun je dat doen? Hoe neem je jouw leven weer in eigen hand en ga je in je kracht staan? Welke stappen ga je ondernemen;

  • Vervang het woord jij door ik. In plaats van te zeggen JIJ maakt me boos, ga je zeggen IK voel me boos worden als ik je dat hoor zeggen. Door deze simpele verandering neem je direct de verantwoordelijkheid terug. En als je dat blijft uitbouwen zul je merken dat je meer verantwoordelijk wordt voor jouw eigen geluk.
  • Zie jezelf als iemand die overleeft. Als slachtoffer heb je weerstand tegen het leven en alles wat erin gebeurt. Zorg dat je alles gaat omarmen. Als slachtoffer leef je in het verleden, je herkauwt alles wat je is overkomen. Een overlevende leeft nu. Een slachtoffer denkt hulpeloos te zijn, een overlevende neemt de controle over zijn leven terug. Hoewel de slachtoffermentaliteit verslavend is, is de overlevingsmentaliteit op de lange termijn veel sterker. Zodra je jezelf als een overlevende begint te zien, zul je je beter gaan voelen over het leven en zul je om de juiste redenen andere mensen aantrekken. Luisteren naar een overlevende is veel verfrissender en inspirerender dan luisteren naar een slachtoffer die zwelgt in zelfmedelijden.
  • Vergroot je zelfliefde en ontwikkel compassie. Weet dat deze rol het resultaat is van conditionering in je jeugd. Wees lief voor jezelf en vergroot je zelfliefde. Stop met jezelf naar beneden halen. Welke dingen zeg jij tegen jezelf, die de slachtofferrol versterken? Ga aan de slag met affirmaties, doe visualisaties en wordt weer authentiek.
  • Onderzoek je overtuigingen. Verkeerde overtuigingen creëren angst, depressie, woede en schuld. Veel van deze overtuigingen zijn negatief en noemen we de schaduwkanten. Je zult versteld staan hoeveel verkeerde overtuigingen je onbewust hebt overgenomen.

 

  • Stel jezelf de vraag; “Welke gedachte veroorzaakt dit lijden?” Alle lijden komt voort uit overtuigingen die niet bewust worden in je geest. Als je aan je gedachten hecht, lijdt je. Onthoud dat je de gedachten in je hoofd niet hoeft te geloven. Gedachten geef jij betekenis aan. Door te mediteren kun je opmerken hoe voorbijgaande gedachten zijn.
  • Wees dankbaar. Dankbaarheid is een eenvoudige maar zeer krachtige manier om jezelf eraan te herinneren, dat het leven niet zo ellendig is als je denkt dat het is. Probeer elke dag tien dingen te vinden waar je dankbaar voor bent. Probeer oprecht dankbaar te zijn voor de dingen die je hebt in je leven.
  • Oefen met zelfreflectie. Ga zien hoe jij jouw zelfverantwoordelijkheid omzeilt. Wees meedogenloos eerlijk en onderzoek hoe het krijgen van sympathie van anderen, jou een speciaal gevoel geeft. En de cyclus van het wijzen met de vinger naar anderen voortzet. Je zou een affirmatie kunnen gebruiken zoals: “Ik ben verantwoordelijk voor mijn leven”. Om je te helpen deze onbewuste behoefte om het slachtoffer te spelen, opnieuw te programmeren.
  • Doe elke dag iets vriendelijks voor een ander. Als je het slachtoffer speelt, ben je geneigd om je uitsluitend op jezelf te concentreren. Richt je nu bewust eens op een ander. Zo leer je dat je ook dat goede gevoel kan krijgen uit iets positiefs en liefs doen. Je kan ook positieve aandacht krijgen.