Vecht-, vlucht-, vries modus

Als je als kind opgroeit in een onvoorspelbare sfeer. Misschien zelfs met codependency, misbruik of emotioneel niet bereikbare ouders, dan heb je trauma’s opgelopen. Deze trauma’s zijn opgeslagen in je zenuwstelsel.

Vecht-, vlucht-, vries modus

Als er gevaar dreigt gaat je vecht-, vlucht-, vries mechanisme inwerking. Dit systeem heb je om je te helpen overleven, als er bijvoorbeeld een tijger voor je staat. Het is alleen ook iets wat geactiveerd wordt door de opgeslagen trauma’s. Dus telkens als jouw zenuwstelsel nu een zelfde soort bedreiging waarneemt, als tijdens je jeugd, dan gaat dit mechanisme af en wordt het actief. 

The lizard brain

Dit deel van de hersenen noemen we ook wel “the lizard brain”. Dit brein interpreteert elke emotie als een bedreiging voor overleving. Als deze modus alarm geeft heb je geen toegang meer tot normaal nadenken en ben je dus eigenlijk ontoerekeningsvatbaar. We noemen dit ook wel “getriggert” zijn. Achteraf zie je in dat je heel overdreven gereageerd hebt, maar voor je lizard brain heb je precies gedaan wat er nodig was om te overleven.

“Dream without fear, love without limits”

Omdat je geen gezonde hechtingsstijl hebt meegekregen, zul je ook in je verdere relaties zien dat je in de ongezonde dynamiek belandt, die steeds jouw zenuwstelsel activeert, wat erg slopend is.

Alles slaat je lichaam op

Je lichaam en geest onthouden elke gebeurtenis, meestal is dit onbewust. Je lichaam heeft er een patroon van gemaakt zodat nu bij liefde, nabijheid en relaties jouw zenuwstelsel geactiveerd wordt. Omdat jij geleerd hebt dat liefde chaos is, je herkent het dus, zul je in relaties de heftige dynamiek verwarren met liefde.

Fight flight modeAantrekking versus trauma

Je voelt je direct aangetrokken tot de ander, het kan zelfs verslavend worden. Elke andere vorm van liefde, de veilige liefde, zal je niet herkennen en dus bestempelen als saai. Als je er over nadenkt weet je dat chaotische aantrekking, de aantrekken/afstoten dynamiek en onvoorspelbare partners niet gezond voor je is.

Altijd de dynamiek zoeken

Je trauma-systeem daarentegen is altijd op zoek naar deze dynamiek. Je geest is altijd op zoek naar het bekende, zelfs als dit lijden veroorzaakt. Dit is ook waarom mensen soms in hele bedreigende relaties blijven zitten, terwijl ze weten dat ze voor hun eigen veiligheid zouden moeten vertrekken.

“Life begins where fear ends”

Je kiest dus een partner aan de hand van je hechtingsstijl die je hebt meegekregen van je ouders. Je zal nu moeten gaan inzien dat dit beter is om zelf te gaan helen. Om jezelf opnieuw op te voeden. De eerste stap die je zet is bewustwording. Hoe bewuster je bent van je patronen, hoe beter je er iets aan kan gaan doen.

Kom weer in je lichaam

Wat belangrijk is als je “vecht-, vlucht-, vries alarm afgaat, is dat je zorgt dat je weer in je lichaam komt. Het is een trigger die afgaat en spiegelt een trauma. Hou je mond tegen degene die tegenover je staat en in jouw ogen de trigger veroorzaakt, het is niet meer dan een spiegel.

“Courage is knowing what not to fear”

Zorg dat je let op je ademhaling. Voel je lichaam en voel wat er gebeurt in je lichaam. Wordt je bewust en kalmeer jezelf eerst voordat je andere stappen kunt zetten. Zo kun je leren om het alarmsysteem te gaan herkennen en het niet meer te verwarren met liefde.

Laat een reactie achter