Het is voor sommige van ons misschien wel het meest lastige woord om te gebruiken. We zijn zo geprogrammeerd om altijd maar “Ja” te zeggen. Je neemt veel te veel hooi op je vork. De hele wereld zou je wel willen redden en met iedereen bevriend willen zijn. Maar zeg zelf, het breekt je ook helemaal op.

Stel je prioriteiten

Het is eigenlijk heel simpel, je kan nooit zo productief zijn als je wil als je te veel verplichtingen aangaat. Als je te veel hebt, dan verspreidt je jezelf in teveel dingen en krijg je niets gedaan. Niet de dingen die je echt wil en voor jou belangrijk zijn.

Hoe moet je “nee” zeggen?

Maar hoe ga je dat doen? Al die vragen en mensen die iets van je nodig hebben of gezelligheid willen. Om je eigen agenda te kunnen beheren en stress te minimaliseren, moet je echt “nee” leren zeggen. Wat is er eigenlijk zo moeilijk aan nee zeggen? Om te beginnen kan het de persoon waartegen je “nee” zegt pijn doen, boos maken of teleurstellen en dat is meestal geen leuke taak.

“Saying no can be the ultimate self-care”

Nog een ding is de band met de ander, als je bijvoorbeeld in de toekomst nog met die persoon hoopt te werken of om te gaan. Je wil een goede relatie houden en op de verkeerde manier “nee” zeggen kan dat in gevaar brengen.

Inzichten 

Maar het hoeft niet zo moeilijk te zijn of schadelijk voor je relaties. Hieronder geef ik je een aantal inzichten om te leren om “Nee” te zeggen. 

  • Wat heel belangrijk is, is dat je jouw eigen tijd gaat waarderen. Ken je verplichtingen en weet hoe waardevol de rest van jouw kostbare tijd daarbuiten is. Je kan je tijd maar een keer besteden, tijd komt niet meer terug. Als iemand je vraagt ​​om een ​​deel van je tijd te wijden aan iets vraag jezelf dan eens af wat het je oplevert. Word je er blij van? Geeft het je energie? Haal je er voldoening uit? Is het goed voor de band die je belangrijk vind? En weet als het voor jou niet voldoende is op dit moment, je het gewoon niet kunt doen, “nee” zeggen. En vertel dat: “Ik kan of wil het niet nu.”

“You can be a good person with a kind heart and still say “no””

  • Oefen om “nee” te zeggen. Oefening baart kunst. Ga “Nee” zeggen zo vaak als je kunt. Het is een geweldige manier om er beter in te worden en je gemakkelijker te voelen om het woord te zeggen. Ga dus voor de spiegel staan en zeg voluit “nee”. Zeg zachtjes “nee” en speel met je blik en stem. Kijk wat het met je doet en of je het echt van jezelf ook mag zeggen. Hoe voelt die “nee” voor je? Twijfelachtig nog? Roept het een angst op? Of ben je juist “te” hard overtuigend? Wees je bewust van het feit dat sommige mensen erg overtuigend en dwingend kunnen zijn dus zorg dat je ook daar op voorbereid bent.
  • Ken je eigen prioriteiten. Zelfs als je wat extra tijd hebt, wat voor velen van ons al zeldzaam is, weet dan wat voor jou belangrijk is. Wat geeft jou voldoening en geluk. Voor mijzelf weet ik dat hoe meer verplichtingen ik heb, hoe minder tijd ik kan doorbrengen met de mensen waar ik echt van hou. Dus mijn spaarzame tijd breng ik liever met hen door, dan met sommige andere contacten en verplichtingen. 

  • Nog een belangrijk iets is, verontschuldig je niet! Een veel voorkomende manier om te beginnen met “nee” zeggen is; “Het spijt me maar …” Je hebt het idee dat dit beleefder klinkt en beter aan komt bij de ander. Natuurlijk is beleefdheid belangrijk, verontschuldigingen klinkt gewoon veel zwakker en onecht. De ander zit aan de andere kant al je smoesjes al door te nemen en gelooft er vaak niets van. Ook ben ik van mening dat we allemaal gewoon mogen uitkomen voor wat wij belangrijk vinden en hoe wij onze geven tijd willen “bewaken”. Je wordt er ook authentieker van en levert je zelfvertrouwen op. 

“When you say “yes” to others, make sure you’re not saying “no” to ourself”

  • Onthoud dat je een verzoek afwijst, niet de persoon! Mensen zijn vaak echt begripsvoller dan je denkt. Je hebt het recht om “nee” te zeggen, net zoals het hun recht is om je de gunst te vragen. Het heeft niets te maken met de relatie met de ander, alleen met het verzoek. 

  • Vooral op ons werk zijn we geneigd om veel te veel en te vaak “Ja” te zeggen. Leer nu dus “nee” zeggen tegen je baas. Soms vinden we dat we “Ja” moeten zeggen omdat het tenslotte onze baas is, toch? En als we “nee” zeggen, zien we eruit alsof we het werk misschien niet aankunnen. Eigenlijk werkt het juist andersom. Leg je baas uit dat je door te veel verplichtingen aan te gaan, je productiviteit verzwakt en de dingen die je moet doen in gevaar brengt. Leg uit dat je maar zoveel in één keer kunt opnemen en je er simpelweg niet aan toe gaat komen. Beter goed doen wat je moet doen dan alles half.
  • Stop met aardig zijn. Nogmaals, het is natuurlijk belangrijk om beleefd te zijn. Maar aardig zijn door altijd ja te zeggen, doet je alleen maar pijn. Wanneer je het mensen gemakkelijk maakt om uw tijd in beslag te nemen, zullen ze dat blijven doen. Maar als je een evenwichtige nee kan communiceren en laat merken dat jouw tijd belangrijk voor je is, dan zullen ze dit steeds gemakkelijker accepteren en waarderen. Het altijd maar aardig zijn, zal je gaan opbreken en dat is voor de relatie nog veel slechter. 

“Give yourself permission to say “no” to anything that makes you unhappy, and or drains your energy”

  • Ik kom er op terug. In plaats van direct een antwoord op iets te geven, is het vaak beter om te zeggen; “Ik kom er op terug, is dat goed? Hiermee creëer je tijd om er even rustig over na te denken. Je wordt zo niet overvallen met als conclusie dat je te snel “ja” zegt. Je kan rustig je verplichtingen en prioriteiten controleren. Laat de ander op een later moment weten wat je hebt besloten.
  • Vertel de waarheid, blijf bij jezelf. Stel je krijgt de vraag om mee te gaan naar een musical, maar je houdt helemaal niet van musicals. Verzin dan geen smoes waarom je niet kan, maar zeg eerlijk dat het niets voor jou is. Zo voorkom je dat je de volgende keer weer gevraagd wordt en weer “nee” moet zeggen. Je kan de ander bedanken voor de uitnodiging en zo blijft je oprecht.

Laat een reactie achter