Ware liefde

Ben je op zoek naar een partner om alle liefde die je in je hebt aan te geven? Of ben je op zoek naar een partner die jou die liefde vooral ook terug kan geven? 

Maar wat als jouw zoektocht naar liefde besmet is geraakt met onbewuste motieven? Wat gebeurt er als jouw zoektocht naar liefde voortkomt uit vermijding en angst? 

Als je op die manier de liefde probeert te vinden, is er maar een ding wat je zult vinden, “lijden”. We blijven dezelfde giftige patronen keer op keer herhalen. Denk maar eens na, als de liefde die je hebt gevonden je niet genoeg afleidt van je eigen pijn en ongemak, stop je ermee. Als de ander jouw pijn stukken triggert, krijgt die ander de schuld en wordt de relatie vaak beëindigd.

Jij past nog beter!

En vervolgens ga je weer op zoek naar iemand die beter past, die beter dat gat kan opvullen, wat diep in je zit. Die zich wel gedraagt naar al jouw wensen, om jouw stukken niet te raken en vooral wel te dempen. Dit zal doorgaan, net zolang tot je met jezelf aan de slag gaat. Totdat je inziet dat de pijn die boven komt in je relatie niet de schuld van de ander is, maar een pijn in jezelf, die je mag helen

Hoe komt het eigenlijk, dat we de liefde gebruiken om aan onszelf te ontsnappen?

 • Allereerst omdat je zo geprogrammeerd bent als kind. Toen je opgroeide draaide alles om die romantische liefde, je gaat op zoek naar een partner, dat is het leven. Als je nog een kleuter bent zie je al in Disneyfilms hoe de prins en prinses verliefd worden en trouwen. Je leeft om een gezin te hebben, dan “leef je nog lang en gelukkig”. Deze overtuigingen over de liefde zitten dus diep geworteld. Als je richting de pubertijd gaat komen er nog veel meer dingen op je pad die dit beeld versterken. Denk aan alle meeslepende Hollywood-films, boeken, tijdschriften, liedjes en ook Social media staat er vol mee. De liefde is alles en moet je echt zien te vinden. 

Je werd als kind dus al gehersenspoeld, om te zien dat het de enige weg naar geluk en vervulling is. 

 • De tweede reden waarom we liefde gebruiken om onze pijn te verdoven en te vermijden, is dat de high van verliefdheid met niets te evenaren is. Het is pure extase. Het leven voelt plotseling weer magisch en betoverend aan, puur geluk. Alles voelt mogelijk en je wordt overspoeld met liefde en blijdschap. Ineens is al het zware weg en is het leven weer leuk en voel jij je opperbest.

Verliefd zijn is zalig

Verliefd worden is zalig, dus hoe kan zo’n ervaring je nou beschadigen? Het antwoord hierop is dat je motivaties de ervaring vertroebelen. En vergeet niet dat jij je ook niet altijd bewust bent van je motivaties, veel gaat onbewust. 

Als het vinden van liefde wordt gebruikt om aan jezelf te ontsnappen, wordt er een verborgen claim uitgesproken; “Jij moet mij gelukkig maken en me voldoende afleiden van mijn pijn en leegte om dit te laten werken”. En als die ander niet consequent aan deze voorwaarde voldoet, begint de relatie en de liefde barsten te krijgen.

“Als die ander nou net even dit verandert, of zich anders zou gedragen, DAN zou het echt perfect zijn” 

Als hij nou gewoon direct terug appt, of als zij nou eens minder op haar telefoon zit, als ik thuis kom en ga zo maar door. 

Ware liefdeJe wil niet voelen

Wij mensen zijn behoorlijk vindingrijk, als het gaat om het ontsnappen aan innerlijk verdriet, pijn, eenzaamheid, woede en leegte. Alles gebruiken we om maar niet te hoeven voelen, denk aan verslavingen als eten, roken, sex, alcohol, shoppen en zo meer. Maar hier hoort dus ook de liefde bij.

Wat is een betere manier om jezelf af te leiden en de leegte in jou te vullen, dan achter je soulmate aangaan? De uitkomst is tenslotte een heel lang en gelukkig leven. Omdat het vaak ook onbewust gaat, vind je hieronder een aantal voorbeelden.

Hierin kun je herkennen of jij misschien de liefde gebruikt als een “escape”. 

 • Je voelt  je “heel” als je met een partner bent. Het liefst nog je soulmate ook
 • Alleen zijn vind je lastig, er moeten mensen om je heen zijn
 • Je gaat van relatie naar relatie. Het liefst zou je misschien zelfs al iemand achter de hand hebben. Of je geeft jezelf niet echt de tijd om weer helemaal bij jezelf te komen
 • Denken dat de relatie over zou zijn geeft je angst gevoelens
 • Je voelt je beklemd in relaties en verlangt naar vrijheid
 • Als je geen relatie hebt ben je bezig om er een te vinden
 • Als je nadenkt over je dromen en de toekomst zie je alles samen met een partner
 • Je hebt moeite om de koers van jouw leven te bepalen. Je vaart liever mee op de koers van een partner
 • Op een bepaald niveau geloof je dat de perfecte relatie al je problemen zal oplossen
 • Als je terugkijkt op je verleden dan zie je meerdere relaties, sommige zelfs “destructief
 • Je voelt altijd een angst of bedreiging in je relatie, je ervaart nooit echt rust

Waar is “mijn ware”

Als je denk dat die romantische, ene “ware liefde” je compleet zal maken, komt dit omdat jouw geluk en eigenwaarde afhangen van een ander. Hierdoor worden er allerlei angsten getriggert en zul je niet de rust ervaren die je zo graag wil. En daar geef je jouw partner ook nog de schuld van!

Zorg dus dat je voorziet in je eigen behoeften. Word je bewust en neem verantwoordelijkheid voor je eigen geluk