Jij bent verantwoordelijk voor jouw geluk, niemand anders. Besef dat je partner jou niet gelukkig kan maken, het is zijn of haar taak ook niet. Je partner is niet op aarde om jou te bevestigen en compleet te laten voelen, daar ben je zelf verantwoordelijk voor.

“Verlangen is het aanvaarden van de afstand tussen waar je bent en waar je wil zijn” 

Jij bent het die aan je behoeften en verlangens moet voldoen. Dus maak van jezelf een prioriteit in je leven. Doe de dingen waar jij blij van wordt en doe het met passie en bezieling. Ga het geluk van binnenuit creëren en zoek het niet meer in de buitenwereld. 

Zelfliefde

We hebben allemaal liefde nodig, maar behoeftig zijn naar liefde is iets anders dan onvoorwaardelijke liefde delen. Als je heel en compleet bent en het geluk weet te vinden in jezelf, dan zul je gelijke spiegels aantrekken en kun je delen in liefde. Als je goed voor jezelf zorgt ben je minder afhankelijk van anderen.

Om te beginnen kun je gaan letten op je taalgebruik. Wat zeg jij tegen en over jezelf? Komen gedachten en uitspraken als; “ik ben dik”, “ik maak nooit iets af”, “ik ben niet goed genoeg” of “dat lukt me nooit” jou bekent voor?

“No one is you and that is your super power” 

Dan is het advies; “Stop ermee!” Stop met jezelf naar beneden halen. Begin met jezelf vanaf nu met vriendelijkheid te behandelen, net zoals je bij ieder ander doet. Praat vriendelijk over jezelf en behandel jezelf met respect. Zie hoe bereid je bent om te groeien en te leren en erken jezelf daarvoor. Stap ook uit de oh zo bekende slachtofferrol, die ergens zo lekker en vertrouwt voelt.

Toon dankbaarheid

Neem complimenten aan als je ze krijgt en toon je dankbaarheid. Leer om de goedkeuring die je nu zo zoekt in de ander, bij jezelf te gaan halen en ook aan jezelf te geven.

Leer “nee” zeggen. Het is niet onbeleefd of onaardig als je een keer “nee” zegt. Je hoeft jezelf niet altijd weg te cijferen voor een ander. Je hoeft helemaal niet bot of hard te zijn, je kan leren om duidelijk en assertief te zijn. Je zult verbaasd zijn hoe goed de ander het oppakt. Je kan de volgende zinnen gebruiken;

  • Dat werkt op dit moment niet voor mij
  • Ik ga het deze maand helaas niet redden
  • Ik heb iets teveel op mijn bord, ik kan het er niet bijhebben
  • Ik ben helaas te druk, maar laat me weten hoe het afloopt
  • Misschien een andere keer, laar me weten hoe jouw agenda er volgende week uitziet
  • Nee bedankt, maar het klinkt goed

Mochten mensen jouw antwoord niet respecteren, dan is het zaak om duidelijk grenzen te stellen. Grenzen zijn sowieso vaak lastig voor iemand die het altijd maar goed wil doen. Je bent zo bang voor afwijzing dat je de ander liever te vriend houdt.

Zelfliefde Je wijst de vraag af

Je wil je ook niet egoïstisch en schuldig voelen, of de ander verdrietig maken. Onthou ten eerste goed dat je niet de persoon afwijst, maar de vraag. Dit is een essentieel verschil. Je zegt nee tegen de taak of vraag en ja tegen de persoon. Je zult merken dat veel mensen het helemaal goed vinden als jij duidelijk bent, bijna niemand heeft er echt problemen mee. Degene die er wel problemen mee hebben, zijn de mensen die hun verwachtingen anders hadden liggen. Die stellen zichzelf dus teleur.

“The more you love yourself the less nonsense you tolerate”

Je leert de mensen om je heen zelf hoe ze met je moeten omgaan, door te beslissen wat je wel en niet accepteert. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om een ander te vermaken of gelukkig te maken. Als je in een relatie zit waarin je op je tenen loopt en niet je grenzen aan kan geven noemen we een giftige, destructieve relatie. Ook binnen je relatie moet je kunnen aangeven wat je wel en niet wil en daar dient de ander met respect mee om te gaan. Grenzen stellen is een vorm van zelfrespect en zelfliefde.

Jij bent het waard!

Als je op zoek gaat naar bevestiging van anderen, zit je eigenlijk in de gevangenis. In werkelijkheid heb je geen controle over wat andere mensen voelen of denken, je hebt alleen de leiding over jouw eigen acties, gevoelens en gedachten. Als je weet dat wat andere mensen van je denken jou niet definieert, bevrijd jij jezelf van elk oordeel. Wat ze in jou zien, is slechts een mening. Hun mening over jou is niets anders dan perceptie, gefilterd door hun eigen lenzen en verwachtingen.

Ze zien je misschien als slim, grappig en getalenteerd. Terwijl anderen denken dat je niet zo bijzonder bent. Voor sommige ben je aantrekkelijk en anderen zien jouw schoonheid niet. Geef elke dag het beste van jezelf en hou ervan. Hou van jezelf en geef jezelf alle validatie die je nodig hebt. Weet dat je waardevol en mooi bent, niet omdat anderen dat denken, maar omdat jij besluit het te geloven.

Laat een reactie achter