Spiegelwerk

Spiegelwerk vinden mensen vaak erg vreemd, confronterend, intimiderend en ook wel een beetje gênant. Het is alleen ook diep helend. Van alle innerlijke genezingen vind ik spiegelwerk een van de eenvoudigste en krachtigste. Wat ook gunstig is, je hoeft niet naar buiten en je hoeft ook geen geld uit te geven. Alles wat je nodig hebt om spiegelwerk te doen is een spiegel.

Maar wat is spiegelwerk nu precies?

Spiegelwerk is een methode die is ontwikkeld door Louise Hay, als een manier om in contact te komen met het innerlijke zelf. Het primaire doel van spiegelwerk is om zelfliefde, zelfzorg en een zinvollere relatie met anderen te ontwikkelen. Door gewoon elke dag een bepaalde tijd in de spiegel te kijken en misschien daarbij zachtjes tegen jezelf te praten, kun je een liefdevolle band met jezelf creëren.

“Life is like a mirror. Smile at it, and it smiles back at you”

Nu hoor ik je denken, ik voel me ongemakkelijk als ik voor de spiegel zit, dan heb ik voor jou een uitdaging. Ga vijftien minuten voor de spiegel zitten, staar gewoon naar jezelf en houd oogcontact. Kijk niet weg, kijk recht in je ogen en blijf kijken. Dat is alles wat je hoeft te doen. Vertel me nu hoe je je voelt. Als je net als de meeste mensen bent, zul je je ongemakkelijk voelen. Misschien zie je hoe verdrietig je bent, of hoe leeg je blik is. Wat ik de eerste keer ervaarde was dat de trieste blik die ik had, niet overeen kwam met de vrolijke ik die ik dacht te zijn. Je kan allerlei emoties ervaren naar mate je langer zit. Je kunt verdrietig worden, kritiek hebben, je schamen, boos zijn, depressie zie, alles is mogelijk. 

Waarom dit gebeurt?

Voor de spiegel is er geen schuilplaats meer. Voor de spiegel vang je een intieme en soms pijnlijke glimp op, van de relatie die je met jezelf hebt. Spiegelwerk kan je dus ongemakkelijk doen voelen, omdat het je innerlijke criticus in het volle daglicht blootstelt. Ineens is er de confrontatie met alle wat je over jezelf voelt, waar je je wellicht nog niet bewust van was. En misschien is de band met jezelf wel zo slecht dat je gelooft wat de criticus je komt vertellen. 

“The world is like a mirror, forever reflecting what you are doing, within yourself ” – Neville Goddard

Nog een reden waarom het ongemakkelijk is, is omdat het je oog in oog zet met het kind in jou. Als je in de spiegel kijkt, schrik dan niet als je golven van verdriet ervaart, laat het gewoon gebeuren. Toen ik dit gevoel van moedeloosheid en verdriet heb ervaren, wist ik dat dit kwam doordat mijn innerlijke kind om mijn aandacht smeekte.

Gewoon naar jezelf staren in de spiegel en je innerlijke kind troosten kan een enorm genezende oefening zijn. Hoe emotioneler je je voelt, hoe meer emotionele zuivering en transformatie er plaatsvindt.

SpiegelwerkSpiegelwerk als een doorgang naar je ziel

“De ogen zijn de spiegels voor de ziel”, zoals het oude gezegde luidt. En spiegelwerk geeft je directe toegang tot dat diepere deel van jezelf. Maar eerst moet het innerlijke werk gebeuren. Verbinding maken met je Ziel is niet iets wat direct gebeurt, maar het kan wel. Meestal zul eerst door de lagen van onzekerheid en wrok moeten, door zelfliefde te beoefenen, voordat je kunt voelen dat je diepere innerlijk naar boven komt.

“Dear you, make peace with the mirror and watch your reflection change”

Maar hoe weet je nou dat je weer verbinding maakt met je ziel? Ik kan die vraag niet voor iedereen beantwoorden. Maar voor mij komt de aanwezigheid van mijn Ziel naar voren als mijn gezicht zachter wordt, mijn ogen warmer en meer medelevend worden. Er is een lichte glimlach op mijn gezicht en ik zie een lichtere vorm van energie verschijnen. Het gevoel naar binnen getrokken te worden is ook een teken. Hoe magisch of mystiek het ook mag klinken, het gebruik van spiegelwerk, als doorgang naar je ziel, is eigenlijk heel natuurlijk. Het voelt alsof je naar huis terugkeert. Naar het meest ware, meest complete en wijste deel van jezelf.

Ik doe het spiegelwerk het liefst op mezelf en naar mijn eigen behoeften. Welke dingen kun je gebruiken en is fijn om te weten bij het uitvoeren van het spiegelwerk?

  • Gebruik affirmaties die authentiek aanvoelen
  • Besteed elke dag minstens vijf minuten aan het werk
  • Doe spiegelwerk privé zodat u niet gestoord wordt
  • Het is oké om je emotioneel te voelen, laat jezelf voelen wat er opkomt
  • Houd achteraf een dagboek bij, waarin je opmerkelijke ervaringen vastlegt

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Commit jezelf.  Spiegelwerk zorgt voor de diepste veranderingen als het consequent gedurende een lange periode wordt gedaan. Ik raad aan om er minimaal vijf minuten per dag aan te besteden, waarbij tien minuten of meer ideaal is.
  • Kies het beste moment van de dag. Spiegelwerk is flexibel en kan je helemaal aan jou schema aanpassen. De meeste mensen doen dit graag ‘s ochtends vroeg en  ‘s avonds voordat ze naar bed gaan. Je kunt ook overdag spiegelwerk doen, terwijl je langs de spiegel loopt.
  • Gebruik je eigen affirmaties. Waarom zou je affirmaties gebruiken, denk je misschien? Affirmaties gaan de negatieve zelfbespreking tegen die door ons hoofd gaat. Ze helpen ook om je geest te herprogrammeren. Als je affirmaties gebruikt, bevestig je iets dat je leuk vindt aan jezelf of iets positiefs dat je jezelf wil geven. Je kan ze per keer wisselen en aanpassen. Als jij je op dit moment bijvoorbeeld lelijk voelt, kun je tegen jezelf zeggen: “Ik heb een prachtig hart en een mooie ziel”, of wat voor jou het meest authentiek aanvoelt. Als je je ongemakkelijk voelt kun je zeggen; “Het is oké om me ongemakkelijk te voelen, ik accepteer mezelf zoals ik ben.” Herhaal je affirmatie met gevoel minstens tien keer, hardop of in je hoofd. Louise Hay raadt het minstens 100 keer aan, maar dat kan in eerste instantie overweldigend lijken. Hoe meer je jouw affirmatie met oprechtheid herhaalt, hoe groter de impact zal zijn.
  • Omarm alle emoties die opkomen. Het is normaal en oké om boos te zijn. Als je de behoefte voelt om te huilen, laat jezelf dan.  Je laat oude manieren van zijn los, en dat is krachtig werk. Misschien wil je jezelf wel een knuffel geven, wat ook heerlijk therapeutisch is. Het is waarschijnlijk dat jij je op een gegeven moment emotioneel gaat voelen en dat komt doordat de oude, bevroren pijn in je die zich door de jaren heen heeft opgebouwd, naar de oppervlakte borrelt. Soms zijn de emoties, die je voelt tijdens het spiegelwerk, er al van kinds af aan. Als ze erg intens zijn troost dan je innerlijke kind door het in je te erkennen terwijl je naar de spiegel kijkt. Misschien kun je zeggen: “Het is oké, ik zie je, ik begrijp het”, “Ik ben er voor jou”, “Ik vind het geweldig hoe dapper je bent”.

SpiegelwerkTip voor mannen

Een opmerking voor alle mannen die spiegelwerk doen: het voelen en uiten van emoties zal waarschijnlijk moeilijker voor je zijn dan voor vrouwen. Mannen zijn geconditioneerd om zich in te houden en vooral mannelijkheid te blijven. Maar de waarheid is dat je ze dan alleen maar hebt onderdrukt en ze er zeker nog zijn. Onthoudt dat er is niets moedigs is aan het vermijden van emoties. Als je een man bent, heb je tijdens deze fase van het werk extra geruststelling en mededogen nodig. Zorg dat je affirmaties bij de hand hebt en vind de bereidheid om je emotionele openheid als ware kracht te zien.

  • Schrijf achteraf alles op wat je hebt ontdekt.  Het is belangrijk om een dagboek bij te houden. Je hoeft echt geen lange verhalen over je ervaringen te schrijven, als je dat niet wil. Schrijf dan gewoon een paar zinnen. Noteer hoe jij je voelt, zelfs als dat betekent dat je moet zeggen hoe dom jij je voelt en wat er naar boven kwam. Je hoeft niet elke dag een spiegelwerk dagboek bij te houden, maar zorg ervoor dat je alle opmerkelijke ervaringen opschrijft. Alle nieuwe emoties, gedachten, ontdekkingen of doorbraken worden geregistreerd. Door een dagboek bij te houden, kun je de vooruitgang volgen.

Een van de meest verbazingwekkende bijkomstige voordelen van spiegelwerk, is hoe het jouw relaties beïnvloedt. Door meer van jezelf te leren houden, wordt het leven harmonieuzer en kun je de relaties met anderen aanzienlijk verbeteren. Het is waar dat liefde voor jezelf gelijk staat aan liefde voor anderen.

Boekentip

Er zijn geen officiële methoden om spiegelwerk te doen. Als je toch een richtlijn wil dan kun je de 21-daagse oefening proberen, die door Louise Hay in haar boek is ontwikkeld. 

Spiegelwerk is lang de kenmerkende methode van Louise Hay geweest om een ​​diepere relatie met jezelf en anderen te cultiveren en een rijk en zinvol leven te leiden. Nu, in Mirror Work, laat ze zien hoe je in slechts 21 dagen deze eenvoudige maar krachtige oefening onder de knie kunt krijgen als voortdurende ondersteuning voor positieve transformatie en zelfzorg.

”Ik heb mensen geleerd hoe ze spiegelwerk kunnen doen, zolang ik affirmaties heb gegeven. De krachtigste bevestigingen zijn de bevestigingen die u hardop zegt als u voor een spiegel staat en diep in uw ogen kijkt. Een spiegel weerspiegelt de gevoelens die je over jezelf hebt. Het maakt je onmiddellijk bewust van waar je weerstand tegen biedt en waar je open en vloeiend bent. Het laat duidelijk zien welke gedachten je nodig hebt om te veranderen als je een vreugdevol, vervullend leven wilt hebben. ” – Louise Hay

Spiegelwerk