Verantwoordelijkheid

Wat roept het woord “verantwoordelijkheid” bij jou op? Heb je er teveel van, of misschien juist veel te weinig? Misschien associeer je het met saaie, volwassen zaken en ontloop je het liever. Het ontlopen van je persoonlijke verantwoordelijkheid, maakt dat je nooit echt verder komt in je leven. Als je niet voor jezelf en jouw leven gaat staan, zul je zien dat je vast blijft hangen in destructieve patronen en misschien voel je je wel slachtoffer van je leven. 

Word jij geleefd?

Als jij verantwoordelijk wordt voor je gedachten, gevoelens en jouw welzijn, dan verandert je leven. Mijn leven veranderde, toen ik me realiseerde dat ik op de vlucht was, voor het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid voor mijn geluk. Ik was mijn leven niet aan het leven, ik werd geleefd, omdat ik er niet over nadacht. De dagen gaan voorbij en je blijft dromen, over wat er ooit allemaal misschien nog wel zou kunnen.

“The purpose of your life is to be happy”

Voor anderen heb je waarschijnlijk altijd een peptalk of antwoord klaar en denk je daarmee ook voor jezelf te zorgen, niet dus. Door je verantwoordelijk te voelen voor het geluk van anderen, bijvoorbeeld in relaties, ga je voorbij aan jezelf. Je raakt uitgeput en uit balans. Verantwoordelijk zijn voor jezelf is een daad van zelfliefde, dus heel belangrijk.  

Je verantwoordelijkheid ontlopen doe je om een ​​aantal redenen. Soms zijn die redenen bewust en soms onbewust. je kunt hierbij denken aan;

Jij beslist

Stel jezelf eens de eerlijke vraag; “neem ik verantwoordelijkheid over mijn leven en hoe doe ik dat wel of niet?” Het is belangrijk om te weten dat alleen jij bepaald hoe jouw leven eruit ziet. Als je niet eerst daarvoor zorgt, heb je ook aan een ander niets te geven. Je moet zorgen dat je zelf altijd een buffer hebt zodat je liefde, energie, plezier en zorg over hebt om te kunnen delen.

VerantwoordelijkheidNeem je verantwoordelijkheid

Mocht je er nu achtergekomen zijn dat je te weinig verantwoordelijkheid neemt, wat kun je hier dan aan doen?

  • Realiseer je dat de enige persoon waar je echt verantwoordelijk voor bent, jij zelf bent! Ik heb dit altijd geweten maar nooit echt nageleefd. Dit had tot gevolg dat ik steeds weer in oude gedragspatronen vastzat en nooit echt bij mezelf was. Als je het moeilijk vindt om dit besef echt eigen te maken, dan raad ik je aan om visualisaties, meditaties en affirmaties te gebruiken. Als je hiermee aan de slag gaat zul je merken dat je steeds minder de verantwoordelijkheid voor anderen gaat nemen, je laat makkelijker los. 
  • Stel vast op welke manieren jij je eigen verantwoordelijkheid omloopt. Begin met het schrijven in een dagboek. Stel jezelf kritische vragen.”Op welke manieren neem ik de verantwoordelijkheid voor het welzijn van anderen en niet die van mijzelf?” “Op welke manier verzaak ik om voor mijn leven te zorgen?”, “Wat kan ik doen om mijn leven in eigen hand te gaan nemen?”, “Wat houdt me tegen om de stap te nemen?”
  • Leer om je behoefte om anderen te pamperen los te laten. Voor je kinderen zorg je en dat is je verantwoordelijkheid, maar een martelaar zijn is dat niet. Jij bent niet de barmhartige Samaritaan die zijn of haar leven in het werk hoeft te stellen van de ander. Hoe hulpeloos, zwak of verloren die ander ook lijkt, de verantwoordelijkheid voor hun welzijn ligt bij hen, niet bij jou. Het is zeker belangrijk om bezorgdheid en liefde te tonen aan de mensen om je heen maar er is een limiet.

Feeling good!

Je zult merken als je echt aan de slag gaat met zelfverantwoordelijkheid terugwinnen, jij je veel beter zal gaan voelen. Plotseling realiseer jij je, dat de enige persoon waar je verantwoordelijk voor bent jij zelf bent. Je hoeft je niet langer in te zetten, om aan alle anderen om je heen je energie te geven, want je geeft eerst aan jezelf. En als je dat gaat doen zul je ervaren dat anderen hiervan mee profiteren.