Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste fundamenten om in overvloed te kunnen leven. Wanneer je genoeg eigenwaarde hebt, voel je je niet alleen beter over jezelf, je bent ook veerkrachtiger. Hersenscan-studies tonen aan dat wanneer ons zelfvertrouwen hoger is, we de emotionele wonden zoals afwijzing en falen als minder pijnlijk ervaren. Hoe hoger ons zelfvertrouwen hoe sneller we ervan herstellen.

“When nothing is sure, everything is possible”

Wanneer je meer zelfvertrouwen hebt, ben je ook minder kwetsbaar voor angst en komt er minder cortisol vrij in je bloedbaan wanneer je onder stress staat.  ​Het is dan minder waarschijnlijk dat het in je systeem blijft rondgaan. Maar hoe geweldig het ook is om een ​​hoger zelfbeeld te hebben, het blijkt dat het verbeteren ervan geen gemakkelijke taak is.

Zelfrespect

Er zijn echt honderden programma’s en artikelen die beloven om je zelfvertrouwen te vergroten. Alleen is de realiteit vaak dat veel daarvan niet werkt. Een deel van het probleem daarvan is, dat je zelfvertrouwen in het begin niet stabiel is. Het kan per dag maar soms zelfs per uur verschillen.

“Respect yourself and others will respect you”

Wat ook meespeelt is ons zelfrespect in de wereld. Daar bedoel ik mee dat als je een chefkok bent en een diner hebt voorbereid. Het veel erger is als mensen het niet lekker vinden, dan wanneer je het doet omdat je het gewoon leuk vind. Het zelfvertrouwen van de chefkok zal meer schaden dan van de persoon voor wie koken geen belangrijk aspect van hun identiteit is.

Te hoog zelfbeeld

Het hebben van een hoog zelfbeeld is dus belangrijk. Je kan ook een te hoog zelfbeeld hebben. Deze mensen voelen zich zeer goed over zichzelf, maar zijn daardoor extreem kwetsbaar voor kritiek en negatieve feedback. Hierbij zie je dat ze hun zelfgroei belemmeren. Zorg dus dat het in balans is en je weet dat niemand perfect is en je altijd kan groeien. 

“Beauty begins the moment you decide to be yourself”

Wat je kan doen om je eigenwaarde te vergroten is het gebruiken van positieve affirmaties. Nou kan dat ook averechts werken dus het is belangrijk dat je weet wat je doet. Als je zelfbeeld niet zo hoog is en je neemt als affirmatie; “Ik ga een groot succes worden!” Dan kan ik je zeggen dat je zelfbeeld hiervan alleen maar lager wordt. Waarom dan? Omdat wanneer je eigenwaarde laag is, je deze woorden eenvoudigweg niet gelooft en ze te strijdig zijn met je bestaande overtuigingen. Anders gezegd het contrast is veel te groot. 

Affirmaties

Als je door middel van affirmaties je zelfvertrouwen wil vergoten moet je dus kijken wat voor nu het dichts bij jouw waarheid ligt. Verander bijvoorbeeld “Ik ga een groot succes worden!” In “Ik ga door totdat ik slaag!”. Je voelt direct al dat deze overtuiging dezelfde kant op beweegt, de kant van vertrouwen. Maar minder groot is en dus makkelijker te geloven. 

Wat kan je goed?

Nog iets wat je kan doen om je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren is kijken naar wat voor jou in het leven belangrijk is. Wat is van waarde en waar ben je goed in? Stel je kan goed koken en bent daar trots op, nodig dan vaker mensen uit om te komen eten. Als je een goede hardloper bent, doe dan mee aan een wedstrijd. Zo zorg je dat je telkens een “succes” ervaring hebt met iets wat je kan. 

Maak een kwaliteiten lijst

Als je net een deuk hebt opgelopen in je zelfvertrouwen, maak dan een lijst met kwaliteiten die voor jou zinvol zijn in dit specifieke onderwerp. Als je bijvoorbeeld bent afgewezen door je date, schrijf dan alles op waarom jij goed bent voor een relatie. Dan kun je denken aan: ik ben loyaal, zorgzaam, liefdevol en respectvol. Als je afgewezen bent voor een baan, schrijf dan op welke kwaliteiten je hebt om een goede werknemer te zijn. Bijvoorbeeld ik ben verantwoordelijk, grote inzet, veel kennis en collegiaal.

“No one is you, and that is your super power”

Daarna kies je een van deze dingen uit en schrijft er twee paragrafen over. Waarom is deze kwaliteit zo waardevol en zal het in de toekomst gewaardeerd worden door anderen. Doe deze oefening als je een boost aan zelfrespect nodig hebt. Je zelfvertrouwen ontwikkelen kost nou eenmaal wat inzet. Het heeft oefening nodig om gezonde emotionele gewoonten te krijgen.

Complimenten

Het volgende waar veel mensen moeite mee hebben is het accepteren en aannemen van complimenten. Vaak zien we hoe slechter je je voelt over jezelf. Hoe lastiger het is om een compliment aan te nemen. En dat zijn nu juist de tijden dat je ze het hardst nodig hebt. Stel jezelf dus vanaf nu het doel om complimenten aan te nemen wanneer je ze ontvangt, juist als het ongemakkelijk voelt.

“Compliment people. Magnify there strengths, not there weaknesses”

Wat handig is om van tevoren te doen is om alvast jouw reactie te oefenen. Dus je leert zeggen; “Dank je wel” of “Wat aardig van je dat je dit zegt”. Leer om het echt binnen te laten komen en te voelen. Als je dit een tijdje doet zal het steeds vanzelfsprekender worden en zal je zelfvertrouwen groeien.

Compassie in plaats van zelfkritiek

En tot slot een heel belangrijk stuk is stop met zelfkritiek en ontwikkel zelfcompassie. Als je weinig zelfrespect hebt is het heel waarschijnlijk dat je het zelf nog verder beschadigt door veel te kritisch op jezelf te zijn. Zelfkritiek is bijna altijd volledig nutteloos dus we moeten als doel stellen om hiermee te stoppen. Als je zelfkritische innerlijke monoloog weer begint, vraag jezelf dan eens af wat je tegen een goede vriend zou zeggen als ze in jouw situatie waren. We zijn vaak veel liefdevoller en reageren met meer compassie naar de mensen om ons heen.

“If your compassion does not include yourself, it is incomplete”

Het antwoord wat je tegen die vriend zou zeggen, zeg je nu tegen jezelf. Als je dit doet voorkom je dat je jezelf nog verder onnodig beschadigd met kritische gedachten. Je leert zo om te bouwen op je eigen gedachten en ontwikkeld compassie voor jezelf.

Begin vandaag nog en erken je eigen waarde. Ga aan de slag en zie dat je eigenlijk de mooiste, beste versie van jezelf bent!

Laat een reactie achter