Zelfliefde

Waarschijnlijk heb je weleens van het woord visualisatie gehoord, of beoefen je het zelf met enige regelmaat. Je kunt bij visualisaties denken aan dromen, over hoe je zou willen dat je leven eruit ziet. Je stelt je bijvoorbeeld jouw ideale huis voor, de mooiste auto of de perfecte partner die aan al je eisen voldoet.

Het idee bij dit soort visualisaties is om je te richten op het eindresultaat. Het is dan vooral zaak om je voor te stellen dat je het al hebt. Dus je loopt door je huis of onderneemt iets met die leuke partner. We kennen ook nog een andere vorm van visualisatie, die je bijvoorbeeld kan doen voor zelfliefde.  

Eigenwaarde versus zelfliefde

Allereerst wil ik mijn mening delen over het verschil tussen eigenwaarde en zelfliefde. Eigenwaarde verkrijgen we meestal door externe bronnen. Velen van ons halen hun zelfrespect uit de meningen van anderen of hun succes. Dit is alleen geen stabiel gevoel, omdat falen of een verandering in de mening van de mensen om je heen, al die waarde van je kan afnemen.

“Be the love you never received”

Zelfliefde is een naar binnen gericht gevoel van waarde. Het is dus eigenlijk innerlijke eigenwaarde. Dit gevoel is gericht op hoe jij over jezelf denkt en welke waarde jij aan jezelf toekent. Als dit gevoel stabiel is, kun je elke mislukking of mening van een ander aan, het raakt je niet. Alles wat er buiten je gebeurt of gezegd wordt, veranderd jouw kijk op jezelf niet. 

ZelfliefdeSpieren gekoppeld aan je hersenen

Belangrijk is om te weten dat je spieren gekoppeld zijn aan je hersenen. Als je niet voldoende zelfliefde hebt, zie je dit terug in je lichaamstaal en je gezichtsuitdrukkingen. Gelukkig niet constant, maar vooral als je geraakt of uitgedaagd wordt. Denk maar eens terug aan de laatste keer dat je stress ervaarde. De spieren in je gezicht zijn gespannen en je kaken zitten stijf op elkaar. Of hoe licht je lichaam aanvoelt als je verliefd bent en dat je lacht, als je gelukkig bent. Eigenlijk draag je je gevoelens op je lichaam.

Maar dit gaat ook de andere kant op. Je lichaam reageert dus op hoe jij je voelt. En met dat gegeven kun jij je lichaam gebruiken om te creëren hoe jij je zou willen voelen. Trek je mondhoeken maar eens omhoog, wat voel je? Je voelt direct dat je “vrolijker” bent. Dit geldt ook als je rechtop gaat lopen in plaats van met je schouders naar voren.

Ook woorden hebben invloed

Je houding en spieren aanpassen heeft dus direct invloed op je gevoelens. En niet alleen je spieren hebben invloed ook je woorden zijn hierin van belang. Een goede oefening om regelmatig te doen, is affirmaties zeggen; “ik hou van mezelf” of “ik ben goed zoals ik ben”. Dit heeft direct invloed op je zelfliefde, door letterlijk nieuwe bedradingen te creëren van eigenliefde in je hersenen.

“Decide that you are enough and watch what happens”

Je hersenen maken geen onderscheid tussen echt of denkbeeldig. Als jij je inbeeld dat je gaat springen, zullen je hersenen je spieren alvast paraat gaan zetten voor de sprong. Topsporters en revalidatiespecialisten gebruiken dit feit voortdurend. Dus wanneer je je voorstelt je lichaam vast te houden en te bewegen op een manier die zegt dat je zelfliefde hebt, dan verwerken je hersenen het alsof je zelfliefde hebt.

Het belangrijkste verschil tussen deze en de visualisatie die ik in het begin noemde, is dat je niet al je aandacht op het eindresultaat richt. In plaats daarvan visualiseer je de houding en beweging van je lichaam. Als je dit consequent doet, maken je hersenen de gewoonte om je lichaam op die manier vast te houden en te bewegen.

Hoe voelt je lichaam?

Als dit gebeurt, begin je de gevoelens te voelen die bij deze nieuwe lichaamshouding en deze nieuwe manieren van bewegen horen. Met voldoende oefening worden de gevoelens van “ik hou van mezelf” of “ik ben goed zoals ik ben” een gewoonte. Dus begin eens met het opmerken hoe jij in je lichaam zit. Is je lichaam gespannen of ontspannen? Is je ruggengraat recht of ingezakt? Hoe zit het met je gezichtsspieren? Ben je aan het glimlachen of fronsend? Is je voorhoofd ontspannen of gegroefd?

“She believed she could, so she did”

Maak dan de aanpassingen die jij wil. Hoe loopt en voelt iemand die genoeg zelfliefde heeft en echt van zichzelf houdt? Kruip denkbeeldig in die huid en oefen het meerdere keren per dag. Een vrouw die hier al velen mee geholpen heeft is Marisa Peer. Train jezelf met affirmaties en lichaamshouding.