Succes

We willen allemaal succesvol zijn in ons leven. Misschien heb je al grote plannen en moet je ze alleen nog uitvoeren. En misschien komt er maar niets echt op gang en herken jij jezelf in de uitspraak: “Ik begin maandag”, aan dat nieuwe project of voornemen? Maar heb je er wel eens over nagedacht dat je misschien gewoon bang bent voor succes? Hieronder een aantal voorbeelden die erop duiden dat je een angst hebt voor succes:

 • Je weigert om doelen te stellen
 • Twijfelen aan jezelf
 • Perfectionisme
 • Luiheid
 • Gebrek aan motivatie om dingen af te ronden
 • Uitstelgedrag
 • Vermijden van verantwoordelijkheid
 • Genoegen nemen met mindere banen
 • Zelfsabotage zoals excuses verzinnen, drama maken, zelfkritiek

Op hoeveel van deze punten moet jij bekennen dat je er last van hebt? De belangrijkste vraag om jezelf te stellen is; “Waarom ben ik bang voor mijn eigen kracht en succes?”

Ben je succes waard?

Je hebt misschien het gevoel dat je het succes niet waard bent. Je innerlijke criticus geeft je het gevoel dat je het niet eens moet proberen, om mee te beginnen. En zelfs als je een keer wint, voel jij je nog steeds niet waardig en waardeer je de ervaring niet, dus wat heeft het voor zin? We zijn bang voor de schijnwerpers. Vooral introverte mensen houden er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan, en daarom kan succes zo onaantrekkelijk lijken.

 • Verlegen zijn. Als je verlegen bent, blijf je waarschijnlijk ook liever in de schaduw en twijfel je aan jezelf. Je vertrouwt niet op je sterke punten en talenten en hebt daarom niet genoeg vertrouwen om verder te gaan.
 • Verlies van identiteit. Veel mensen zijn bang voor wie ze zullen worden, als ze succes hebben. Als je een middelmatig zelfbeeld hebt, is het veel veiliger en aantrekkelijker om maar “gewoon” te doen, dan in het onbekende springen.
 • Traumatische ervaringen uit de kindertijd. Als kind ben je misschien gepest, afgewezen of gestraft. Of was je juist de populairste van de klas en had je dingen die je heel goed kon, maar werd daar niet goed op gereageerd. Deze traumatische herinneringen die verband houden met succes, maken dat je bang bent om je volledige potentieel nu te bereiken.
 • Angst om meer te zijn en te hebben dan je naasten. Wat gebeurt er als we succes bereiken met onze partner, familieleden, vrienden of collega’s? De dynamiek van je relaties verandert. Soms wekt succes jaloezie, woede of zelfs wraak op. Deze veranderingen in je sociale leven kunnen intimiderend en bedreigend aanvoelen, vooral als je de banden met mensen niet wil verliezen.

succesAngst voor succes

De angst voor succes is vaak iets dat zich ontwikkelt zonder dat je er bewust van bent. Nu je je echter bewust bent, van deze onbewuste neigingen tot zelf-sabotage, kun je eraan werken om verandering teweeg te brengen.

Hoe overwin je jouw angst voor succes?

 • Onderzoek en bestrijd negatieve overtuigingen. Angst voor succes is bijna altijd gekoppeld aan een laag zelfbeeld. En een laag zelfbeeld wordt altijd gedreven door verkeerde (negatieve) overtuiging die je draagt. Besteed dus tijd aan het onderzoeken van jouw overtuigingen. Wat speelt er door jouw hoofd? Denk aan zinnen als; “Ik kan nooit iets goed doen”, “Ik kan het niet”, “Ik ben het niet waard”, “Verandering is slecht”. Als je eenmaal je verborgen overtuigingen hebt geïdentificeerd, besteed dan wat tijd aan het tegengaan ervan. Maak eens een lijst met bewijs dat deze overtuigingen niet waar zijn. Denk eens terug aan het verleden en herinner je situaties of ervaringen die weerleggen wat je gelooft. 
 • Schrijf het van je af. Een dagboek bijhouden is een geweldige vorm van uitten. Het zal je helpen om een duidelijker perspectief te krijgen. Schrijf op hoe jij je voelt. Beantwoord vragen als: “wat houdt me tegen?” en “wat kan ik doen om aan deze angst te ontsnappen?” Door hier regelmatig tijd in te steken en te oefenen, ontlast je je brein, waardoor je je rustiger en ontspannen voelt.
 • Stel je voor dat je nog maar 5 jaar te leven hebt. Waar zul je spijt van hebben? Dat je geen risico’s hebt genomen en kansen hebt gemeden om je potentieel te verwezenlijken? Onthoud dat het leven onvoorspelbaar is. Niemand weet wanneer het jouw tijd is om te gaan. Ik weet dat dit niet fijn klinkt, maar het is waar. Het leven is kostbaar en de tijd die je op deze aarde hebt is eindig. Gebruik de tijd dus verstandig.

“Dream it, wish it, do it”

 • Verander in kleine stapjes. Als verandering de wortel van je angst voor succes is, probeer dan elke dag kleine veranderingen in je leven te maken. Door jezelf te wennen aan verandering, zul je het gemakkelijker vinden om aan succes te wennen.
 • Je hebt het recht om “nee” te zeggen. Soms gaat het idee van succes gepaard met de angst om te veel verantwoordelijkheid op je te nemen of overspoeld te worden door anderen. Onthoud dat je altijd “nee” kunt zeggen.
 • Let op manieren waarop je jezelf saboteert. Merk op hoe jij op allerlei manieren probeert succes te vermijden. Hoe meer je je bewust bent van deze zelfsaboterende patronen, hoe gemakkelijker je ze kunt onderbreken met meer constructieve activiteiten.
 • Wat is de wortel van jouw angst? “Waarom ben je bang voor je eigen kracht?” Stel jezelf vragen als; “wanneer is deze angst begonnen?”,”Wie of wat heeft dit veroorzaakt?”,”Hoe heeft dit mijn leven beperkt?”,”Hoe komt deze angst naar voren in mijn huidige leven?” en “wat kan ik doen om deze angst te overwinnen?” Door jezelf vertrouwd te maken met de wortel van de angst, kunt je bewust aan verandering werken.
 • Blijf uit de buurt van negatieve mensen. Mensen die oordelen en kritiek leveren, zorgen ervoor dat je aan jezelf gaat twijfelen. Deze mensen zien overal beren op de weg en gevaar. Probeer zo min mogelijk contact met negatieve mensen te hebben, of verbreek het contact. Let op, er is een groot verschil tussen vrienden die opbouwende kritiek leveren en vrienden die onnodig kritisch zijn. Omring jezelf met ondersteunende mensen die je aanmoedigen om je dromen waar te maken.