Zelfcompassie

Zelfcompassie is iets wat we soms echt te weinig hebben. We zijn empatisch naar anderen, maar vergeten onszelf. We zijn kritisch en vragen veel. Het is dus belangrijk om ook compassie voor jezelf te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat?

Om hiermee te beginnen kun je jezelf de volgende vragen stellen;

  • Hoe ziet mijn leven er tot nu toe uit?
  • Welke overtuigingen draag ik bij me? Denk aan “ik ben niet goed genoeg”, “het gaat me toch niet lukken”
  • Wat zijn mijn triggers? Waar reageer ik buitensporig emotioneel op?
  • Welke bewijzen heb ik voor mijn overtuigingen?
  • Zijn er overtuigingen die me tegenhouden om verder te komen in het leven?
  • Hoe zou mijn leven eruit zien als ik deze overtuigingen niet zou hebben? 

1. Oefen mindfulness. Ik raad aan om dit elke dag op een vaste tijd te doen doen door middel van meditatie. Begin met 10 minuten en bouw dat uit. Als je echt iets wil, maak je tijd, ook als het leven te druk lijkt. Zoals het gezegde zegt: “waar een wil is, is een weg”. Als het je niet gelijk lukt om het alleen te doen, kies dan voor een geleide meditatie. Er zijn er veel te vinden op YouTube. De eerste weken of zelfs maanden zal het een moeilijke zijn. Je bent er zo aan gewend om te luisteren naar alle stemmen in je hoofd. Het kost tijd om dat als toeschouwer te gaan ervaren. 

Meditatie gaat over alert, of “wakker zijn”. Het houdt in dat je gaat leren dat je niet je gedachten, emoties en sensaties bent. Je kan ze zien als wolken die aan je voorbij trekken. Dus telkens als je een negatieve gedachte hebt, is het de bedoeling dat je hem niet vastpakt, maar gewoon laat gaan. Je weet dat jij het niet bent, wat de gedachte of emotie ook is. Je leert om je bewust te worden van het huidige moment en op zelfonderzoek te gaan. Zelfreflectie is een van de beste manieren om dicht bij jezelf uit te komen en te blijven. 

Zelfcompassie2. Let op je triggers. Word je bewust van de triggers die ervoor zorgen dat je buitenproportioneel reageert. Je gaat de triggers niet vermijden, maar je er bewust van worden. Dit helpt om je meer bewust te worden van eventuele geautomatiseerde gedachten of gevoelens die je in de toekomst hebt.

3. Let op ongemakkelijke gevoelens en gewaarwordingen. Word je bewust van jouw gevoelens, die horen bij de verhalen die jij jezelf vertelt. Hoe voelen ze in je lichaam, kom er mee in contact. Veelvoorkomende gevoelens in het lichaam zijn bijvoorbeeld stijve spieren, strakke kaken, nagels bijten, opvliegers, koude rillingen, verhoogde hartslag, gevoelloosheid, zweten en duizeligheid. Veel voorkomende emoties hierbij zijn schaamte, schuld, verdriet, woede, verlegenheid, afwijzing en ongerustheid. Om je bewust te worden van je triggers, moet je veel oefenen. Welke innerlijke kind pijnen zitten hier achter en willen aandacht. 

4. Zie onder ogen wat je eigenlijk wil vermijden. Sta jezelf toe om de mentale, emotionele en fysieke triggers te voelen. Merk de neiging op, om voor ze weg te rennen. Accepteer de neiging en toon medeleven. Sta jezelf toe om je open te stellen voor wat je voelt. Als het opkomt ga je zitten en besteed je er bewust aandacht aan. Voel dat het minder wordt als je er met je aandacht bewust naar toe gaat. Het komt en gaat, net als de wolken. Je hoeft er niets mee, alleen aanwezig te zijn. 

5. Word je eigen beste vriend. Stel jezelf de vraag: “hoe zou ik mezelf behandelen als ik mijn eigen beste vriend was?” Denk na over de manier waarop jij jezelf behandelt. Hoe reageer jij op jezelf, als je een emotie ervaart? Ben je koud, kritisch en meedogenloos? Zou je een vriend ook zo behandelen? Vergeef jezelf voor alle keren dat je er niet bent geweest voor jezelf. En vervangen het door zachtheid, vriendelijkheid en tolerantie. Net zoals je zou doen bij een goede vriend.

Onvoorwaardelijke liefde

Sta vaker stil bij jezelf en werk eraan om jezelf onvoorwaardelijk te accepteren. Mag ik nu aardig zijn voor mezelf? Slechts weinigen van ons nemen de tijd om actief onze innerlijke verhaallijnen te verkennen en te observeren.

Maar als je ze echt open en eerlijk onderzoekt, worden je gedachten en gevoelens gezien voor wat ze zijn: tijdelijk, veranderlijk en voorbijgaand. Ze zijn niet wie jij bent. Ongeacht wat jij jezelf vertelt of wat anderen je laten geloven.